Με κουμανδαρία ονοματοδοτήθηκε το 1ο σκάφος μηδενικών ρύπων “EVPLOIA APHRODITE”

Επίτιμη ανάδοχος του σκάφους ήταν η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία εξέφρασε χαρά αλλά και τιμή όπως είπε να «βαφτίσει» το σκάφος, το οποίο είναι εφοδιασμένο με φωτοβολταϊκά πάνελ ώστε να καλύπτεται μέρος των ενεργειακών αναγκών του.

Με σπονδή κουμανδαρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη μαρίνα της Λάρνακας η τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου σκάφους μηδενικών ρύπων του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία “EVPLOIA APHRODITE”, προϊόν έρευνας η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Co-Develop του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Επίτιμη ανάδοχος του σκάφους ήταν η Υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Μαρίνα Χατζημανώλη, η οποία εξέφρασε χαρά αλλά και τιμή όπως είπε να «βαφτίσει» το σκάφος, το οποίο είναι εφοδιασμένο με φωτοβολταϊκά πάνελ ώστε να καλύπτεται μέρος των ενεργειακών αναγκών του. Το σκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κύπρο αποδεικνύοντας ότι η εγχώρια τεχνογνωσία συμβαδίζει με τις τάσεις της παγκόσμιας έρευνας και αγοράς».

Πρόσθεσε ότι η κοινοπραξία αποτελείται από ένα Οργανισμό έρευνας το CMMI, μια εταιρεία με εξειδίκευση στην επεξεργασία σημάτων, την SignalGeneriX και ένα ναυπηγικό γραφείο, την FP Marine.

«Η στήριξη της επιστημονικής έρευνας για την προστασία των ωκεανών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, η Υφυπουργός συνεχάρη όλους «για το πρωτοπόρο αυτό σκάφος και ιδιαίτερα, την CMMI που πρωτοπόρησε για ένα μέλλον χωρίς την χρήση ορυκτών καυσίμων, κατασκευάζοντας ένα σκάφος μηδενικών εκπομπών που θα πλέει στις ακτές της Κύπρου και θα αποτελεί μια  ρεαλιστική αειφόρο λύση για διαδρομές μικρών αποστάσεων, αλλά και για σκοπούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των νέων μας».

Όπως είπε η κ. Χατζημανώλη «το σκάφος, θα λειτουργεί ως ερευνητική πλατφόρμα για το CMMI και τα εθνικά και διεθνή οικοσυστήματα, αξιοποιώντας τα φιλικά προς το περιβάλλον και έξυπνα χαρακτηριστικά του».

Το όνομα, ΕΥΠΛΟΙΑ, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «ομαλή ιστιοπλοΐα», είπε, είναι ένα από τα πολλά επίθετα της θεάς Αφροδίτης, που αν και περισσότερο γνωστή ως θεά του έρωτα, ήταν επίσης προστάτιδα θεότητα της ναυσιπλοΐας επομένως είναι πολύ ταιριαστό, και δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που φέρει γυναικείο όνομα.

Εξέφρασε επίσης ευχαριστίες για την επιλογή να είναι «η νονά» του Ευπλοία Αφροδίτη, συμμετέχοντας όπως είπε «με αυτό τον συμβολικό τρόπο σε μια ιστορική στιγμή τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στη θαλάσσια και ναυτιλιακή έρευνα».

«Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, θα είναι δίπλα σας σε κάθε προσπάθεια  που μετατρέπεται σε πρωτοποριακό επίτευγμα τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της θάλασσας» κατέληξε.

Στον δικό της χαιρετισμό η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου, είπε ότι «το συγκεκριμένο σκάφος σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, πιο βιώσιμης εποχής για τη ναυτιλία μας και δείχνει τον δρόμο προς ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον».

«Οι τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών που αναπτύσσονται μέσω του προγράμματος A-ZEST αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία για τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική προοπτική για την πράσινη μετάβαση» ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «εφόσον η πλατφόρμα αυτή αποδειχθεί αξιόπιστη και αποδοτική, τότε οι δυνατότητές της θα είναι σημαντικές για την ευρύτερη παράκτια ναυσιπλοΐα και ενδέχεται να δείξει το δρόμο για την ενεργειακή αναβάθμιση του αλιευτικού στόλου της Κύπρου».

«Ο αντίκτυπος ενός τέτοιου μετασχηματισμού θα είναι πολυδιάστατος καθώς θα μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα του αλιευτικού στόλου, να αυξήσει τις οικονομικές αποδόσεις του και να ενισχύσει την δημόσια εικόνα του», ανέφερε.

Ταυτόχρονα, συνέχισε «θα προκύψουν αξιοσημείωτα περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ελαχιστοποίηση του υποθαλάσσιου θορύβου και ο περιορισμός των επιπτώσεων στη θαλάσσια ζωή».

Σύμφωνα με την ίδια, οι «έξυπνες» ψηφιακές λύσεις και οι αυτόνομες λειτουργίες που πιθανόν να προκύψουν από αυτό το εγχείρημα, εμπεριέχουν προοπτικές για τη μεταφορά τεχνολογίας και σε άλλους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η Δρ Παναγιώτου αναφέρθηκε στο χαιρετισμό της και στο γεγονός ότι «για την ονοματοδοσία του σκάφους αντί σαμπάνιας χρησιμοποιήθηκε «Κουμανδαρία», με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) που είναι το πιο ιστορικό, φημισμένο και αναγνωρισμένο κρασί της Κύπρου διεθνώς.

«Φέτος γιορτάζουμε 800 χρόνια από την πρώτη μεγάλη διεθνή διάκριση της «Κουμανδαρίας», όταν το 1224 κατέκτησε την πρώτη θέση στον πρώτο καταγεγραμμένο διαγωνισμό οίνων στη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική ποιότητα και αυθεντικότητα που διατηρείται αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες», είπε.

Χαρακτήρισε επίσης «συμβολική τη σύμπτωση αυτής της επετείου με την τελετή ονοματοδοσίας του πρώτου σκάφους μηδενικών εκπομπών».

Όπως η «Κουμανδαρία» συνδυάζει αιώνες παράδοσης με διαχρονική ποιότητα και αξία, είπε, «έτσι και το σκάφος αυτό ανοίγει τον δρόμο για τη βιώσιμη ναυτιλία της Κύπρου, συνδέοντας το παρελθόν με ένα καινοτόμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο μέλλον, με την προσδοκία να οδηγήσει σε αιώνες βιώσιμης ανάπτυξης και προόδου τόσο για τη ναυτιλία όσο και για το περιβάλλον μας».

Τον χαιρετισμό του Δημάρχου Λάρνακας ανέγνωσε ο Αντιδήμαρχος Βορόκληνης Νεόφυτος Φακοντής ο οποίος ανέφερε πως «η τελετή για την ονοματοδοσία του σκάφους έρχεται με τη συμπλήρωση 5 χρόνων ζωής και πραγματικής, ουσιαστικής ανάπτυξης του Ινστιτούτου, για να αποδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τι μπορεί να επιτύχει η συνεργασία εμπνευσμένων επιστημόνων και ερευνητών με έμπειρους επαγγελματίες και δραστήριες καινοτόμες επιχειρήσεις».

Παράλληλα, συνέχισε «το CMMI συνεργάζεται στενά με τον Δήμο, εισφέρει στην τοπική ανάπτυξη, δημιουργεί νέες - υψηλών προδιαγραφών - θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην συγκράτηση του επιστημονικού δυναμικού, ώστε να παραμείνει ενισχύοντας την παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της Κύπρου».

«Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε το Ινστιτούτο στο Δήμο Λάρνακας και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε και να το ενισχύουμε με κάθε τρόπο και μέσο», σημείωσε.

Εξάλλου ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Τεχνολογία, Δημήτρης Σκουρίδης είπε στον χαιρετισμό του ότι «ο σκοπός της σημερινής εκδήλωσης μας γεμίζει με αισιοδοξία για το τί μπορεί να πετύχει η Κύπρος, αξιοποιώντας την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία στον νευραλγικό τομέα της Ναυτιλίας».

«Το ZEST μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για νέες αυτόνομες πλατφόρμες μηδενικών ρύπων που συνδέονται με συστήματα εναέρια και υποθαλάσσια δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για την Κύπρο», είπε.

Στον δικό του χαιρετισμό ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία Ζαχαρίας Σιόκουρος είπε πως «τόσο εσωτερικά στο CMMI όσο και στις άτυπες ή θεσμικές παρεμβάσεις μας ,το κυρίαρχο αφήγημα μας είναι ότι «για ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον χρειαζόμαστε έρευνα που έχει αξία σήμερα, που είναι χρήσιμη τώρα, που έχει μετρήσιμο αντίκτυπο, αντιμετωπίζει προκλήσεις και απαντά σε ερωτήματα».

Πρόσθεσε ότι «το Ινστιτούτο έχει στενή συνεργασία με το βιομηχανικό οικοσύστημα της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, με την SignalGeneriX και FP Marine, αξιοποιώντας εγχώρια τεχνογνωσία για τη μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή,  παρουσιάζει σήμερα το ZEST, το πρώτο σκάφος μηδενικών ρύπων και ελάχιστους ακουστικούς ίχνους, για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, που θα πλέει στις ακτές της Κύπρου».

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «δικαίως το CMMI έχει χαρακτηριστεί ως το Εθνικό Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία. Όραμά μας είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας με ακόμη περισσότερες επιτυχίες στην έρευνα, διατηρώντας παράλληλα το πνεύμα και το δυναμισμό μιας νεοφυούς επιχείρησης, και δημιουργώντας τεχνοβλαστούς (spin-off), που θα εμπλουτίσουν περαιτέρω το αντίστοιχο οικοσύστημα και την οικονομία» κατέληξε.

Ακολούθησε η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας, η οποία περιλάμβανε τα αποκαλυπτήρια του σκάφους, καθώς και μια σύντομη θαλάσσια διαδρομή εντός των ορίων της Μαρίνας της Λάρνακας.

Σημειώνεται ότι εταίροι της κοινοπραξίας του έργου ZEST είναι το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία και οι εταιρείες  SignalGeneriX Ltd και FP Marine Limited.

Στην τελετή παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων Πρέσβεις, Πρόξενοι, εταίροι και συνεργάτες του Ινστιτούτου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Διαβάστε επίσης: Χριστοφίδης: Στην ολομέλεια πρόταση νόμου για κρατική γη αν δεν κατατεθούν κανονισμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ