Μητσοτάκης: Από την Ελλάδα θα ξεκινά ο σινοευρωπαϊκός διάδρομος

Τι ειπώθηκε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Κινέζο Πρόεδρο.

Την επιθυμία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, καθώς και την προοπτική αναβάθμισης των οικονομικών συνεργασιών Ελλάδας και Κίνας, υπογράμμισαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μετά το πέρας της συνάντησής τους στην Αθήνα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι το πακέτο των 16 συμφωνιών που θα υπογραφούν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου στην Ελλάδα σηματοδοτεί μια ιδιαίτερα σημαντική ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας.

​​​​​​​«Η Ελλάδα γίνεται το σημείο εκκίνησης του σινοευρωπαϊκου διαδρόμου», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος που ανοίγουμε με την Κίνα θα γίνει λεωφόρος, η διμερής μας συνεργασία θα ενισχυθεί σημαντικά».

Αναφορικά με την επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχο αποτελεί «ο Πειραιάς να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, γιατί όχι και της Ευρώπης». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας υποκαταστήματος της Bank of China στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι το άνοιγμα κινεζικών τραπεζών αναμένεται να βοηθήσει τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
 
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Κίνα, εντός του 2020, ενώ σημείωσε ότι η χώρα του προσβλέπει στην ενίσχυση των σινοελληνικών σχέσεων.

«Οι λαοί μας ζητούν πιο στενή συνεργασία και επαφή. Αυτή είναι και η τάση των καιρών μας», σημείωσε ο κ. Τζινπίνγκ, υπογραμμίζοντας ότι η Κίνα και η Ελλάδα είναι «εταίροι εκ φύσεως για τη δημιουργία της πρωτοβουλίας “Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος”».

«Πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να ενισχυθεί με την περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας σας. Προσβλέπουμε στην υλοποίηση των συνεργασιών σε πολλούς τομείς και θέλουμε να ενισχύσουμε τον διαμετακομιστικό ρόλο του Πειραιά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μεταφορική ικανότητα της γραμμής ταχείας επικοινωνίας ξηράς-θάλασσας, Κίνας-Ευρώπης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κίνας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ