Είστε πραγματικά καλοί στη δουλειά σας; 3 τρόποι για να το διαπιστώσετε

Ο Κρις Γουίλιαμ, πρώην αντιπρόεδρος ανθρωπίνων πόρων στη Microsoft, υποστηρίζει πως είναι εύκολο για έναν εργαζόμενο να αξιολογήσει την απόδοσή του - Τι συμβουλεύει

Πολλές φορές, οι εργαζόμενοι, αναρωτιούνται αν αποδίδουν ή όχι, όσο καλά νομίζουν στη δουλειά τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αυτοαμφισβήτηση δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αφού πηγάζει από την ανθρώπινη ανασφάλεια και η απόδοση των εργαζομένων είναι – τουλάχιστον – επαρκής. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν περιπτώσεις, που η αδυναμία εκπλήρωσης των επαγγελματικών υποχρεώσεων υφίσταται.

Ο Κρις Γουίλιαμ, πρώην αντιπρόεδρος ανθρωπίνων πόρων στη Microsoft, έχει δει πολλούς εργαζομένους να δυσκολεύονται. «Υπάρχουν άτομα, που καθυστερούν συνεχώς τα παραδοτέα, δεν εκπληρώνουν τους στόχους τους ή δεν ανταποκρίνονται στις ποιοτικές απαιτήσεις της δουλειάς τους», δηλώνει χαρακτηριστικά σύμφωνα με το BusinessInsider.

Ακολουθούν τρεις ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ενδέχεται να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην επαγγελματική απόδοση ενός εργαζομένου.

1. Λαμβάνετε αρνητικά σχόλια

Το πιο προφανές σημάδι ότι δεν αποδίδετε στην εργασία σας είναι η άμεση αρνητική ανατροφοδότηση από τον προϊστάμενό σας. Μήπως ο διευθυντής σας επισημαίνει διαρκώς τα λάθη σας; Σας ζητάει συχνά να επαναλάβετε τα καθήκοντά σας; Είναι τα σχόλια που λαμβάνετε σχεδόν πάντα αρνητικά και σπάνια θετικά;

Πράγματι, ορισμένοι διευθυντές επιδιώκουν πάντα καλύτερα αποτελέσματα, όταν όμως, η κριτική που λαμβάνετε είναι συγκεκριμένη, λεπτομερής και, κυρίως, ακριβής, πρέπει να την ακούσετε και τότε το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ένα πιο ξεκάθαρο σημάδι είναι η ετήσια αξιολόγηση της απόδοσής σας.

Εάν χρησιμοποιείται αυστηρή γλώσσα από τους ανωτέρους σας, για την ποιότητα ή την έγκαιρη παράδοση της δουλειάς σας, αυτό είναι πρόβλημα. Συνήθως, οι αξιολογήσεις είναι διατυπωμένες με πιο ήπιο και διπλωματικό τρόπο.

2. Κανείς δεν μιλάει για τη δουλειά σας

Μερικές φορές, η σιωπή μπορεί να είναι πιο ανησυχητική από την αρνητική ανατροφοδότηση. Αν δεν υπάρχει κανένα σχόλιο από τον προϊστάμενό σας, και γενικότερα, η επικοινωνία μαζί του είναι περιορισμένη έως ελάχιστη, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αν ακυρώνονται συνεχώς οι προγραμματισμένες συναντήσεις μαζί σας, αν ο προϊστάμενος αποφεύγει να σας μιλήσει, τότε η σιωπή αυτή δεν είναι θετικό σημάδι. Είναι πιθανό να αποφεύγει μια δύσκολη συζήτηση σχετικά με την απόδοσή σας, είτε επειδή δεν γνωρίζει πώς να την προσεγγίσει, είτε επειδή δεν θέλει να μπει σε μια τέτοια κουβέντα.

Η απομόνωση από τους συναδέλφους μπορεί επίσης να είναι ένα κακό σημάδι. Αν οι συνάδελφοι αποφεύγουν να συνεργαστούν μαζί σας ή αποφεύγουν να εκφέρουν άποψη για την ποιότητα της δουλειάς σας, είναι πιθανό να μην θέλουν να συσχετιστούν με την εργασία σας.

3. Δουλεύετε πολύ σκληρά χωρίς αποτέλεσμα

Μια άλλη ένδειξη ότι κάτι πάει στραβά με τη δουλειά σας, είναι όταν εργάζεστε πολύ πιο σκληρά από τους συναδέλφους σας, χωρίς να καταφέρνετε να φτάσετε στα αποτελέσματα που εκείνοι επιτυγχάνουν με λιγότερη προσπάθεια.

Παρόλο που κάποιες θέσεις εργασίας είναι απαιτητικές, αν επενδύετε πολύ περισσότερο χρόνο από τους άλλους και παρόλα αυτά δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε τα καθήκοντα σας, το γεγονός αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό. Αν οι συνάδελφοί σας καταφέρνουν να ανταποκριθούν στην εργασία τους εντός του κανονικού ωραρίου ενώ εσείς αναγκάζεστε να δουλεύετε ατελείωτες ώρες, τότε ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα είτε στην προσέγγισή σας είτε στην κατανόηση των καθηκόντων σας.

Πώς θα γίνετε καλύτεροι

Όλα αυτά τα σημάδια αντικατοπτρίζουν την ανάγκη για δράση. Είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια, είτε από τον προϊστάμενό σας είτε από το τμήμα εκπαίδευσης και ανάπτυξης της εταιρείας σας. Ίσως υπάρχουν διαθέσιμα εκπαιδευτικά προγράμματα ή πόροι που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συναδέλφου ο οποίος θα μπορούσε να σας καθοδηγήσει.

Η συνεχής πάλη χωρίς ουσιαστικά σημάδια βελτίωσης είναι σίγουρος δρόμος προς τη δυστυχία στη δουλειά ή ακόμα και την απόλυση. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις αιτίες του προβλήματος και να λάβετε δράση πριν η κατάσταση… χειροτερεύσει.

newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Τα 5 ερωτήματα ενόψει της συνεδρίασης της Πέμπτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ