Χρυσός: Η αβεβαιότητα ενισχύει τις αγορές - «Βλέπουν» $2.800 ανά ουγγιά οι αναλυτές

Η Citigroup αναβαθμίζει τις προοπτικές του χρυσού για το τρίμηνο στα 2.800 δολάρια/ουγγιά

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο – πλησιάζοντας το υψηλό ρεκόρ της Δευτέρας – με τη ζήτηση καταφυγίων να οδηγεί την άνοδο, καθώς οι traders παρακολουθούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και των αμερικανικών εκλογών που απέχουν λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ο χρυσός ανέβηκε έως και 0,6% για να διαπραγματευτεί κοντά στα 2.735 δολάρια ανά ουγγιά, αποποιούμενος τις υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, καθώς οι traders επικεντρώθηκαν στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Οι traders επανατοποθετούσαν επίσης τα χαρτοφυλάκια τους ενόψει των αμερικανικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου, καθώς ως συνήθως αναζητούν ασφάλεια στον χρυσό σε περιόδους γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας.

Οι αγορές σταθμίζουν επίσης τις διαφορετικές απόψεις των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Fed Bank of Kansas City Τζέφρι Σμιντ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ ενός βραδύτερου ρυθμού μειώσεων, ενώ η ομόλογός του στο Σαν Φρανσίσκο Μαίρη Ντέιλι επανέλαβε την άποψή της για την ανάγκη να αναπτυχθούν πρόσθετες περικοπές για να προφυλαχθεί από την επιδείνωση της αγοράς εργασίας.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει εκτιναχθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο φέτος, σημειώνοντας διαδοχικά ιστορικά υψηλά, με το ράλι να εντείνεται τους τελευταίους δύο μήνες καθώς η Fed στράφηκε στη μείωση των επιτοκίων. Οι money managers έχουν επίσης προσθέσει στη δύναμη του ράλι, με τα hedge funds να αυξάνουν τις καθαρές θέσεις αγοράς χρυσού στις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ οι επενδυτές έχουν προσθέσει στις τοποθετήσεις τους σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι αναλυτές της Citigroup με επικεφαλής τον Μάξ Λέιτον αύξησαν τις προβλέψεις της τράπεζας για το τρίμηνο κατά 3,7% στα 2.800 δολάρια ανά ουγγιά, εν μέσω προσδοκιών ότι η περαιτέρω επιδείνωση της αγοράς εργασίας θα οδηγήσει τη ζήτηση για χρυσό, σύμφωνα με σημείωμα.

Ο χρυσός spot σημείωσε άνοδο 0,5% στα 2.733,41 δολάρια ανά ουγγιά στις 13:26 στη Σιγκαπούρη, αφού άγγιξε το ρεκόρ των 2.740,59 δολαρίων τη Δευτέρα. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε μετά από άνοδο 0,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το ασήμι σημείωσε άνοδο και διαπραγματεύθηκε κοντά σε υψηλό 12 ετών. Το παλλάδιο και η πλατίνα σημείωσαν άνοδο.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Μετρητά: Γιατί η διατήρησή τους είναι απαραίτητη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ