6+1 προκλήσεις για τον νέο Έλληνα Υπουργό Οικονομικών

Αρχής γενομένης από το κλείσιμο του 2019.

Το μεγάλο βάρος όπως και σε κάθε Κυβέρνηση πέφτει στο νέο υπουργό οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα που θα παίξει το ρόλο του γενικού συντονιστή για όλες τις εκκρεμότητες της Ελλάδας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του news247.gr, η πρώτη πρόκληση για το κ. Σταϊκούρα θα είναι το κλείσιμο του 2019.

Μαζί με το νέο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ. Θόδωρο Σκυλακάκη και το αρμόδιο για τα έσοδα κ Γρηγόρη Βεσυρόπουλο θα πρέπει σκύψουν στους δημόσιους λογαριασμούς και να αποδείξουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% είναι εφικτό για δύο λόγους. Αν οι θεσμοί δεν πειστούν και συνεχίσουν να έχουν αντιρρήσεις με τις ελληνικές προβλέψεις θα οδηγηθούμε σε δύο εξαιρετικά οδυνηρές εξελίξεις.

Πρώτον το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα προσαρμογής στον δημοσιονομικό στόχο και δεύτερον το νομοσχέδιο για τις μειώσεις φόρων που έχει προαναγγείλει προεκλογική ο Πρωθυπουργός και αναμένεται να κατατεθεί μέχρι και τις 10 Αυγούστου θα αναβληθεί επ' αόριστον.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση θα είναι ο προϋπολογισμός του 2020. Από τα περιθώρια που θα υπάρχουν θα κριθεί αν τελικά η περικοπεί ή όχι το αφορολόγητο για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες κατά 3.000 ευρώ μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η 3η μεγάλη πρόκληση θα κρίνει και το μεγαλύτερο μέρος από το πρόγραμμα της ΝΔ και αφορά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,5% του ΑΕΠ. Στο χθεσινό Eurogroup τα πρώτα μηνύματα και από τον εκπρόσωπο του EWG αλλά και από τον επικεφαλής του ESM ήταν αρνητικά.

Η επίτευξη μια έναρξης διαπραγμάτευσης για τους δημοσιονομικούς στόχους έχει ένα βασικό προαπαιτούμενο που αποτελεί την τέταρτη πρόκληση του οικονομικού κουαρτέτου αφού αποτελεί και βασική προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ. Αυτή είναι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης που θα καθησυχάσει τους δανειστές ότι η πίτα θα μεγαλώσει και έτσι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσει ταχύτερα. Το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων ύψους 60 δισ. ευρώ που αναφέρει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης και η αναθεώρηση του ΠΔΕ θα είναι τα βασικά συστατικά αυτής της προσπάθειας.

Η πέμπτη μεγάλη πρόσκληση είναι η βιωσιμότητα ενός υψηλούς ρυθμού ανάπτυξης η οποία περνά κυρίως από την ολοκλήρωση της εξυγίανσης των εμπορικών τραπεζών. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει το στοίχημα που θα πρέπει να κερδίσει ο αρμόδιος υφυπουργός για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο πολύπειρος διπλωμάτης , νομικός και βαθύς γνώστης των κοινοτικών δρώμενων κ. Γιώργο Ζαββός ο οποίος θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο να επιταχύνει την μείωση των κόκκινων δανείων μέσω των δύο στρατηγικών σχεδίων που έχουν εκπονήσει το ΤΧΣ και η ΤτΕ και τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κοινοτικές αρχές αφού υπάρχει το κώλυμα της κρατικής επιδότησης . Επίσης θα πρέπει να αυξήσει το αποτέλεσμα από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να απλοποιήσει τον εξωδικαστικό μηχανισμό και να ετοιμάσει το νέο ολοκληρωμένο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διαδεχθεί το νέο νόμο Κατσέλη.

Η έκτη μεγάλη πρόκληση θα είναι η επιτάχυνση μεγάλων στρατηγικών αποκρατικοποιήσεων όπως αυτή του Ελληνικού των εταιριών ενέργειας ( ΔΕΠΑ ) του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών των περιφερειακών λιμανιών. Επίσης θα πρέπει να δούμε λευκό καπνό και στην αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται πλέον η ΕΕΣΥΠ.

Η έβδομη πρόκληση θα είναι να προχωρήσουν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, την δημιουργία κτηματολογίου, την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και φυσικού αερίου την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της μάστιγας της γραφειοκρατίας που παρά τα τρία μνημόνια έχουν μείνει στην μέση.

Αν προχωρήσουν όλα αυτά δεν αναστρέψουμε μόνο τις ενστάσεις των δανειστών αλλά θα μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα επίπεδα ευημερίας και απασχόλησης και εντός Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ