Eurogroup - Παρασκήνιο: «Υπουργοί στα όρια νευρικής κρίσης» για την ακρίβεια

Καμία συμφωνία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, με αιχμή την ενέργεια. Άλλα είπαν μέσα και άλλα έξω, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά. Τι παίζεται με το σενάριο δανεισμού-ESM.

«Υπουργοί Οικονομικών στα όρια νευρικής κρίσης», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των πρακτικών που κρατήθηκαν για τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας.

  1. Πρώτον, γιατί άλλα συζητούσαν και διαφωνούσαν και άλλα έσπευσαν να δηλώσουν επισήμως.Είναι το τρίτο κατά σειρά Eurogroup που φέρει αυτή την ατμόσφαιρα. Κι αυτό διότι: Είναι σαφές ότι υπάρχουν φόβοι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν είναι παροδικές παρά τα όσα δηλώνουν επισήμως ακόμα και στελέχη της ΕΚΤ. Εκτιμάται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σε μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν φαίνεται να υποχωρούν.
  2. Από τη στιγμή που οι υπουργοί δεν παραδέχονται ότι ο πληθωρισμός επιμένει, δεν μπορούν να πιέσουν τα… καρτέλ να απορροφήσουν την ακρίβεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα super market που ανεβάζουν τις τιμές και ανταπαντούν ότι αφού είναι παροδικό το φαινόμενο, τότε θα ξαναρίξουν τις τιμές!
  3. Η Ρωσία δεν ξεκαθαρίζει ακριβώς πόσα αποθέματα έχει σε φυσικό αέριο, αν και είναι κοινό μυστικό ότι δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες. Αντιθέτως -όπως μας μεταφέρουν αρμόδιες πηγές- τα 2/3 των αποθεμάτων πρέπει να καλύψουν τις ρωσικές ανάγκες και το υπόλοιπο διανέμεται μεταξύ Λευκορωσίας, Κίνας (για ορισμένες ανάγκες) και λίγο σε… Γερμανία. Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από την ενεργειακή κρίση. Την ώρα, όμως, που μια μερίδα πολιτικών ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει και δεν δίνει, μια μερίδα στρατηγικών αναλυτών επιμένουν ότι τα αποθέματα που λέει ότι έχει ο Β. Πούτιν απλά δεν υπάρχουν και ότι αν δεν βρεθεί λύση, τότε η κρίση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια απ’ ό,τι πιστεύουμε.
  4. Την Τρίτη, η Gazprom άνοιξε τις κάνουλες και οι τιμές υποχώρησαν λίγο, όμως μέσα στο Eurogroup λέχθηκε ότι ο κύκλος του «ανοίγω-κλείνω» προκαλεί χειρότερη αβεβαιότητα.

 

Όπως δήλωσε  Αξιωματούχος του Eurogroup, «εάν παραδεχθούμε τα δεδομένα και τι έχουμε μπροστά μας, τότε μπορούμε να βρούμε τρόπο να τα αντιμετωπίζουμε. Παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, που φέρνει χειρότερα αποτελέσματα».

Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο ανώτατος Αξιωματούχος απάντησε: «Δεν μπορούμε να παραδεχτούμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, διότι κάτι τέτοιο θα επιβαρύνει το κύμα ακρίβειας, το οποίο για να αντιμετωπιστεί πολιτικά θα απαιτήσει μέτρα χαλάρωσης και ενέσεις ρευστότητας που απλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, λόγω Covid».

«Δεν υπάρχει ομοφωνία στο Eurogroup για το θέμα, διότι κάποιες χώρες δεν θέλουν νέες διευκολύνσεις και προτιμούν να παραπέμψουν τις χώρες που έχουν ανάγκη στον ESM για δανεισμό».

«Είναι ατυχές που η ενεργειακή κρίση ξέσπασε ταυτόχρονα με την κρίση Covid. Ωστόσο, μια παρατεταμένη χαλάρωση θα φέρει άλλα προβλήματα μακροπρόθεσμα. Πρέπει να ευθυγραμμιστούμε με τις δημοσιονομικές συνθήκες», ανέφερε στο Euro2day.gr η ίδια πηγή.

Η Κίνα και τα διαφορετικά συμφέροντα των ευρω-κρατών

«Άλλος αξιωματούχος ανέφερε ότι η διένεξη με την Κίνα και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν φέρει ήδη το πρώτο κύμα ακρίβειας σε οικοδομικά υλικά, ηλεκτρονικά, μικροτσίπ, είδη πολυτελείας, αυτοκίνητα και πολύτιμους λίθους.

«Ψάχνουμε να βρούμε λύση αλλά δεν είναι όλα στα χέρια μας. Οι αρχηγοί κρατών μάς πέταξαν την καυτή πατάτα, όμως τα εν λόγω προβλήματα είναι περισσότερο πολιτικά. Και δυστυχώς, η κάθε χώρα πλέον βάζει τα πολιτικά συμφέροντά της πάνω από το κοινό καλό».

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα

Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, θα διαπιστώσει ότι το λεγόμενο μπλοκ του Νότου δεν υπάρχει. Η Γαλλία επιλέγει μια διαφορετική οδό από άλλους, ενόψει και των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2022. Και βεβαίως μπορεί. Η Ιταλία επιβάλλεται λόγω του οικονομικού της μεγέθους αλλά και της ισχυρής παρουσίας του πρωθυπουργού πλέον Μάριο Ντράγκι. Κανείς δεν έχει τολμήσει -προς το παρόν τουλάχιστον- να ζητήσει από την Ιταλία να «συμμαζευτεί». Αντιθέτως μάλιστα. Όταν ο κ. Ντράγκι μιλάει, όλοι οι άλλοι σιωπούν…

της Αγγελικής Παπαμιλτιάδους 

ΠΗΓΗ: Euro2day

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ