Επιτακτική Ανάγκη η ασφάλεια κτηρίων μετά τα τραγικά συμβάντα στη Λεμεσό

Για το φαινόμενο της αυθαίρετης επέκτασης οικιών, την ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος ελέγχου και μέτρα στήριξης στους πολίτες από το κράτος μίλησε ο γ.γ. του ΕΤΕΚ

Μετά τα πρόσφατα τραγικά συμβάντα στην πόλη της Λεμεσού και των θανατηφόρων πυρκαγιών που ξέσπασαν εντός των οικιών, η διασφάλιση της ασφάλειας των κτηρίων καθίσταται άμεση και αδιαπραγμάτευτη ανάγκη.

Για το εν λόγω ζήτημα μίλησε ο Ανδρέας Θεοδότου, γ.γ. του ΕΤΕΚ στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδότου, η έκδοση οικοδομικής άδειας ή άδειας προσθήκης δεν αποτελεί απλή διαδικασία, αλλά πρωτίστως μέσο διασφάλισης της ασφάλειας του χώρου διαμονής. Η πολιτεία έχει προβλέψει τη διενέργεια μελετών από εξειδικευμένους μηχανικούς, την εξασφάλιση εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την τήρηση συγκεκριμένων διαδικασιών πριν από την υλοποίηση οποιασδήποτε οικοδομικής επέμβασης.

Παρατηρείται το φαινόμενο της αυθαίρετης επέκτασης οικιών

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδότου, στην Κύπρο παρατηρείται το φαινόμενο της αυθαίρετης επέκτασης οικιών, όπως η κατασκευή μπαλκονιών ή προσθηκών, συχνά με παράλληλη επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου χωρίς την παρέμβαση ειδικευμένου προσωπικού, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Επομένως, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας των κτηρίων κατοικίας.

Στην Κύπρο, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν προβλέπεται η διενέργεια περιοδικών επιθεωρήσεων των κτηρίων. Η νομοθεσία περιορίζεται στην έκδοση άδειας κατά την αρχική κατασκευή, χωρίς να προβλέπει μεταγενέστερους ελέγχους για τη διαπίστωση της συνεχιζόμενης ασφάλειας του κτηρίου. Σε άλλες χώρες, η νομοθεσία προβλέπει υποχρεωτικούς περιοδικούς ελέγχους από μηχανικούς, με σκοπό την αξιολόγηση της ασφάλειας των κτηρίων.

Ανάγκη εφαρμογής ενός συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης ασφάλειας

Ο κ. Θεοδότου υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου και πιστοποίησης ασφάλειας των κτηρίων, ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ενώ για ορισμένες κατηγορίες κτηρίων, όπως νηπιαγωγεία, πανεπιστήμια και γηροκομεία, προβλέπονται έλεγχοι λόγω των αδειών λειτουργίας, η έλλειψη αντίστοιχης νομοθεσίας για τις κατοικίες αποτελεί σημαντική πρόκληση. Η πολιτεία καλείται να βρει αποτελεσματικούς τρόπους για την εφαρμογή περιοδικών ελέγχων και στις κατοικίες, διασφαλίζοντας την ασφάλεια των πολιτών.

Ο κ. Θεοδότου επισημαίνει την απουσία ακριβών δεδομένων σχετικά με τον αριθμό των κατοικιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε αυτά αφορούν στατική ανεπάρκεια λόγω παλαιότητας, όπως η κατάρρευση μπαλκονιών, είτε ζημιές στις υποδομές.

Η πολιτεία θα πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς στήριξης στους πολίτες

Ο κ. Θεοδότου υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή συστηματικών περιοδικών ελέγχων των κτηρίων, με σκοπό την καταγραφή και αξιολόγηση της κατάστασής τους. Η εν λόγω καταγραφή θα επιτρέψει στην πολιτεία να αποκτήσει σαφή εικόνα του αριθμού και της φύσης των προβληματικών υποδομών που χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης.

Στη συνέχεια, η πολιτεία θα πρέπει να αναπτύξει μηχανισμούς στήριξης για τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναλάβουν τις απαραίτητες επισκευές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω επιχορηγήσεων ενοικίου ή φορολογικών ελαφρύνσεων, λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα ύπαρξης ενός σημαντικού αριθμού ακατάλληλων κατοικιών.

Είναι απαραίτητο να συνδυαστεί η νομοθετική ρύθμιση για τους περιοδικούς ελέγχους με την παροχή κοινωνικής και οικονομικής στήριξης, με στόχο τη μείωση του αριθμού των ακατάλληλων υποδομών. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε προσιτή ηλεκτρική ενέργεια, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή πυρκαγιών σε κατοικίες.

Διαβάστε επίσης: Ανησυχίες, προβληματισμοί και ερωτήματα από τις συντεχνίες της ΑΗΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ