Ηλεκτρονική ταυτότητα: Πόσο θα κοστίζει και όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν θα αντικαταστήσει το δελτίο ταυτότητας, ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας - Πού θα την χρησιμοποιούμε

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες την επιχορήγηση από την Κυβέρνηση 100.000 ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, οι οποίες θα διατεθούν σε Κύπριους πολίτες άνω των 18 ετών. Η διάθεσή των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, οι οποίες έχουν ισχύ τρία χρόνια, αναμένεται να αρχίσει εντός δύο μηνών.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Νικόδημος Δαμιανού, σημείωσε ότι «η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι η ταυτότητα του Κύπριου πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν αντικαθιστά τη φυσική μας ταυτότητα».

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού, ο κ. Δαμιανού δήλωσε ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα (national eID) αποτελεί τη μοναδική, ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο. Επιτρέπει την ταυτοποίηση σε διαδικτυακές υπηρεσίες -ξεκινώντας από τα πληροφοριακά συστήματα της κυβέρνησης. Παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στον κάτοχό της να υπογράφει ηλεκτρονικά έγγραφα με απόλυτη ασφάλεια, και με την ίδια νομική ισχύ με τη χειρόγραφη υπογραφή.

First come, first served

Οι πρώτες 30.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες θα διατεθούν δωρεάν σε όσους πολίτες προχωρήσουν να τις αιτηθούν, με σκοπό την ενίσχυση αυτής της σημαντικής ενέργειας ψηφιοποίησης της αγοράς. Για τις υπόλοιπες 70.000, το κράτος αναμένεται να επιχορηγήσει σημαντικό μέρος του κόστους, με το τελικό κόστος για τον πολίτη να είναι € 15.

Η διαδικασία ταυτοποίησης και έκδοσης

Όπως υπέδειξε σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Πέμπτης ο κ. Δαμιανού, για να επωφεληθούν από το συγκεκριμένο εργαλείο, οι πολίτες θα πρέπει να προχωρήσουν σε ταυτοποίηση των στοιχείων τους, με φυσική παρουσία σε Κέντρο Εξυπηρέτησης του Πολίτη. «Για να μπορέσεις να λάβεις αυτό το εργαλείο, θα πρέπει να γίνει η ταυτοποίηση με κάποιον φυσικό τρόπο», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε: «Υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να κάνουν μέσω ενός εργαλείου. Μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας πρέπει να κάνω την αίτησή μου, να παρουσιαστώ για μία απλή ταυτοποίηση σε ένα ΚΕΠ και εκεί θα ξεκινήσει η διαδικασία να εκδοθούν τα πιστοποιητικά μου, τα οποία θα λάβω μέσω μηνύματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο το οποίο έχω σημειώσει στην αίτησή μου».

Διαβάστε επίσης: Μητρώο UBO: Στα €43 εκατ. τα πρόστιμα - Ώρα για ρεαλιστικές λύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ