Το Κίεβο είχε ήδη σηματοδοτήσει την προθυμία του να παραχωρήσει στις δυτικές χώρες πρόσβαση σε μέταλλα σπάνιων γαιών στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα από τα σημεία του «σχεδίου νίκης» του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το οποίο παρουσίασε τον Σεπτέμβριο του 2024, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ, όταν ακόμη δεν ήταν σαφές ποιος θα μετακόμιζε στον Λευκό Οίκο ως πρόεδρος το 2025.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε μιλήσει τότε και με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε σε όλες τις χώρες που υποστηρίζουν το Κίεβο «απόδοση των επενδύσεών τους», επικαλούμενος τους φυσικούς πόρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένων «εξαιρετικά σημαντικών μετάλλων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Απαραίτητες στη σύγχρονη βιομηχανία
Οι σπάνιες γαίες είναι απαραίτητες για την κατασκευή πολλών σύγχρονων συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των smartphones και των ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Είναι επίσης απαραίτητες στην παραγωγή αμυντικών προϊόντων και στην αεροδιαστημική βιομηχανία.
Η Κίνα ελέγχει σήμερα τη μερίδα του λέοντος στην παραγωγή βιομηχανικά χρησιμοποιούμενων μετάλλων σπάνιων γαιών παγκοσμίως. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το μερίδιο αυτό καλύπτει περίπου το 40% της ζήτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πόρους αυτούς, για παράδειγμα. Άλλοι σημαντικοί προμηθευτές είναι η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, ο Καναδάς και η Βραζιλία.
Προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το Πεκίνο, η ΕΕ και οι ΗΠΑ εργάζονται εδώ και χρόνια για την επέκταση και την αύξηση της παραγωγής σημαντικών πρώτων υλών σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Σε αυτές περιλαμβάνονται ιδίως το ουράνιο, το τιτάνιο, το λίθιο, ο γραφίτης, το νικέλιο και το αλουμίνιο.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Ρώσοι ολιγάρχες χρησιμοποιούν κυπριακή εταιρεία για να αποφύγουν τις κυρώσεις της ΕΕ