Το 2027 στην επιφάνεια το κυπριακό φυσικό αέριο

Τι συζήτησε ο Υπουργός Ενέργειας κατά τη συνάντησή του με τον νέο Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου - Το χρονοδιάγραμμα για να επιτευχθεί ο στόχος

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, ανέφερε ότι τα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου Ίτκου και Νταμιέτα της Αιγύπτου αποτελούν επιθυμητούς προορισμούς για το κυπριακό φυσικό αέριο, τόσο για την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και για τις διαχειρίστριες εταιρείες.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τρίτης σημείωσε ότι, κατά τη συνάντησή του με τον νέο Υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, ανέλυσε την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έγινε συζήτηση για τον προορισμό του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα «Κρόνος» και «Αφροδίτη» προς τα δύο τερματικά υγροποίησης της Αιγύπτου, τα οποία, όπως είπε, «υποαπασχολούνται, διότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Αιγύπτου για να μπορέσουν να διατηρηθούν σε κανονική λειτουργία». Ο κ. Παπαναστασίου διευκρίνισε ότι, αυτήν τη στιγμή, η χρήση του μεγαλύτερου τερματικού υγροποίησης […] είναι περίπου στο 20%. «Με αυτήν τη λογική, βεβαίως η φιλοξενούσα χώρα θα ήθελε πολύ να δει το φυσικό αέριο να υγροποιείται σε αυτές τις υποδομές της Αιγύπτου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο σχεδιασμό για το κοίτασμα «Κρόνος», ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «η διαχειρίστρια εταιρεία θα υποβάλει το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής εντός Νοεμβρίου 2024 και θα πάρει την τελική, όπως την υπέδειξε, επενδυτική απόφαση, πρώτο τρίμηνο του 2025, με ορίζοντα το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο να είναι στην επιφάνεια το πρώτο εξάμηνο του 2027».

Για το κοίτασμα «Αφροδίτη», ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι αναμένεται σύντομα η κατάθεση του τελικού σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής και αμέσως μετά η τελική απόφαση για την επένδυση. Επισήμανε πως το τελικό σχέδιο θα περιλαμβάνει την πλωτή μονάδα παραγωγής.

Διαβάστε επίσης: Στα.. αζήτητα οι ενεργειακές βελτιώσεις για τους ευάλωτους στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ