Πιο απαισιόδοξη για ευρωζώνη η Παγκόσμια Τράπεζα - Απειλή για όλους τα μέτρα Τράμπ

Η παγκόσμια οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, όμως τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν με τον Τραμπ - Υποχωρεί η Κίνα και ενδυναμώνεται η Ινδία - Θετικές εξελίξεις μόνο στο μέτωπο του πληθωρισμού

Αυξάνονται οι προειδοποιητικές φωνές που τονίζουν πως οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία στην παρούσα φάση έχει σταθεροποιηθεί. Σε αυτές προστέθηκε η Παγκόσμια Τράπεζα με την νέα έκθεση της για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα διευρυνθεί σε ποσοστό 2,7% το 2025 αλλά και το 2026, όσο δηλαδή και η επίδοση του 2024, έχοντας επιδείξει αντιστάσεις από τις πιέσεις των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού, τις γεωπολιτικές απειλές και τις προστατευτικές εμπορικές πολιτικές.

Προειδοποιεί, ωστόσο, παράλληλα πως αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση προχωρήσει με το σχέδιο των δασμών που έχει στα «σκαριά», τότε το τοπίο θα ανατραπεί. Δασμοί ύψους 10% από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να στερήσει από το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Εξάλλου, στα επίπεδα αυτά οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Μάλιστα, ειδικά οι αναπτυσσόμενες οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το πιο αδύναμο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό outlook από το 2000.

Θετική αναθεώρηση για ΗΠΑ με ερωτηματικό για τον παράγοντα Τραμπ

Όσον αφορά τις πλουσιότερες, αναπτυγμένες χώρες, οι ΗΠΑ διατηρούν μεν τα ηνία και μάλιστα με επί τα βελτίω αναθεώρηση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Όμως, με σαφή τάση αποδυνάμωσης σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία εκτιμάται πως θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης ύψους 2,3% φέτος, σε σχέση με 2,8% το 2024. Ένα νούμερο, ωστόσο, υψηλότερο από το 1,8% που προέβλεπε η έκθεση του Ιουνίου, καθώς ο διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει τις υψηλές αντιστάσεις που κατάφερε να επιδείξει απέναντι στα υψηλά επιτόκια.

Η επί τα βελτίω αναθεώρηση αποδίδεται στις ισχυρότερες καταναλωτικές δαπάνες και την αυξημένη ροή μεταναστών στη χώρα που κάλυψε κενά στην αγορά εργασίας και βοήθησε στην ώθηση της παραγωγικότητας.

Τα νούμερα αυτά, βέβαια, μπορεί να αλλάξουν αναλόγως με τις πολιτικές της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Οι δασμοί Τραμπ δεν θα πλήξουν μόνο την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την αμερικανική στερώντας της έως και 0,9% ανάπτυξης, αν οι έτερες οικονομικές δυνάμεις απαντήσουν με αντίμετρα.

Από την άλλη πλευρά η αναπτυξιακή προοπτική των ΗΠΑ μπορεί να βελτιωθεί προσθέτοντας 0,4% στο ΑΕΠ, αν οι φοροελαφρύνεις διευρυνθούν, όπως έχει επίσης υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κάθε περίπτωση το τι θα πράξει τελικά ο νέος πλανητάρχης απομένει να φανεί, με την έκθεση να σχολιάζει χαρακτηριστικά πως η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ είναι για την ώρα «ασαφής».

Υποβάθμιση για την Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα τα δεδομένα για την Ευρώπη παραμένουν απογοητευτικά! Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την Ευρωζώνη κάνοντας λόγο για μόλις 1% ανάπτυξη φέτος, από 1,4% που είχε εκτιμήσει στην έκθεση του Ιουνίου.

Για την απόφαση του αυτή, ο οργανισμός επικαλέστηκε τα αναιμικά επίπεδα των καταναλωτικών δαπανών, τις χαμηλές επιχειρηματικές επενδύσεις και τη συρρίκνωση της μεταποιητικής και οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που αποδίδεται και στο υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ως αδύναμο κρίκο, η έκθεση εντοπίζει τη γερμανική οικονομία!

Κίνα vs Ινδία: σημειώσατε 2

Αντιστοίχως προς τα κάτω θα συνεχίσει να κινείται και η κινεζική οικονομία, με την έκθεση να «βλέπει» ανάπτυξη του κίτρινου δράκου σε ποσοστό μόλις 4,9% φέτος, ποσοστό που θα συρρικνωθεί περαιτέρω στο 4,5% το 2025 και 4% το 2026.

Τα δεδομένα αυτά αντανακλούν την κρίση στην αγορά ακινήτων και την επιφυλακτική στάση των Κινέζων καταναλωτών παρά τα συνεχιζόμενα καλά επίπεδα στις εξαγωγές της χώρας, τις επενδύσεις και τις υποδομές.

Στον αντίποδα με την Κίνα, η ανταγωνιστική της Ινδία συνεχίζει να κερδίζει έδαφος συνεχώς με αναπτυξιακό άλμα ύψους 6,7% φέτος και την επόμενη χρονιά.

Σε χαμηλή τροχιά οι αναπτυσσόμενες

Συνολικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα μηνύματα, πάντως, δεν είναι θετικά. Για τις αναπτυσσόμενες χώρες η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο σχετικά χαμηλό 4,1% και θα υποχωρήσει στο 4% το 2026. Στα επίπεδα αυτά η ανάπτυξη δεν επαρκεί για την καταπολέμηση των επιπέδων φτώχειας προειδοποιούν οι οικονομολόγοι του διεθνούς οργανισμού.

Θυμίζουμε πως τη δεκαετία του 2000, ο μέσος όρος ανάπτυξης στις αναπτυσσόμενες χώρες ήταν γύρω στο 5,9% ετησίως, για να κατέβει στο 5,1% τη δεκαετία του 2010 και να φτάσει μόλις στο 3,5% με την έναρξη της τελευταίας δεκαετίας. Εξαιρώντας δε, τις κυριότερες δυνάμεις του συγκεκριμένου μπλοκ, την Κίνα και την Ινδία, η ομάδα αυτή βρίσκεται πολύ πίσω από τις πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες.

«Τα επόμενα 25 χρόνια προμηνύονται πολύ πιο δύσκολα για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες σε σχέση με τα προηγούμενα 25» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού, Ιντερμίτ Γκιλ.

Χειρότερα το εμπόριο, καλύτερα ο πληθωρισμός

Όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, παρά το γεγονός ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την έναρξη της διακυβέρνησης Τραμπ, η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είναι σε πρώτη φάση αισιόδοξη. Εκτιμά πως το εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών, που διευρύνθηκε σε ποσοστό 2,7% το 2024, θα υποστεί καθίζηση γύρω στο 3,1% την περίοδο 2025 και 2026, παραμένοντας σταθερά κάτω από τα προ-πανδημίας επίπεδα.

Στα λίγα θετικά σημεία της έκθεσης ξεχωρίζουν τα μηνύματα για την πορεία του πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι του οργανισμού επισημαίνουν πως ο πληθωρισμός διεθνώς, ο οποίος δύο χρόνια πριν βρισκόταν πάνω από το 8%, πλέον εκτιμάται πως θα επιβραδυνθεί κατά μέσο όρο στο 2,7%.

Σημειωτέον πως την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ανακοινώσει επίσης την έκθεση World Economic Outlook για τις προοπτικές της νέας χρονιάς και τις προβλέψεις της για την αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών διεθνώς.

Πηγή: newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ