Κορυφαίος προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο η Μαρίνα Αγίας Νάπας

«Η ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο μάς δίνει αισιοδοξία για το μέλλον» τονίζει ο Σταύρος Καραμοντάνης, επισημαίνοντας πως μια σειρά από φιλόδοξους και στρατηγικούς στόχους χαράσσουν την πορεία του έργου για την τρέχουσα χρονιά.

Σε συνέντευξή του, ο CEO της M.M. Makronisos Marina Limited, Σταύρος Καραµοντάνης, µιλά για το όραµα, τους στόχους και την αποστολή του µεγαλεπήβολου έργου που έβαλε την Κύπρο στον χάρτη του διεθνούς γιώτινγκ, της υψηλής γαστρονοµίας και του πολυτελούς lifestyle.

 

Η κυπριακή αγορά ακινήτων επέδειξε αξιοσηµείωτη ανθεκτικότητα  την προηγούµενη χρονιά, παρά τις σοβαρές προκλήσεις. Πώς σας επηρέασαν;

Το 2023 ήταν µια χρονιά γεµάτη προκλήσεις για την κυπριακή αγορά ακινήτων, και η Μαρίνα Αγίας Νάπας δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή µας, ιδιαίτερα ο πόλεµος στο Ισραήλ, είχε άµεσο αντίκτυπο στο έργο µας, επηρεάζοντας τόσο τη χρηµατοδότηση όσο και την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών. Παρά τις δυσκολίες αυτές, η οµάδα µας κατάφερε να ανταποκριθεί αποτελεσµατικά στις προκλήσεις, παραµένοντας προσηλωµένη στους στόχους της και συνεχίζοντας να εργάζεται αδιάκοπα για την ολοκλήρωση των έργων.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και η άνοδος των τιµών των κατασκευαστικών υλικών αποτελούν σηµαντικούς παράγοντες, που επηρέασαν τον προϋπολογισµό και τον σχεδιασµό των έργων µας. Παρόλα αυτά, καταφέραµε να προσαρµόσουµε τις στρατηγικές µας. Οι υψηλές τιµές των επιτοκίων, επίσης, επηρέασαν τις αποφάσεις των επενδυτών, αλλά η Μαρίνα Αγίας Νάπας παραµένει ένας ελκυστικός προορισµός, λόγω της στρατηγικής της τοποθεσίας και της ποιοτικής ανάπτυξης που προσφέρει. Η ολοκλήρωση και παράδοση του Ανατολικού Πύργου τον Σεπτέµβριο του 2023 αποτέλεσε σηµαντικό ορόσηµο για εµάς, γεγονός που αποδεικνύει τη δέσµευσή µας στην επίτευξη των στόχων µας, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Κατά τους τελευταίους µήνες, έχουµε επικεντρωθεί στην ενίσχυση των υποδοµών µας, στην περαιτέρω ανάπτυξη των εµπορικών και ψυχαγωγικών χώρων και στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών και εµπειριών τόσο στους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες µας. Η ανθεκτικότητα της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο µάς δίνει αισιοδοξία για το µέλλον, και συνεχίζουµε να επενδύουµε στους ανθρώπους µας και στις υποδοµές µας, διασφαλίζοντας ότι η Μαρίνα Αγίας Νάπας θα παραµείνει ένας από τους κορυφαίους προορισµούς στην περιοχή.

 

Προσηλωµένοι στον στόχο

Ποιοι οι στόχοι σας για το 2024;

Για φέτος, θέσαµε µια σειρά από φιλόδοξους και στρατηγικούς στόχους, που αντανακλούν το όραµά µας για τη Μαρίνα ως έναν κορυφαίο προορισµό αναψυχής και επενδύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Κορυφαίος µας στόχος είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης ανάπτυξης, που περιλαµβάνει δύο πολύ σηµαντικά έργα, τον ∆υτικό Πύργο και την ανάπτυξη πέριξ της Μαρίνας.

Ο ∆υτικός Πύργος µαζί µε τις αναπτύξεις που σχεδιάζουµε γύρω από τη Μαρίνα αποτελούν µια συνολική επένδυση ύψους πέραν των €200 εκατοµµυρίων. Με αυτή, θα ολοκληρώσουµε το όραµα της Μαρίνας ως απόλυτου προορισµού για πολυτελή διαβίωση και επενδύσεις. Γίνονται σκέψεις είτε για µικτή χρήση του ∆υτικού Πύργου, που θα περιλαµβάνει ξενοδοχείο και διαµερίσµατα, είτε µόνο διαµερίσµατα. Επίσης, εξετάζεται η δηµιουργία ανεξάρτητου ξενοδοχείου µε επιπρόσθετες εµπορικές και οικιστικές µονάδες, συµπεριλαµβανοµένων γραφείων. Φιλοδοξούµε ότι ο σχεδιασµός αυτής της 2ης φάσης θα ολοκληρωθεί σύντοµα, έτσι ώστε να επανεκκινήσουν οι εργασίες.

Σκοπεύουµε να επεκτείνουµε τις εµπορικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις της Μαρίνας, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για ψώνια, φαγητό και διασκέδαση. Αυτό θα δηµιουργήσει µια ακόµα πιο ολοκληρωµένη εµπειρία για τους επισκέπτες και θα ενισχύσει την οικονοµική δραστηριότητα στην περιοχή. Είµαστε προσηλωµένοι στην υλοποίηση των σχεδίων µας και στη δηµιουργία µιας µαρίνας που θα ξεχωρίζει για τη λεπτοµέρεια, την ποιότητα και τη βιωσιµότητά της. Με τη δέσµευσή µας σε καινοτόµες λύσεις και την αδιάκοπη προσπάθειά µας για αριστεία, είµαστε βέβαιοι ότι η Μαρίνα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να προσελκύει επισκέπτες και επενδυτές από όλο τον κόσµο.

 

Ποικίλουν οι προκλήσεις

Ποια τα κυριότερα ζητήµατα που αντιµετωπίζουν σήµερα όσοι  δραστηριοποιούνται στους τοµείς των ακινήτων και της ανάπτυξης γης;

Οι προκλήσεις είναι ποικίλες και σηµαντικές. Αρχικά, παρατηρείται ότι ακόµη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και µέτρα για ουσιαστική, ριζική αλλαγή. Η Κύπρος συνεχίζει να θέτει εµπόδια στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, παρέχοντας µηδαµινά έως ανύπαρκτα κίνητρα ενώ παράλληλα δυσκολεύει εκείνους που έχουν επιλέξει τη χώρα µας για σηµαντικές επενδύσεις, µέσα από γραφειοκρατικούς βραχνάδες και ούτω καθεξής. Υπάρχουν µεν οι καλές προθέσεις της Κυβέρνησης, όµως έχουµε πολύ δρόµο ακόµα.

Κατά δεύτερον, αντιµετωπίζουµε την αύξηση του πληθωρισµού, η οποία συνεπάγεται  αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, δηµιουργώντας πρόσθετα βάρη στους προϋπολογισµούς των έργων και δυσκολεύοντας την οικονοµική βιωσιµότητα πολλών σχεδίων. Ναι µεν αντέξαµε άλλη µια δύσκολη χρονιά, όµως χρειαζόµαστε µεγαλύτερη στήριξη. Ταυτόχρονα, η ρευστότητα της κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή αποτελεί ακόµη ένα σοβαρό πρόβληµα. Οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι οικονοµικές αστάθειες στην περιοχή επηρεάζουν άµεσα την εµπιστοσύνη των επενδυτών και τη ροή των κεφαλαίων.

Πώς θα µπορούσε να ανατραπεί η κατάσταση;

Θεωρώ απαραίτητο να προταθούν κίνητρα για επενδυτές και να απλοποιηθούν άµεσα οι διαδικασίες προσέλκυσης επενδύσεων. Επιβάλλεται να µειωθεί η γραφειοκρατία στην καθηµερινότητα. Η Κυβέρνηση χρειάζεται να δηµιουργήσει ένα µακροπρόθεσµο πλάνο δράσης, που θα προσφέρει σταθερότητα και ασφάλεια στους επενδυτές, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνεχή ανάπτυξη και πρόοδο του τοµέα και διασφαλίζοντας παράλληλα,  τη συνέχεια των επενδύσεων κάτω από µια ολιστική προσέγγιση. Για παράδειγµα, δεν µπορεί να ζητά (η Κυβέρνηση) από ξένους επενδυτές να κατασκευάσουν έργα υποδοµής, όπως µαρίνες, από τη µια, αλλά να εµποδίζει την ανάπτυξη µε περιοριστικά µέτρα στους συντελεστές δόµησης, από την άλλη. Βλέπε περιοχή Αγίας Νάπας και Σωτήρας.

 

Πυλώνες Αειφορίας

Σε ποιο βαθµό επιτύχατε την ενσωµάτωση ESG πρακτικών στις δραστηριότητές σας; 

Η ενσωµάτωσή µας στις πρακτικές ESG έχει προχωρήσει σηµαντικά, µε σταθερά βήµατα προς την ολοκληρωµένη εφαρµογή των αρχών της βιωσιµότητας στις δραστηριότητές µας. Ειδικότερα, έχουµε εστιάσει σε δύο βασικούς πυλώνες, την Περιβαλλοντική ∆ιαχείριση και την Κοινωνική Υπευθυνότητα. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, έχουµε αναπτύξει και εφαρµόσει στρατηγικές µείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώµατός µας σε όλες τις οικιστικές µονάδες της Μαρίνας. Όλες οι κατοικίες είναι εξοπλισµένες µε τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρικές / ηλεκτρονικές συσκευές και συστήµατα ενεργειακής απόδοσης Α++, προσφέροντας εξοικονόµηση πηγών ενέργειας.

Επίσης, η Εταιρεία, από την έναρξη των εργασιών της, συνεργάζεται µε περιβαλλοντολόγο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για θέµατα που διέπουν την πράσινη πολιτική της. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας µπορεί να θεωρηθεί ένα ιδιαίτερα καινοτόµο έργο για τα περιβαλλοντικά δεδοµένα της Κύπρου, αφού σε αυτήν εφαρµόζονται διάφορες περιβαλλοντικά φιλικές δράσεις και τεχνολογίες, όπως ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και πατίνια (scooters), έξυπνο σύστηµα διαχείρισης συµβάντων AdiMarine, Smartplus Cloud Platform που επιτρέπει την απρόσκοπτη πρόσβαση στα δεδοµένα από τις υποδοχές (E-Power) στις αποβάθρες. Παράλληλα, δίνουµε έµφαση στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και ευηµερίας, µέσω χορηγιών σε τοπικές κοινότητες, προγραµµάτων κοινωνικής ευθύνης και διασφάλισης υψηλών προτύπων εργασίας και ασφάλειας για τους εργαζοµένους µας. Μεταξύ άλλων, το The Glowmorous Dinner σε συνεργασία µε το Καραϊσκάκειο Ίδρυµα και η συνεχής υποστήριξη του Smile Project Αµµοχώστου, Κέντρου υποστήριξης ατόµων µε αυτισµό.

 

Αναγκαία η εξισορρόπηση κινήτρων

Πώς αξιολογείτε τις κινήσεις από πλευράς Κυβέρνησης ως προς την ενίσχυση του κλάδου;

More generally, we observe that the majority of incentives do not benefit the largest projects . It is of course legitimate and desirable for all kinds of incentives to co-exist, such as tax but also financial programs and Government subsidies for the construction of affordable housing. Nevertheless, an economy and, by extension, a society, in order to be able to progress and prosper , needs to maintain balance between all economic pillars.

 

Μαρίνα Αγίας Νάπας: Ο απόλυτος προορισμός 

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί την υλοποίηση του κοινού οράµατος των ιδρυτών και επενδυτών, κ. Naguib Sawiris και κ. Γεράσιµου Καραµοντάνη. Οι εργασίες ανάπτυξης ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017, µετά την τελετή θεµελίωσης τον Σεπτέµβριο του 2016, και τα επίσηµα εγκαίνια πραγµατοποιήθηκαν τον Ιούνιο του 2022.

Η Εταιρεία δραστηριοποιείται στον τοµέα πώλησης ακινήτων καθώς και στην παροχή υπηρεσιών ελλιµενισµού, συντήρησης και φύλαξης σκαφών. Επιπλέον, διαθέτει τη µεγαλύτερη εµπορική ζώνη της επαρχίας Αµµοχώστου, προσφέροντας καταστήµατα σε µια παραθαλάσσια τοποθεσία απαράµιλλης αισθητικής.

Η M.M. Makronisos Marina Limited, µέλος ενός οµίλου που αναπτύσσει πολυτελή έργα σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Πακιστάν, Κύπρο και Καραϊβική, είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και διαχείριση της Μαρίνας Αγίας Νάπας.

 

The view of the vast blue from the East Tower

Ο εμβληματικός και περιστρεφόμενος Ανατολικός Πύργος

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας σήμερα

 

Πολλαπλές διακρίσεις

Η Μαρίνα Αγίας Νάπας είναι µια µικτού τύπου ανάπτυξη, πιστοποιηµένη µε το πρότυπο ISO 13687-1 και βραβευµένη µε Γαλάζια Σηµαία. Έχει λάβει σηµαντικές διακρίσεις στα European Property Awards, Luxury Lifestyle Awards, IN Business Awards και Honorary Yachting Awards για τη συµβολή της στον ναυτικό τουρισµό. Από τον Νοέµβριο του 2022, έχει επίσης πιστοποιηθεί ως Great Place To Work. Ακόµα, αποτελεί επίσηµο λιµάνι εισόδου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας.

Το έργο χαρακτηρίζεται από µοναδικά στοιχεία, όπως οι περιστρεφόµενοι πύργοι και οι παραθαλάσσιες επαύλεις, το εντυπωσιακό Event Centre καθώς και τον µεγαλύτερο εµπορικό χώρο της ελεύθερης επαρχίας Αµµοχώστου, µε  23 καταστήµατα, 11 εστιατόρια και καφετέριες. Οι εγκαταστάσεις ελλιµενισµού -για 400 σκάφη στο νερό, 160 στο Dry Stack και 80 στο Dry Dock- και οι υπηρεσίες για σκάφη αναψυχής είναι παγκόσµιας κλάσης, καθιστώντας τη Μαρίνα Αγίας Νάπας µια από τις µεγαλύτερες αναπτύξεις στην κυπριακή αγορά.

Ένα από τα κεντρικά στοιχεία της Μαρίνας είναι ο Ανατολικός Πύργος, που δεσπόζει πάνω από την εµπορική ζώνη και είναι ορατός από µακριά. Αυτός ο πύργος, ένας από τους µόλις 43 περιστρεφόµενους πύργους στον κόσµο, υψώνεται πάνω από 110 µέτρα και αποτελείται από 26 ορόφους και 95 διαµερίσµατα. Ο πύργος έλαβε διπλή διάκριση στα European Property Awards 2021-2022, στις κατηγορίες Μικτής Ανάπτυξης και Ψηλών Οικιστικών Κτηρίων. Σχεδιάστηκε από την πολυβραβευµένη εταιρεία SmithGroup JJR, µε την αρχιτεκτονική / µηχανολογική µελέτη να έχουν επιµεληθεί οι J&A Philippou και A. J. Pericleous LLC. Οι εργασίες για τον ∆υτικό Πύργο, που βρίσκεται σε πιο ήσυχη περιοχή της ανάπτυξης, αναµένεται να επανεκκινήσουν στο προσεχές µέλλον.

Οι δύο πύργοι, σε σχήµα “Τ” και περιστροφή 1,6 µοίρες ανά όροφο, προσφέρουν πανοραµική θέα στη Μαρίνα και τη Μεσόγειο. Ο Ανατολικός Πύργος έχει παραδοθεί και φιλοξενεί το Κέντρο Fitness & Spa µε πισίνα 240 τ.µ.

 

Πολυτελείς Επαύλεις

Η Μαρίνα διαθέτει 23 πολυτελείς επαύλεις, εκ των οποίων 11 παραθαλάσσιες και 12 στο τεχνητό νησί. Αυτές οι επαύλεις, σχεδιασµένες για να παρέχουν ένα κοµψό και σύγχρονο περιβάλλον, διαθέτουν άνετους εσωτερικούς χώρους, καταπράσινους κήπους και εκπληκτική θέα στη θάλασσα.

Το ενδιαφέρον για τις επαύλεις παραµένει έντονο τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές. Η Μαρίνα Αγίας Νάπας είναι ένα θέρετρο παγκόσµιας κλάσης που συνδυάζει ιδιωτικότητα, ασφάλεια και άνεση µε την εκπληκτική θέα και τις πολυτελείς εγκαταστάσεις. Περιτριγυρισµένη από το γαλάζιο της Μεσογείου, αποτελεί τον ιδανικό προορισµό για επισκέπτες που αναζητούν άνετη και πολυτελή παραθαλάσσια διαβίωση, ενώ προσφέρει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Με αυτές τις µοναδικές παροχές και υπηρεσίες, η Μαρίνα Αγίας Νάπας ξεχωρίζει ως ένα κόσµηµα στην κυπριακή αγορά ακινήτων και αποτελεί σηµαντικό πόλο έλξης για επενδυτές και επισκέπτες από όλο τον κόσµο.

 

Οι επαύλεις στο τεχνητό νησί

Η υπερσύγχρονη Μαρίνα Αγίας Νάπας αποτελεί έναν ολόχρονο προορισμό για όλους

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Ayia Napa Marina - M.M. Makronisos

Marina Ltd

Λεωφόρος Αγίας Θέκλας 52, 5330,

Αγία Νάπα, Κύπρος

Τ: (+357) 23 300 500

Ε: info@marinaayianapa.com

 

Διαβάστε επίσης: Ν. Αγιομαμίτης: Στόχος μας να εκπληρώνουμε όνειρα μέσα από τα έργα μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ