Συμφωνία ΕΕ-Κίνας για προστασία των ελληνικών προϊόντων

Στη λίστα περιλαμβάνονται ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το ούζο, η μαστίχα Χίου και η ελιά Καλαμάτας.

Σε συμφωνία για την εμπορική προστασία αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και η ελληνική φέτα, κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα.

Η συμφωνία προβλέπει την προστασία μιας λίστας με 100 αγροτικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κινεζική αγορά, με αντάλλαγμα την προστασία 100 κινεζικών προϊόντων στις αγορές της ΕΕ.

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται αρκετά ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το ούζο, η μαστίχα Χίου και η ελιά Καλαμάτας.

«Θα υπογράψουμε τη συμφωνία στο Πεκίνο τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν θα μεταβεί άμεσα στην Κίνα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Όπως αναφέρει το Politico, η συμφωνία προβλέπει ότι τα 100 αυτά προϊόντα θα μπορούν να πωληθούν στην Κίνα, μόνο εφόσον έχουν παραχθεί σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, π.χ. η φέτα στην Ελλάδα.

Οι υπόλοιποι παραγωγοί ανάλογων προϊόντων οφείλουν να αναζητήσουν ένα διαφορετικό όνομα για το προϊόν τους.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια θα υπάρξει σταδιακή απόσυρση όλων των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά της Κίνας χρησιμοποιώντας τα παραπάνω ονόματα προϊόντων που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Επιπλέον, η συμφωνία επισημαίνει ότι τα προϊόντα που θα παραμείνουν στην αγορά της Κίνας δεν θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση συμβόλων που να παραπέμπουν στις παραπάνω χώρες ως χώρες προέλευσης.

Πηγές: Politico, naftemporiki.gr

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ