«Τρίζει» η αγορά εργασίας στην Ευρώπη - Η ΕΚΤ παίρνει τα μέτρα της

Ρωγμές αρχίζει να παρουσιάζει η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η οποία παρέμενε αιφνιδιαστικά ανθεκτική τα τελευταία χρόνια. Οι ενδείξεις αυτές εκτιμάται ότι οδηγούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις μειώσεις επιτοκίων.

Ρωγμές αρχίζει να παρουσιάζει η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η οποία παρέμενε αιφνιδιαστικά ανθεκτική τα τελευταία χρόνια. Οι ενδείξεις αυτές εκτιμάται ότι οδηγούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει τις μειώσεις επιτοκίων.

Μόλις τον Ιούλιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, είχε επικαλεστεί την ισχυρή αγορά εργασίας της Ευρώπης σαν ένα από τους λόγους για τους οποίους η κεντρική τράπεζα μπορούσε «να πάρει τον χρόνο της και να συγκεντρώσει νέες πληροφορίες» κατά την διαμόρφωση της  νομισματικής πολιτικής της. Όμως τώρα, ο χρόνος αυτός δείχνει να τελειώνει.

Μπορεί το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται ακόμα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όμως, μεγάλες εταιρείες όπως η BASF και  η Thyssenkrupp προχωρούν ήδη σε απολύσεις. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ ανησυχούν ότι αυτή η ξαφνική επιδείνωση της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη, που ήδη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, σημειώνει το Bloomberg. Για αυτό και η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της απασχόλησης στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε μόλις στο 0,2% το δεύτερο τρίμηνο, με το μερίδιο των κενών θέσεων εργασίας να μειώνεται στο 2,6%, έχοντας κορυφώσει πάνω από το 3%. Οι επιχειρηματικές έρευνες, όπως η μηνιαία δημοσκόπηση PMI της S&P Global, επίσης δείχνουν ότι οι προοπτικές της απασχόλησης επιδεινώνονται.

«Η επιβράδυνση στις κενές θέσεις εργασίας και στον ρυθμό των προσλήψεων είναι σημάδια στα οποία πρέπει να δίνει κανείς προσοχή. Ήταν σαφώς ένα σημαντικό κίνητρο για την επιλογή της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης», σημειώνει η Michala Marcussen, οικονομολόγος της Societe Generale.

Ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης Mario Centeno, που είναι εργατικός οικονομολόγος, βλέπει ξεκάθαρες ενδείξεις αποδυνάμωσης στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι κάποιοι δείκτες δίνουν πιο επείγοντα προειδοποιητικά σημάδια, «αλλά όλοι δείχνουν μια δυνητική αντιστροφή στην αγορά εργασίας».

Βασικό πρόβλημα αποτελεί ο τομέας της μεταποίησης, ο οποίος πιέζεται από την αδύναμη κινεζική ζήτηση και τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματά του. Έως τώρα, οι εταιρείες προτιμούσαν να διατηρήσουν το προσωπικό τους, καθώς ήξεραν ότι θα αντιμετώπιζαν δυσκολίες, εάν  χρειαζόταν να κάνουν προσλήψεις αργότερα.  Όμως πλέον, κάποιες επιχειρήσεις φαίνεται να χάνουν την πίστη τους στην ανάκαμψη της οικονομίας, όπως δείχνει η απόφαση της Volkswagen να κλείσει εργοστάσια στη Γερμανία, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Τώρα, η Goldman Sachs προβλέπει ότι το  ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί στο 6,7% τα επόμενα τρίμηνα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να κινηθεί ακόμα υψηλότερα, εάν η οικονομία αποδειχθεί πιο αδύναμη από ό,τι αναμένεται.

Η ασθενέστερη αγορά εργασίας τυπικά μεταφράζεται σε μικρότερες αυξήσεις μισθών και άρα χαμηλότερο πληθωρισμό. «Εάν οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να ‘παγώνουν’, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αποδεχτούν πιο ήπιες μισθολογικές αυξήσεις στις επόμενες διαπραγματεύσεις, με αντάλλαγμα την ασφάλεια των θέσεών τους», σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays.

«Οι αγορές εργασίας στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να φαίνονται αρκετά ανθεκτικές, αλλά υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια αποδυνάμωσης», λέει ο Karsten Junius, οικονομολόγος της Bank J. Safra Sarasin. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να αντιδράσει σε αυτό και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει πραγματική πτώση με μια σημαντική αύξηση της ανεργίας. Αυτό ‘δείχνει’ εμπροσθοβαρείς μειώσεις επιτοκίων».

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Για πρώτη φορά σε δημοπρασία έργο τέχνης που δημιούργησε ένα ανδροειδές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ