Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έκανε άλμα έως και 11 μονάδων βάσης ή 4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στα 2,54% και αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 2,51%. 

Κόκκινο δείχνει σήμερα, Τρίτη, το ταμπλό στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ υπό πίεση βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα στην ΗΔΑΤ, με τις τιμές να υποχωρούν και τις αποδόσεις να ακολουθούν την ανιούσα. 

Στο μέτωπο των μετοχών, ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι εκείνος των τραπεζών, ενώ σε επίπεδο εταιρειών στο στόχαστρο των πωλητών μπαίνει εκ νέου η ΔΕΗ ΔΕΗ-3,11% εν μέσω επίμονων ανησυχιών για προβλήματα ρευστότητας. 

Λίγο μετά τις 15:00 μμ ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. υποχωρούσε 0,75% στις 842,95 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 38,08 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι στο -0,8%, ενώ εκείνος της μεσαίας εμφανίζει πιο συγκρατημένες απώλειες της τάξης του 0,5%. 

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 2,5% με το σύνολο των μελών του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος. Η Εθνική Τράπεζα, ΕΤΕ-1,79% που ετοιμάζεται για ομολογιακή έκδοση Core Tier ΙΙ με έντονο το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών, βλέπει τη μετοχή της να υποχωρεί κατά 3%. Απώλειες σχεδόν 3% εμφανίζουν επίσης οι μετοχές των Attica Bank ΑΤΤ-1,38% και Alpha Bank, ΑΛΦΑ-2,69% ενώ με πτώση 2,15% ακολουθεί η μετοχή της Eurobank. Στο -1,7% και η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. ΠΕΙΡ-1,23% Οι μετοχές των τραπεζών είναι και εκείνες με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. 

Εκτός τραπεζικού τομέα, η μετοχή της ΔΕΗ επιστρέφει στο κόκκινο, με απώλειες της τάξης του 3,6%. 

Όσον αφορά στα ομόλογα η εβδομάδα δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς. Η διόρθωση ήταν μάλλον αναμενόμενη μετά το εντυπωσιακό ράλι του προηγούμενου διαστήματος, ενώ τις πιέσεις εντείνει και η στροφή των επενδυτών στα Bunds και τους τίτλους άλλων χωρών του λεγόμενου «πυρήνα» της Ευρωζώνης. 

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έκανε άλμα έως και 11 μονάδων βάσης ή 4% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο, στα 2,54% και αυτή την ώρα διαμορφώνεται στο 2,51%. 

Σήμερα οι επενδυτές στρέφονται στο πιο ισχυρό καταφύγιο, τα Bunds. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους καταγράφει νέα πτώση, στο ιστορικό ναδίρ του -0,333%. Σταθερά σε αρνητικό έδαφος παραμένουν οι αποδόσεις των τίτλων ακόμη τριών χωρών της νομισματικής ένωσης, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Φινλανδίας. Η απόδοση του δεκαετούς γαλλικού ομολόγου βρίσκεται λίγο πάνω από το μηδέν, στο 0,02%, ενώ του ιρλανικού είναι στο ιστορικό χαμηλό του 0,18%. 

Πηγή: naftemporiki.gr 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ