Ένα μήνα περιθώριο στο Υφυπουργείο Τουρισμού για κατάθεση δικού του νομοσχεδίου προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση των ξενοδοχείων του τόπου έδωσε η Βουλή τον περασμένο μήνα με το χρονοδιάγραμμα να τρέχει ήδη.
Σε περίπτωση δε που δεν υπάρξει νομοσχέδιο η Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής θα συνεχίσει τη συζήτηση της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο πρόεδρος της Κυριάκος Χατζηγιάννης για ρύθμιση του θέματος.
Η εν λόγω πρόταση νόμου που προβλέπει την παροχή προσωρινών αδειών λειτουργίας μετά τη διαπίστωση ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας παρά τις διευκολύνσεις και παρατάσεις που εγκρίθηκαν πέρσι κατατέθηκε στις αρχές της νέας χρονιάς, προς αποφυγή «άρση της λειτουργίας μεγάλου αριθμού ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων η οποία ισοδυναμεί με ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην οικονομία της Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today πριν την κατάθεση της πρότασης υπήρξαν επαφές με όλους τους ενδιαφερόμενους στη ξενοδοχειακή βιομηχανία καθώς στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί το διαφαινόμενο πρόβλημα.
Η πρόταση συζητήθηκε τέλος Ιανουαρίου στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στην παρουσία εκπροσώπων του Υφυπουργείου Τουρισμού και συγκεκριμένα του γενικού του διευθυντή ο οποίος έκανε γνωστό πως για οριστική ρύθμιση του ζητήματος και για αντιμετώπιση του προβλήματος το Υφυπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται δικό του νομοσχέδιο με τις διαδικασίες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Η «είδηση» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εισηγητή της πρότασης νόμου ο οποίος δεν απέκλεισε με την κατάθεση του νομοσχεδίου να χαθεί κι άλλος χρόνος, αλλά και έντονο προβληματισμό γιατί το Υφυπουργείο δεν είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για την πρόθεσή του. Και μάλιστα όπως υποστήριξε ο κ. Χατζηγιάννης με γραπτή του δήλωση «παρότρυνε τους ξενοδόχους να αποταθούν στη Βουλή για να αλλάξουν τη νομοθεσία, ώστε να δοθεί παράταση» προκειμένου προφανώς να υπάρξει ρύθμιση.
Εντούτοις τα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου αποφάσισαν να «παγώσουν» την περαιτέρω συζήτηση της πρότασης νόμου του Κ. Χατζηγιάννη εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου από πλευράς του Υφυπουργείου Τουρισμού, στο οποίο έδωσαν διορία ενός μήνα για κατάθεσή του. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η συζήτηση της πρότασης νόμου του προέδρου της Επιτροπής προκειμένου το συντομότερο να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας.
Πυρά για επιμηθείς
Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, πάντως, έκανε γνωστή την ενόχλησή του και με αρκετή κριτική προς το Υφυπουργείο Τουρισμού και την επομένη της εξέτασής της πρότασης νόμου του με γραπτή του δήλωση, στην οποία έγινε αναφορά και πιο πάνω.
Σε αυτήν υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «το Υφυπουργείο, λειτουργώντας ως Επιμηθέας και πάλι, ισχυρίστηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση (σ.σ. τη συνεδρίαση της 28ης Ιανουαρίου) ότι ετοιμάζει ανάλογο νομοσχέδιο. Ένας ισχυρισμός που προβλημάτισε χθές τα μέλη της επιτροπής. Είναι για να διερωτάται κανείς. Γιατί το Υφυπουργείο δεν ήρθε να προσθέσει τις εισηγήσεις του στην έτοιμη πρόταση νόμου, ώστε να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος; Και γιατί δεν κατέθεσε νομοσχέδιο μέχρι σήμερα; Και αντί αυτού άρχισε τις διεργασίες εξ ύπαρχις για ετοιμασία νομοσχεδίου;».
Προσέθετε στη δήλωσή του πως παρά τα πιο πάνω «ως εισηγητής της πρότασης νόμου αλλά και η επιτροπή τουρισμού στο σύνολο της, δώσαμε ένα μήνα περιθώριο στο Υφυπουργείο, ώστε να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες του και να ολοκληρωθεί το κατ' ισχυρισμό νομοσχέδιο» διευκρινίζοντας πως «σε κάθε άλλη περίπτωση η πρόταση νόμου, θα προχωρήσει και ας αναλάβουν το βάρος της ευθύνης αυτοί που τους αναλογεί».
«Απόλυτο ζητούμενο στις ενέργειες μου είναι, η τελική επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα 850 ξενοδοχεία, δημιουργώντας ένα λειτουργικό νομικό πλαίσιο για ενίσχυση της προστασίας των τουριστών και της νόμιμης λειτουργίας των ξενοδοχείων», κατέληγε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος τ ης Επιτροπής Εμπορίου.
Όπως αναφέρεται και στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο κ. Χατζηγιάννης τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας εξαιτίας της αδυναμίας εξασφάλισης των απαιτούμενων πιστοποιητικών και εγγράφων, όπως για παράδειγμα διάφορες άδειες και πιστοποιητικά πυροπροστασίας κ.α.