Τι θα συναντήσει ο επόμενος ΥΠΟΙΚ της Ελλάδας μετά τις εκλογές;

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και να βρει κοινό τόπο αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα. 

Mια σειρά από σημαντικές εκκρεμότητες θα βρει στο γραφείο του, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο νέος υπουργός Οικονομικών. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκάλεσε τη διακοπή ή την καθυστέρηση στην υλοποίηση αρκετών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να ολοκληρώσει σημαντικές συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και να βρει κοινό τόπο αναφορικά με τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα. 

Οι Θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι δεν θέλουν να ξεκινήσουν τώρα αυτές τις συζητήσεις προκειμένου να μην εμπλακούν στον προεκλογικό αγώνα. Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τις δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, η Κομισιόν έχει αποφύγει να πάρει επίσημη θέση σχετικά με το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων που έλαβε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση.  

Όπως είναι σαφές οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, αν και έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους, αποφεύγουν να ανακοινώσουν επίσημα την εκτίμηση τους σχετικά με το πως θα επηρεάσουν τα μέτρα την επίτευξη του στόχου. Ως εκ τούτου η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές να καταλήξει μαζί με τους Θεσμούς σε μια κοινή θέση σχετικά με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων. 

Υπό συζήτηση παραμένει και η απόφαση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη συμφωνία με τους Θεσμούς για περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2019, ενώ αντίθετα έχει ήδη εφαρμόσει μέρος των αντίμετρων που θα ερχόντουσαν προκειμένου να εξισορροπήσουν την μείωση του αφορολόγητου.  

Ανολοκλήρωτο θα παραμείνει και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2019 έως και το 2023. Ο προγραμματισμός προέβλεπε η κατάθεση του να γίνει στις αρχές Ιουνίου, ωστόσο η προσφυγή σε Εθνικές κάλπες δεν επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να υλοποιήσει την υποχρέωση του. Υπό αυτές τις συνθήκες η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει το νέο Μεσοπρόθεσμο, αφού όμως πρώτα καταλήξει με τους Θεσμούς αναφορικά με τα νέα ευνοϊκά μέτρα που έχει περάσει η παρούσα κυβέρνηση, καθώς αυτά θα πρέπει να αποτυπώνονται στο κείμενο.  

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρά το γεγονός ότι οι Θεσμοί είναι θετικοί προκειμένου η Ελλάδα να «ξεφορτωθεί» πρόωρα ένα σημαντικό μέρος από τα ακριβά δάνεια προς το ΔΝΤ, η προσφυγή στις κάλπες «πάγωσε» τις συζητήσεις. Πλέον το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να επανεκκινήσει τις συζητήσεις με τους Θεσμούς μετά τις εκλογές. 

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού πλέον ορίζεται για τις 8 Ιουλίου, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να μην βάλουν την Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup της 13ης Ιουνίου. 

Πηγή: huffingtonpost.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ