Μπορεί οι τράπεζες να γλίτωσαν από την έκτακτη φορολόγηση μετά την απόρριψη, λόγω ισοψηφίας στη Βουλή, της πρότασης του ΑΚΕΛ την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο, η επιβολή νέας φορολόγησής τους στο προσεχές μέλλον δεν φαίνεται να αποφεύγεται.
Η παραπάνω εξέλιξη προκύπτει ως αποτέλεσμα της αύξησης του εταιρικού φόρου για πολυεθνικές στο 15% που όφειλε βάσει και ευρωπαϊκής Οδηγίας να εφαρμόσει εδώ και καιρό η Κύπρος και ψηφίστηκε τελικά, επίσης την περασμένη Πέμπτη, από τη Βουλή.
Στο θέμα αναφέρθηκε μόλις χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός σχολιάζοντας τις ετήσιες εισπράξεις του κράτους από τις τράπεζες. Όπως είπε ο κ. Κεραυνός «από τις τράπεζες το κράτος εισπράττει περίπου 200 εκατομμύρια το χρόνο από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική φορολογία πάνω στις καταθέσεις». Συμπλήρωσε, όμως, πως «με τη νέα φορολογία, του λεγόμενου Πυλώνα 2, του 15% για τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο πέραν των 750 εκατομμυρίων ευρώ, σίγουρα θα επηρεαστούν και οι μεγάλες τράπεζες της Κύπρου» και «επομένως, θα υπάρξουν και άλλα έσοδα από τις τράπεζες».
Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και ένα από τα επιχειρήματα του Συνδέσμου Τραπεζών για την αντίθεσή του στην πρόταση του ΑΚΕΛ, καθώς και βουλευτών που την καταψήφισαν. Εντούτοις, η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15% μέσω συμπληρωματικού φόρου, δεν αναμένεται να επηρεάσει το σύνολο των τραπεζών, αλλά σίγουρα, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, τις δύο μεγάλες τράπεζες (σ.σ. οι οποίες αναμένεται, στο μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα, να προβούν σε ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης δανειοληπτών).
Στο όλο θέμα γίνεται αναφορά και στα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα τόσο της Τράπεζας Κύπρου, όσο και της Ελληνικής Τράπεζας για το εννιάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.
- Συγκεκριμένα η Τράπεζα Κύπρου ανέφερε για το θέμα: «Στις 22 Δεκεμβρίου 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Οδηγία 2022/2523 που προνοεί για ελάχιστο πραγματικό φορολογικό συντελεστή ύψους 15% για τις παγκόσμιες δραστηριότητες μεγάλων πολυεθνικών συγκροτημάτων (φορολογία του Πυλώνα ΙΙ). Το Συγκρότημα αναμένει ότι θα εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου και έχει προβεί σε εκτίμηση της έκθεσης σε φορολογία του Πυλώνα ΙΙ, η οποία επί του παρόντος έχει εκτιμηθεί χρέωση ίση με 1.5% των κερδών πριν τη φορολογία για το εννεάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Λόγω της πολυπλοκότητας του υπολογισμού που προκύπτει από αυτούς τους κανόνες και το γεγονός ότι η τελική νομοθεσία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, η επίπτωση της μεταρρύθμισης έχει εκτιμηθεί σε εύρος μέχρι 2% των κερδών πριν τη φορολογία, και θα εξεταστεί η περαιτέρω βελτιστοποίηση της ποσοτικοποίησης μέχρι την θέσπιση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας».
- Η Ελληνική Τράπεζα ανέφερε επίσης πως «σύμφωνα με τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο 118(Ι)/2002 όπως τροποποιήθηκε, τα φορολογητέα κέρδη της Τράπεζας και των θυγατρικών της στην Κύπρο υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος με συντελεστή 12,5% (...). Μετά την απόκτηση του 56% του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας από την Eurobank Α.Ε., η Τράπεζα και οι θυγατρικές της θα υπόκεινται στις διατάξεις του Πυλώνα 2, νοουμένου ότι ο Νόμος θα θεσπιστεί ή θα τεθεί ουσιαστικά σε ισχύ πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2024».
Θα επηρεαστούν 1.900 εταιρείες
Ενόψει των πιο πάνω, αυτό που αναμένουν τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και εκατοντάδες άλλες εταιρείες που αναμένεται να επηρεαστούν είναι η δημοσίευση της σχετικής νομοθεσίας και των λεπτομερών της. Κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου «Ο περί Εξασφάλισης Παγκόσμιου Ελάχιστου Επιπέδου Φορολογίας των Ομίλων Πολυεθνικών Επιχειρήσεων και των Εγχώριων Ομίλων Μεγάλης Κλίμακας στην Ένωση Νόμος του 2024» στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής», εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ και του Τμήματος Φορολογίας ανέφεραν πως ο αριθμός των οντοτήτων στην Κύπρο που αναμένεται να επηρεαστούν υπολογίζεται στις 1.900. Σύμφωνα δε με υπολογισμούς που κατατέθηκαν στη Βουλή με την εφαρμογή του προτεινόμενου μέτρου υπολογίζεται αύξηση των κρατικών εσόδων για το έτος 2026, η οποία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ €200 εκατ. και 250 εκατ. ευρώ. Εντούτοις οι υπολογισμοί έγιναν με επιφύλαξη «και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη αλλαγές στις στρατηγικές αποφάσεις των οντοτήτων ή το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης αυτών», όπως καταγράφεται στην έκθεση της Επιτροπής Οικονομικών που προωθήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής μαζί με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε.
Στην ίδια έκθεση, πάντως, καταγράφεται και η πρόθεση του ΥΠΟΙΚ «εντός του 2025 να συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς τον σχεδιασμό δυνητικών κινήτρων που μπορεί να παραχωρηθούν προς τις επηρεαζόμενες οντότητες, με την προϋπόθεση ότι τα κίνητρα αυτά δεν θα υπονομεύουν τους κανόνες του Πυλώνα 2 και θα είναι συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις», με προφανή στόχο να αποτραπεί η φυγή εταιρειών από το νησί, ως αποτέλεσμα της απώλειας ενός εκ των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
- Διαβάστε επίσης: Υπουργικό: Άναψε πράσινο για λίφτινγκ του σχέδιο «Startup Visa»