ΚΕΒΕ: Κρίσιμο το timing της εξαγγελίας της Στρατηγικής για Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα

Με 11 στοχευμένες δράσεις η στρατηγική αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για τον πρωτογενή τομέα της Κύπρου

Την εξαγγελία της Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, χαιρετίζει το  Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ).

«Η νέα αυτή στρατηγική έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πρωτογενή τομέα της Κύπρου, ο οποίος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην οικονομία, συμβάλλοντας σημαντικά στην τοπική παραγωγή, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τις εξαγωγές», αναφέρει το ΚΕΒΕ σε ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι με 11 στοχευμένες δράσεις που επικεντρώνονται στη στήριξη των επαγγελματιών γεωργών και κτηνοτρόφων, την προώθηση της ευφυούς γεωργίας, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, η στρατηγική αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για τον τομέα.

Από την απεξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες μέσω έξυπνων τεχνολογιών, σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, «έως την εξασφάλιση σταθερού και δίκαιου εισοδήματος για τους παραγωγούς, η στρατηγική δίνει έμφαση στην καινοτομία, την αποτελεσματικότητα και την περιβαλλοντική προστασία».

Επίσης, το Επιμελητήριο αναφέρει πως αναγνωρίζει «τον κρίσιμο ρόλο του πρωτογενούς τομέα ως βασικού πυλώνα της κυπριακής οικονομίας και εκτιμά τις σημαντικές προοπτικές που προσφέρει για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα».

«Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στη στρατηγική, όπως η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών, η εκπαίδευση των γεωργών και η δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων, μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του τομέα και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικά και οικονομικά οφέλη», προσθέτει.

Επιπλέον, το ΚΕΒΕ αναφέρει πως με την πολυετή εμπειρία του στην προώθηση της καινοτομίας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων, είναι έτοιμο να συνεργαστεί με το κράτος και τους αρμόδιους φορείς, παρέχοντας τεχνογνωσία και συμβουλευτική υποστήριξη για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Πιστεύουμε ότι η συντονισμένη συνεργασία και οι καινοτόμες λύσεις θα ενδυναμώσουν τον πρωτογενή τομέα, καθιστώντας τον βασικό μοχλό ανάπτυξης, προσφέροντας σημαντική προστιθέμενη αξία στην κυπριακή οικονομία», προσθέτει.

Το ΚΕΒΕ αναφέρει πως «παραμένει αρωγός σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου, ανθεκτικού και ανταγωνιστικού πρωτογενούς τομέα, και παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στην υποστήριξη κάθε προσπάθειας που προάγει την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ευημερία των παραγωγών».

Διαβάστε επίσης: MED9: «Συνωστισμός» αρχηγών κρατών στην Πάφο - Τους υποδέχεται ο Πρόεδρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ