Γιατί ο χρυσός θα απογειωθεί κι άλλο τη νέα χρονιά

Ο χρυσός και ειδικά το ασήμι, που έχει ανατιμηθεί σχεδόν 5% από την 1η Ιανουαρίου

Το 2025 ξεκίνησε με αστάθεια στην αγορά πρώτων υλών, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και των απειλών για επιβολή δασμών από τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Οι δασμοί στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα, αφορούν άλλωστε κυρίως τα μέταλλα. Ο σίδηρος και ο χάλυβας φαίνεται να είναι τα μέταλλα που αντανακλούν περισσότερο, προς το παρόν, μεγάλο αριθμό προκλήσεων  για τη νέα χρονιά, όπου πολλοί  κάνουν λόγο για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

Εξαίρεση στην αβεβαιότητα αυτή αποτελούν τα πολύτιμα μέταλλα: Ο χρυσός και ειδικά το ασήμι, που έχει ανατιμηθεί σχεδόν 5% από την 1η Ιανουαρίου , καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη των πιο ανοδικών εμπορευμάτων του 2025.

Ο χρυσός άνοιξε σήμερα στα 2.715 δολάρια την ουγγιά  και ήδη η Bank of America και η JP Morgan εκτιμούν ότι μέσα στη χρονιά θα σπάσει το φράγμα των 3.000 δολαρίων μέχρι το τέλος του έτους.

Για το κίτρινο μέταλλο, το 2024 ήταν άλλωστε η πιο ανοδική χρονιά των τελευταίων 14 ετών. Ο χρυσός έκλεισε την περασμένη χρονιά με άνοδο 27%, φτάνοντας τα ιστορικά υψηλά της στα σχεδόν 2.800 δολάρια.

Τρεις παράγοντες

«Τρεις παράγοντες που ενίσχυσαν τον χρυσό το 2024 θα συνεχίσουν να είναι παρόντες και το τρέχον έτος», τονίζουν παράγοντες της αγοράς και εξηγούν: «Πρώτον,  οι μεγάλες αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες για την αύξηση των ισολογισμών τους, δεύτερον η ευελιξία των νομισματικών πολιτικών και, τρίτον, ο ρόλος του πολύτιμου μετάλλου ως ασφαλούς καταφυγίου».

Οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών αγοράζουν χρυσό με πρωτοφανή ρυθμό, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», σημειώνει η Pimco.

Ο χρυσός θα πρέπει βέβαια εφέτος να αυξηθεί κατά 13% για να φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά. Τις πρώτες ημέρες του 2025, ο χρυσός έχει ήδη ανατιμηθεί κατά περίπου 0,7%. Την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδό του από τον Νοέμβριο.

«Τα ισχυρά κέρδη του χρυσού πέρυσι, που οδήγησαν το πολύτιμο μέταλλο να φτάνει σε διαδοχικά υψηλά όλων των εποχών, μπορεί να υποδηλώνουν πιθανή αλλαγή στη δυναμική της αγοράς, δεδομένου ότι συνέβησαν παρά το ισχυρό δολάριο και την άνοδο των πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων του  αμερικανικού Δημοσίου- παράγοντες που παραδοσιακά λειτουργούσαν ως αντίθετοι άνεμοι  για αυτό το περιουσιακό στοιχείο», αναφέρει το Bloomberg Intelligence.

«Φαίνεται ότι ο χρυσός δεν θα είναι μόνο ένας σταθερός αντιστάθμισης έναντι των επερχόμενων δασμών του Τραμπ», αλλά και έναντι των μέτρων δασμολογικών αντιποίνων από άλλα έθνη», εξηγεί ο Κρις Γουέστον από την Pepperstone Group. «Αυτά τα δασμολογικά  μέτρα δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί από την αγορά , που σημαίνει ότι η μεταβλητότητα μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να αυξηθεί και έτσι να ενισχυθεί ο χρυσός», προσθέτει.

Ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής

Τα βασικά μέταλλα συνδέονται στενά  και με τον κινεζικό πιστωτικό κύκλο, ενώ τα πολύτιμα μέταλλα συσχετίζονται με τη νομισματική πολιτική, εξηγεί η επικεφαλής των εμπορευμάτων της ελβετικής Vontobel, Κέρστιν Χότνερ.

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν μάλιστα τη σημασία που μπορεί να έχει «ο αντίκτυπος της νέας οικονομικής πολιτικής του προέδρου Τραμπ στις τιμές των πρώτων υλών. «Οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια είναι στους τους λόγους για τους οποίους συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πολύτιμο μέταλλο μπορεί να συνεχίσει να τα πηγαίνει καλά. Ακόμη περισσότερο κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους με τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών» επισημαίνουν από την Activotrade. «Ο χρυσός προστατεύει από τον πληθωρισμό που σχετίζεται με την δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, η οποία οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης», προσθέτει ο Κάρστεν Μένκε, αναλυτής της Julius Baer.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Στο κόκκινο οι ασιατικές αγορές – Εξανεμίζονται οι ελπίδες για πρόωρη μείωση επιτοκίων από τη Fed

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ