Η μεγαλύτερη αστρική απόδραση στο Σύμπαν (βίντεο)

55 άστρα εγκαταλείπουν με μεγάλη ταχύτητα το σμήνος τους - Πρωτοφανές σε έκταση κοσμικό φαινόμενο

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο της ευρωπαϊκής αποστολής χαρτογράφησης των άστρων του Σύμπαντος ομάδα αστρονόμων εντόπισε 55 άστρα που απομακρύνονται με πολύ υψηλές ταχύτητες από ένα πυκνό νεαρό σμήνος στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου, έναν δορυφορικό γαλαξία του δικού μας γαλαξία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η επιστημονική κοινότητα παρατηρεί τόσα πολλά αστέρια να δραπετεύουν από ένα αστρικό σμήνος.

Το αστρικό σμήνος R136 που βρίσκεται περίπου 158.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια και βρίσκεται σε μια τεράστια περιοχή έντονου σχηματισμού αστέρων στο LMC. Εκεί βρίσκονται μερικά από τα μεγαλύτερα άστρα που έχουν δει ποτέ αστρονόμοι μερικά με μάζα 300 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

Τα άστρα δραπέτες εκτοξεύτηκαν κυριολεκτικά από το σμήνος τους σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια. Κάποια από τα άστρα αυτά τρέχουν μακριά από το… σπίτι τους με πάνω από 100.000 χλμ./ώρα περίπου 80 φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου στη Γη. Τα άστρα αυτά είναι τόσο μεγάλα που πιθανότατα θα καταστραφούν σε εκρήξεις σουπερνόβα, αφήνοντας πίσω τους μαύρες τρύπες ή αστέρια νετρονίων και συμπεριφέρονται σαν κοσμικοί πύραυλοι που σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα αναμένεται να εκραγούν σε απόσταση περίπου χίλια έτη φωτός από το σημείο προέλευσής τους.

Η ανακάλυψη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» έγινε από μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, Μίτσελ Στουπ χρησιμοποιώντας το Gaia που οποία παρακολουθεί με ακρίβεια τις θέσεις δισεκατομμυρίων άστρων στο Σύμπαν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Μπορεί το ChatGPT να αντικαταστήσει τους ψυχολόγους;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ