Η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγα μόλις 24ωρα πριν από την 5η Νοεμβρίου, ελάχιστα παραπέμπει σε προεκλογική και δη σε μία κρίσιμη μάχη, όπως αυτή αναμένεται να είναι η αναμέτρηση μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ.
Τα εκλογικά κέντρα για την πρόωρη ψήφο (early vote) μπορεί να είναι αρκετά και διασκορπισμένα στην Ουάσινγκτον, ωστόσο προς το παρόν η πόλη που φέρει το όνομα του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, ζει και αναπνέει στους συνήθεις ρυθμούς, ούσα η ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της μεγαλύτερης οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης στον πλανήτη.
Τα πράγματα, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξουν με ταχείς ρυθμούς τις επόμενες ώρες, άλλωστε μόνο οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται εδώ και θα συνεχίσουν να φθάνουν κατά κύματα, θα δώσουν άλλον παλμό στην ζωή της κατά τα άλλα ήσυχης πόλης.
Μέχρι την Τρίτη, ήδη εκατομμύρια Αμερικανοί θα έχουν κάνει την επιλογή τους, είτε μέσω της πρόωρης ψηφοφορίας είτε μέσω της επιστολικής ψήφου. Όλες οι πολιτείες, πλην τριών, Αλαμπάμα, Μισισίπι και Νιου Χάμσαϊρ, επιτρέπουν με κάποιον τρόπο την πρόωρη ψήφο, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως τις 31 Οκτωβρίου, συνολικά 64.550.126 Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, από το σώμα των περίπου 250 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
Η Ουάσινγκτον λοιπόν, δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχη στη γιορτή της Δημοκρατίας. Είναι άλλωστε σαφές δε, πως στους κατοίκους της επικρατεί μία αμηχανία σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο σενάριο: Να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται, ή η Κάμαλα Χάρις, με τον Ρεπουμπλικανό να αμφισβητεί το αποτέλεσμα, στρώνοντας τον δρόμο για άλλη μία εξέγερση όπως αυτή στο Καπιτώλιο η οποία και έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη πολλών εκ των 700.000 περίπου κατοίκων της πόλης.
Στην πρωτεύουσα σχεδιάζει να περάσει η Κάμαλα Χάρις τη βραδιά των εκλογών
Την ίδια ώρα, εν αντιθέσει με το τι κυκλοφορούσε στα δημοσιογραφικά γραφεία το προηγούμενο διάστημα, φαίνεται πως η Δημοκρατική υποψήφια θα θέλει και αυτή να δώσει τον παλμό της στο DC. Ενώ μέχρι πολύ πρόσφατα όλοι ανέμεναν η Κάμαλα Χάρις να περάσει τη βραδιά των εκλογών στο Γουίλμινγκτον της πολιτείας του Ντέλαγουερ, όπου και βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της καμπάνιας των Δημοκρατικών, όπως τα κληρονόμησε η Χάρις από τον Τζο Μπάιντεν, τα σχέδιά της μοιάζουν να έχουν αλλάξει.
Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, σχεδιάζει λοιπόν να περάσει τη νύχτα των εκλογών στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ στην Ουάσινγκτον με τις πληροφορίες αυτές να μην έχουν φτάσει ακόμη στο στάδιο της επίσημης ανακοίνωσης από πλευράς του επιτελείου της Χάρις. Άλλωστε, οι ρίζες της αντιπροέδρου στο ιστορικό για τη μαύρη κοινότητα κολέγιο είναι βαθιές. Σε μια επιστολή που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από την φοιτητική εφημερίδα The Hilltop, η Χάρις θυμήθηκε «τόσες πολλές ωραίες αναμνήσεις» από την εποχή που φοιτούσε στο πανεπιστήμιο, το οποίο αναφερόταν με το παρατσούκλι του, «Η Μέκκα». «Αναγνωρίζω ότι ο χρόνος μου στο Χάουαρντ με διαμόρφωσε στο πρόσωπο που είμαι σήμερα. Στο Χάουαρντ μαθαίνουμε ότι έχουμε την ικανότητα να γίνουμε σπουδαίοι και επίσης ότι έχουμε την ευθύνη να δουλεύουμε σκληρά για να ανταποκριθούμε σε αυτές τις δυνατότητες κάθε μέρα», έγραφε η Χάρις.
Οι Αμερικανοί δεν ψηφίζουν μόνο για πρόεδρο
Με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Κάμαλα Χάρις η οποία ευελπιστεί να είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα στον Λευκό Οίκο και τον Ντόναλντ Τραμπ που στοχεύει στην επανεκλογή του, μία σειρά από άλλου είδους ψηφοδέλτια έχουν παραγκωνιστεί πλήρως από τον δημόσιο διάλογο.
Η φετινή μεγάλη εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες αφορά τον νέο πρόεδρο. Ωστόσο, σε αντίθεση με χώρες με κοινοβουλευτικά συστήματα, όπου οι πολίτες ψηφίζουν συνήθως μόνο για έναν εκπρόσωπο ή ένα κόμμα, οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν συχνά εκλογικά ψηφοδέλτια που εκτείνονται σε αρκετές σελίδες και περιλαμβάνουν δεκάδες αποφάσεις.
Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να αλλάξουν τη σύνθεσή τους με βάση την επιθυμία των πολιτών. 34 από τους 100 γερουσιαστές διεκδικούν εξαετείς θητείες, ενώ οι ψηφοφόροι σε κάθε μία από τις 435 εκλογικές περιφέρειες της Βουλής των Αντιπροσώπων θα επιλέξουν τον αντιπρόσωπό τους για διετή θητεία. Το κόμμα που θα αποκτήσει την πλειοψηφία είτε στη Γερουσία είτε στη Βουλή θα ελέγχει το αντίστοιχο σώμα, αποφασίζοντας για τη θέση του Προέδρου της Βουλής και τις ηγεσίες των διαφόρων επιτροπών.
Εκλέγουν κυβερνήτες, δικαστές, δημάρχους και σερίφηδες
Το εκλογικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά αποκεντρωμένο. Αν και όλοι οι Αμερικανοί πολίτες θα έχουν την προεδρική εκλογή στο ψηφοδέλτιό τους, τα υπόλοιπα θέματα θα διαφέρουν ανάλογα με τις εκλογικές διαδικασίες της περιοχής τους. Μερικές πολιτείες και τοπικές διοικήσεις θα ζητήσουν από τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν για ζητήματα όπως η έγκριση κονδυλίων για νέα έργα υποδομής, ενώ άλλες πολιτείες θα εκλέξουν κυβερνήτες ή κρατικούς νομοθέτες.
Αυτή η χρονιά περιλαμβάνει 11 αναμετρήσεις για κυβερνήτες, αλλά οι εκλογές σε επίπεδο κρατικών εκτελεστικών θέσεων είναι πολύ περισσότερες. Συνολικά, 167 θέσεις για αξιωματούχους, όπως αντιπρόεδροι, γενικοί εισαγγελείς, γραμματείς πολιτείας, και υπεύθυνοι γεωργίας, θα τεθούν σε ψήφο. Επίσης, σχεδόν το 80% των κρατικών νομοθετών της χώρας, πάνω από 5.800 άτομα, θα αντιμετωπίσουν τις κάλπες.
Σε πολλές περιοχές, οι ψηφοφόροι εκλέγουν δικαστές αντί αυτοί να διορίζονται. Πόλεις και κοινότητες εκλέγουν δημάρχους, μέλη δημοτικών συμβουλίων, σχολικές επιτροπές, διαχειριστές βιβλιοθηκών, σερίφηδες, ακόμα και υπεύθυνους για τη διαχείριση αδέσποτων ζώων. Το 2023, αναμένεται η εκλογή 371 δημάρχων, αν και κάποιες από αυτές τις ψηφοφορίες γίνονται πριν ή μετά τις 5 Νοεμβρίου.
Η προσοχή που συγκεντρώνεται γύρω από την προεδρική εκλογή συνήθως αυξάνει τη συμμετοχή των ψηφοφόρων, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την τοπική πολιτική και να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για θέματα που αγγίζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών, όπως η επισκευή δρόμων ή η ανέγερση νέων σχολείων.
Πρώτο Θέμα
Διαβάστε επίσης: Αμερικανικές εκλογές: Η ΕΕ προετοιμάζεται για μια δύσκολη τετραετία