Την εκκίνηση των απαιτούμενων διαδικασιών για τη συγχώνευση της Eurobank Κύπρου με την Ελληνική Τράπεζα, αμέσως μετά τη λήξη της δημόσιας πρότασης που τρέχει για εξασφάλιση του 100% της κυπριακής τράπεζας από την Eurobank Α.Ε. αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα η Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λίμιτεδ (η «Τράπεζα») ανακοίνωσε σήμερα «ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας (το «Δ.Σ.») κατά τη χθεσινή του συνεδρία, αποφάσισε, μεταξύ άλλων όπως, μετά την ολοκλήρωση της εκκρεμούσης διαδικασίας δημόσιας πρότασης για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας και της άσκησης του δικαιώματος εξαγοράς από την Τράπεζα Eurobank Α.Ε., όπως έχει ήδη ανακοινωθεί (η «Δημόσια Πρόταση και Εξαγορά»), προωθηθεί η συγχώνευση της Τράπεζας με την Eurobank Cyprus Ltd (η «Eurobank Cyprus») με τη μεταβίβαση των τραπεζικών εργασιών της Eurobank Cyprus προς την Τράπεζα δυνάμει του περί Μεταβιβάσεως Τραπεζικών Εργασιών Νόμου του 1997 και τη συγχώνευση της Eurobank Cyprus με την Τράπεζα μέσω σχεδίου αναδιοργάνωσης και συγχώνευσης δυνάμει του περί Εταιρειών Νόμου Κεφ. 113 (η «Συγχώνευση»)».
Ως εκ τούτου, προσθέτει η Ελληνική Τράπεζα στην ανακοίνωσή της, το Δ.Σ. εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee) να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και ενέργειες, περιλαμβανομένης της λήψης των απαιτούμενων εποπτικών εγκρίσεων, προς υλοποίηση της Συγχώνευσης το συντομότερο δυνατό, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης και Εξαγοράς. Νοείται ότι η σύναψη συμφωνίας μεταβίβασης και/ή σχεδίου αναδιοργάνωσης και συγχώνευσης από την Τράπεζα, υπόκειται στην έγκριση του Δ.Σ. και της Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας καθώς επίσης και σε εποπτικές εγκρίσεις, καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής.
Υπενθυμίζεται ότι η αποδοχή της εν εξελίξει Δημόσιας Πρότασης από τους υπόλοιπους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας – η Eurobank κατέχει ήδη το 93,47% της Ελληνικής- λήγει στις 9 Απριλίου 2025. Χθες η Ελληνική ανακοίνωσε πως το δ.σ. κρίνει πως η Δημόσια Πρόταση είναι δίκαιη και εύλογη από χρηματοοικονομικής άποψης, στη βάση και της αξιολόγησής της από ανεξάρτητο οίκο.
Όπως γράφτηκε ξανά στόχος είναι η νομική συγχώνευση των δύο τραπεζών να επιτευχθεί γύρω στο τρίτο τρίμηνο φέτος με τη λειτουργική συγχώνευση να αναμένεται να ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο.
- Διαβάστε επίσης: Ο πλανήτης προετοιμάζεται για το νέο κύμα δασμών του Τραμπ