Αποκάλυψη FT: Έρχεται «ψηφιακό πορτοφόλι» για τους πολίτες της ΕΕ

Η εφαρμογή θα επιτρέψει στους πολίτες της ΕΕ, να πληρώνουν λογαριασμούς και να διευθετούν διάφορα θέματα, μέσω αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αμφιβληστροειδούς κ.α.

επιμέλεια: Χρίστος Πέτρου 

Η ΕΕ είναι έτοιμη να παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Το «ψηφιακό πορτοφόλι» θα έχει λειτουργία σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ. Η εν λόγω απόφαση είναι αποτέλεσμα συζητήσεων των οργάνων της ΕΕ με τα κράτη μέλη τα οποία επανειλημμένως έχουν προβεί σε αιτήματα προκειμένου να εξευρεθεί ένας ασφαλής τρόπο για τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες διαδικτυακά.

Το ψηφιακό πορτοφόλι θα αποθηκεύσει με ασφάλεια τα στοιχεία πληρωμής και τους κωδικούς πρόσβασης και θα επιτρέψει στους πολίτες και από τις 27 χώρες να συνδεθούν σε ιστότοπους τοπικής αυτοδιοίκησης ή να πληρώσουν λογαριασμούς κοινής ωφέλειας χρησιμοποιώντας μία μόνο αναγνωρισμένη ταυτότητα, σύμφωνα με πηγές των Financial Times.

Η εφαρμογή σε όλη την ΕΕ, στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω σάρωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων ή αμφιβληστροειδούς μεταξύ άλλων μεθόδων, θα χρησιμεύσει επίσης ως «θησαυροφυλάκιο όπου οι χρήστες μπορούν να αποθηκεύουν επίσημα έγγραφα, όπως άδεια οδήγησης. Η χρήση του "πορτοφολιού" δεν θα είναι υποχρεωτική, ανέφεραν αυτοί που εμπλέκονται, αλλά οι πολίτες που θα επιλέξουν να το χρησιμοποιήσουν θα επωφεληθούν από ένα εξαιρετικά ασφαλές ψηφιακό οικοσύστημα και μεγαλύτερη ευελιξία, ιδανική για μετα-πανδημική ζωή».

Προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες, αξιωματούχοι της ΕΕ θα επιβάλουν διαρθρωτικό διαχωρισμό που θα εμποδίζει εταιρείες που έχουν πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών να τα χρησιμοποιούν για οποιαδήποτε άλλη εμπορική δραστηριότητα, όπως η εμπορία νέων προϊόντων.

Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, συμμετέχουν σε συζητήσεις με κράτη μέλη για την παροχή κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τα τεχνικά πρότυπα για την ανάπτυξη του ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικό σε περίπου ένα χρόνο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι η αύξηση του ψηφιακού αλφαβητισμού και η αυξημένη χρήση ψηφιακών εργαλείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα συμβάλουν στην ενίσχυση του νέου συστήματος. Οι ρυθμιστικές αρχές θα επισημάνουν επίσης την ευκολία πρόσβασης σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες σε περίπτωση που οι άνθρωποι επιλέξουν να εγγραφούν.

Ένα άτομο που ενοικιάζει ένα αυτοκίνητο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ψηφιακό του πορτοφόλι για να το κάνει εξ αποστάσεως μέσω μιας εφαρμογής που θα επαληθεύσει την ταυτότητά του και θα εκδώσει ένα ηλεκτρονικό κλειδί, ώστε να μπορεί να πάρει το αυτοκίνητο αμέσως χωρίς να χρειάζεται να περιμένει στην ουρά στο αεροδρόμιο.

Το ψηφιακό πορτοφόλι θα είναι «απλό, ασφαλές και θα προστατεύει τους ανθρώπους στο διαδίκτυο», ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή των FT. «Οι άνθρωποι θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποφασίζουν πόσες πληροφορίες δίνουν, ενώ η Google και άλλοι δεν σας αφήνουν να αποφασίσετε τι δίνετε», καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα των FT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ