Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζό Μπάϊντεν.
Είναι, τόνισε, το αποτέλεσμα του αναβαθμισμένου ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ταραχώδη και ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
Μιλώντας, στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη μνήμη των θυμάτων της Κυπριακής τραγωδίας, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή, αναφέρθηκε στον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί η Κύπρος με όλες τις χώρες της περιοχής, την καθιστούν αξιόπιστο και έντιμο διαμεσολαβητή, που όλοι εμπιστεύονται.
«Σε αυτό το πλαίσιο, αλλά και λόγω και της γεωγραφικής της εγγύτητας, η Κυπριακή Δημοκρατία, το πλησιέστερο κράτος μέλος της Ε.Ε στην περιοχή, λειτουργεί (με πράξεις και όχι με λόγια) ως πυλώνας σταθερότητας και ως γέφυρα ασφάλειας και συνεργασίας. Το γεγονός αυτό, που προσδίδει στην Κυπριακή Δημοκρατία συγκριτικά πλεονεκτήματα που αξιοποιούμε προκειμένου να έχουμε και θετικές εξελίξεις στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, δεν είναι ούτε συγκυριακό, ούτε ευκαιριακό ή τυχαίο. Είναι το αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού που υλοποιούμε. Οι τελευταίες θετικές εξελίξεις αποδεικνύουν αυτόν τον ρόλο της Κύπρου". είπε.
Πρόσθεσε ότι "ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, αναγνωρίζεται, πέραν από τις χώρες της περιοχής, τόσο από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα άλλο ενδεικτικό παράδειγμα, είναι ο ρόλος μας κατά τη διάρκεια κρίσεων με την αξιοποίησή της ως ασφαλή διαμετακομιστικό σταθμό για απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, το Σχέδιο "Αμάλθεια" της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου για την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, αναγνωρίστηκε και αγκαλιάστηκε από τη διεθνή κοινότητα, ενισχύοντας το πολιτικό αλλά και διπλωματικό αποτύπωμα της χώρας μας".
Μιλώντας για την επέτειο των 50 χρόνων της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τα τραγικά γεγονότα του πραξικοπήματος, της εισβολής και της κατοχής μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας, αφήνουν βαρύτατη σφραγίδα στην καθημερινότητά μας, στο μέλλον του τόπου και των παιδιών μας, ενώ πρόσθεσε ότι οι πληγές είναι ακόμα ανοικτές και ανεπούλωτες και οι συνέπειες ακόμα υφίστανται.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου συνεχώς δυναμώνουν
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο Μάικ Κάρπεντερ, ανώτερος διπλωμάτης και σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για την Ευρώπη, στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο.
"Οι διμερείς μας σχέσεις συνεχώς δυναμώνουν τα τελευταία χρόνια. Αναμένουμε να επεκτείνουμε αυτή την καλή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των οικονομικών και των επενδύσεων», είπε, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου («ΟΧΙ DAY») στην Ουάσιγκτον.
Όπως ανέφερε o κ. Κάρπεντερ, «ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε μία εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπόρεσε αυτό να συμβεί. Είχαν μία πολύ καλή συζήτηση γύρω από πολύ σημαντικά θέματα όπως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή".
"Είμαστε πάρα πολύ ευγνώμονες στην Κύπρο για τη μεταφορά 8000 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους της Γάζας. Οι διμερείς μας σχέσεις συνεχώς δυναμώνουν τα τελευταία χρόνια. Αναμένουμε να επεκτείνουμε αυτή την καλή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, των οικονομικών και των επενδύσεων», σημείωσε.
ΡΙΚ, ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Πώς ερμηνεύει το Προεδρικό τη συνάντηση με Μπάιντεν - Ανασκόπηση από ΚΕ