«Χαστούκι» στη Γαλλία από Fitch - Υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα

Η Fitch προειδοποιεί με υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση Μπαρνιέ παρουσίασε τον προϋπολογισμό της για το 2025

Σε αρνητικές αναθεώρησε τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας ο οίκος Fitch,  προειδοποιώντας με υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, μία ημέρα αφότου η κυβέρνηση παρουσίασε τον προϋπολογισμό της για το 2025.  Η Fitch είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Γαλλίας σε AA- από AA τον περασμένο Απρίλιο, θέτοντας τη χώρα στην ίδια κατηγορία με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο.

«Οι κίνδυνοι δημοσιονομικής πολιτικής έχουν αυξηθεί από την τελευταία μας αξιολόγηση», ανέφερε η ανακοίνωση της Fitch. «Η προβλεπόμενη δημοσιονομική διολίσθηση φέτος τοποθετεί τη Γαλλία σε χειρότερο σημείο εκκίνησης και τώρα αναμένουμε ευρύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα, που θα οδηγήσουν σε απότομη αύξηση του δημόσιου χρέους στο 118,5% του ΑΕΠ έως το 2028».

Η προειδοποίηση για την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας υπογραμμίζει το βάθος των δημοσιονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία το 2024, αφού τα αδύναμα φορολογικά έσοδα άφησαν μια τρύπα στον προϋπολογισμό και ο πρόεδρος Μακρόν έφερε μήνες πολιτικής αβεβαιότητας και αδιεξόδου με την αιφνιδιαστική απόφασή του για πρόωρες εκλογές.

Η πολιτική αναταραχή οδήγησε τους επενδυτές να πουλήσουν τα γαλλικά ομόλογα, ανεβάζοντας το spread του γαλλικού 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κοντά στις 80 μονάδες βάσης από κάτω των 50 μονάδων βάσης που ήταν νωρίτερα μέσα στο έτος.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 την Πέμπτη με περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ύψους 60 δισ. ευρώ, που θα μειώσουν το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ, από 6,1% φέτος. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχικά στόχο για έλλειμμα 4,4% το 2024.

Η Fitch προβλέπει έλλειμμα στο 5,4% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026 και είπε ότι δεν αναμένει η κυβέρνηση να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να το μειώσει εντός του ορίου του 3% της ΕΕ έως το 2029.

newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Σε νέα μείωση επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει την ερχόμενη Πέμπτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ