Αισιοδοξία για κόκκινα δάνεια και μέλλον ελληνικών τραπεζών

Η εικόνα έχει αλλάξει από το 2017 και μετά, καθώς τώρα μεταξύ άλλων οι τράπεζες έχουν συνδρομή στις προσπάθειές τους για περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων.

Αισιόδοξοι για τη διαχείριση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που επισημάνθηκε ως ενδεχομένως η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, εμφανίστηκαν σημαίνοντες παράγοντες του τραπεζικού τοπίου στην Ελλάδα σε εκδήλωση στο London School of Economics το βράδυ της Τρίτης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου είπε ότι η εικόνα έχει αλλάξει από το 2017 και μετά, καθώς τώρα μεταξύ άλλων οι τράπεζες έχουν συνδρομή στις προσπάθειές τους για περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων από εταιρείες διαχείρισης και προσβλέπουν σε προγράμματα όπως για την προστασία ενεργητικού.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της νεοσύστατης Praxia Bank, που λειτουργεί αποκλειστικά online, Αναστασία Σακελλαρίου συμφώνησε ότι πλέον «όλες οι αναγκαίες ενέργειες έχουν γίνει και τα εργαλεία είναι εκεί για να αντιμετωπίσουν οι συστημικές τράπεζες το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Η διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για Ελλάδα και Κύπρο Ζαμπίνα Τζιούρμαν σημείωσε ότι στην Ελλάδα χρειάστηκε να δημιουργηθεί από το μηδέν ολόκληρη η υποδομή διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με τους πιστωτές να μην επιτρέπουν τη σύσταση μίας «κακής τράπεζας» που θα απορροφούσε αυτά τα δάνεια.

O επικεφαλής της ευρωπαϊκής μονάδας επενδύσεων της Bain Capital Άλον Άνβερ  συμπλήρωσε ότι «οι αγορές έπρεπε να περιμένουν να δουν κάποιες ρίζες ανάπτυξης» πριν ενεργοποιηθούν στην αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες, όπως έχει κάνει η επενδυτική εταιρεία που ο ίδιος εκπροσωπεί.

Σε ερώτηση για τις προοπτικές που προκύπτουν από τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο κ. Μεγάλου σημείωσε ότι η πολιτική πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω σε ορισμένους τομείς που άπτονται της οικονομίας και των τραπεζών. 

Ανέφερε ενδεικτικά την ανάγκη μείωσης της φορολογίας, θεμελίωσης του νομοθετικού πλαισίου για τα κόκκινα δάνεια, προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων για να προσελκυστούν απευθείας ξένες επενδύσεις και ενίσχυσης του σταθερού εθνικού εισοδήματος ώστε να μπορεί να συντηρηθεί υψηλός ρυθμός ανάπτυξης άνω του 3% επί του ΑΕΠ.

Ο κ. Άνβερ σχολίασε ότι οι αγορές «δείχνουν χαρούμενες» με την εκλογές, σημειώνοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει μία κατεύθυνση οικονομικής πολιτικής και να μην παρεκκλίνει από αυτή.

Η δε κα Τζιούρμαν είπε ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνει μία αίσθηση μεγαλύτερης αισιοδοξίας για το μέλλον από επενδυτές που «ξεσκονίζουν» τα σχέδιά τους για την Ελλάδα, προεξοφλώντας μία νέα «πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις» κυβέρνηση.

Ως προς τη μελλοντική πολιτική των τραπεζών, ο κ. Μεγάλου απάντησε χαριτολογώντας σε σχετική ερώτηση «όχι άλλη ανακεφαλαιοποίηση, παρακαλώ», προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτραπεί η διαχείριση των κόκκινων δανείων με λογικούς τρόπους. Διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να καλύψουν τις πιστωτικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

Ο κ. Μεγάλου είπε επίσης ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί και ότι γενικότερα οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα «σταυροδρόμι», έτοιμες να κάνουν θετικά βήματα απαλλαγμένες από προβλήματα του πρόσφατου παρελθόντος.

Η κα Σακελλαρίου συμπλήρωσε ότι προϋπόθεση για την ανάπτυξη στη χώρα είναι να «καθαρίσουν» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια και να μπορέσουν να πορευθούν σε αυτό το τραπεζικό τοπίο που «επιβλήθηκε» την περίοδο της κρίσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ