Ανοδικά κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, παρά τη βουτιά και των τριών δεικτών αναφοράς στις ΗΠΑ κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, εν μέσω ανησυχιών για τα σχέδια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τους δασμούς.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωνε άνοδο 2,41% στις 14:07 ώρα Σιγκαπούρης, οδηγώντας τα κέρδη στην Ασία. Η φαρμακευτική εταιρεία WuXi Biologics ήταν η κορυφαία κινητήρια δύναμη του δείκτη, κερδίζοντας 13,09%.
Άλλες μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις περιλαμβάνουν την Meituan η οποία σημείωσε άνοδο 6,32%, η Ping An Insurance η οποία σημείωσε άνοδο 6,23 και η BYD η οποία σημείωσε άνοδο 5,82%.
Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημειώνει άνοδο 2,38% υψηλότερα, χάρη στις ισχυρότερες κινήσεις των τομέων της υγειονομικής περίθαλψης, των καταναλωτικών κυκλικών και των μη κυκλικών προϊόντων.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε την ημέρα 0,52% υψηλότερα στις 7.789,70 μονάδες.
Στην Ιαπωνία, ο βασικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,86% την τελευταία ώρα, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix κέρδισε 0,79%.
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας διαπραγματευόταν αμετάβλητος, ενώ ο δείκτης Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,62%.
Οι κινήσεις αυτές έρχονται μετά από μια ακόμη κλιμάκωση στον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο, με τον Τραμπ να απειλεί να επιβάλει δασμούς 200% σε όλα τα αλκοολούχα προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αντίποινα για τον δασμό 50% που επέβαλε το μπλοκ στο ουίσκι. Ο Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη: «Δεν πρόκειται να λυγίσω καθόλου» όσον αφορά τους δασμούς.
Ο Μάικλ Στρόμπεκ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων στην ιδιωτική τράπεζα Lombard Odier, σημείωσε ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις πολιτικές του Τραμπ «σημαίνει κίνδυνο για την αγορά».
«Θα υπάρξουν τόσα πολλά να αποτιμήσουν οι αγορές και τόσοι πολλού άγνωστοι Χ», έγραψε σε σημείωμά του.
Πρότεινε στους επενδυτές να παίζουν στην αγορά «φιλτράροντας τους κινδύνους». «Τα μακροοικονομικά και θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς παραμένουν σταθερά, αλλά θα υπάρξει πολλή αβεβαιότητα μπροστά μας. Εν όψει της μεταβλητότητας, ένας υψηλός βαθμός διαφοροποίησης των χαρτοφυλακίων είναι η συνετή αντίδραση», πρόσθεσε ο Strobaek.
Τα αμερικανικά futures αυξήθηκαν, αφού έκλεισαν στο κόκκινο λόγω των νέων απειλών για δασμούς από τον Τραμπ.
Χθες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,39% και διαμορφώθηκε στις 5.521,52 μονάδες, τερματίζοντας την ημέρα σε διορθωτικό έδαφος. Ο όρος Dow Jones υποχώρησε κατά 1,3%, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 1,96%.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Fitch για ReArmEurope: Μειώνει το δημοσιονομικό περιθώριο της ΕΕ, αλλά δεν απειλεί το ΑΑΑ