Έπεσαν οι υπογραφές για χρηματοδότηση του νέου αεροδρομίου Κρήτης

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, θα είναι μεγαλύτερο, ασφαλέστερο, με αυξημένη λειτουργική δυναμικότητα.

Η σημερινή ημέρα ήταν άκρως καθοριστική για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Κρήτης, στο Καστέλι, το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αντικαταστήσει το υπάρχον στο Ηράκλειο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της huffingtonpost.gr, σήμερα Πέμπτη υπογράφηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το 28ετές δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αφορά την εθνική συμμετοχή (45,90%) στο έργο κόστους 517 εκατ. ευρώ.

Το νέο αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί στο Καστέλι, 30 χλμ. μακριά από το Ηράκλειο. Η κατασκευή του αναμένεται να διαρκέσει μία πενταετία, με ανάδοχο την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. - GMR Airports Ltd (54,1%) για 35 χρόνια και κατασκευαστή την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (100%). Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 18 χλμ. (με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση) καθώς και οδούς πρόσβασης μήκους 6 χλμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπάρχον αεροδρόμιο του Ηρακλείου, είναι το δεύτερο σε κίνηση στην Ελλάδα, μετά των Αθηνών. Ο αριθμός των επιβατών έχει ακολουθήσει αυξητική πορεία από το 2012 και σήμερα υπερβαίνει τα 8,1 εκατομμύρια ετησίως, ενώ λόγω της τεράστιας αύξησης της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν όταν κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο.

Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, θα είναι μεγαλύτερο, ασφαλέστερο, με αυξημένη λειτουργική δυναμικότητα, περισσότερες ανέσεις και βελτιωμένες υπηρεσίες, ενώ κατά την περίοδο της κατασκευής, θα εργαστούν 1.500 άτομα.

Για την ιστορία, τον Αύγουστο του 2009 ξεκίνησε η διαδικασία δημοπράτησης του έργου, με το μοντέλο της Σύμβασης Παραχώρησης. Ο διαγωνισμός, μετά από ορισμένες αναβολές, διεξήχθη τελικά τον Οκτώβριο του 2011 και απέβη άγονος.  Το έργο δημοπρατήθηκε εκ νέου το Μάιο του 2014. Η υποβολή των προσφορών προγραμματίστηκε για τον Οκτώβριο του 2016 και τελικά, μετά από κάποιες καθυστερήσεις, υπογράφτηκε η Σύμβαση Παραχώρησης και κυρώθηκε από τη Βουλή με το ν. 4612/2019.  Υστερα από καθυστερήσεις μηνών, φθάσαμε στη σημερινή υπογραφή που δρομολογεί την ποριστκη κατασκευή του έργου, καθώς λύθηκε το πρόβλημα της χρηματοδότησης, εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου.

Η σύμβαση υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Andrew McDowell, τον υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Στην τελετή υπογραφής παρόντες ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας στην Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της ωραίας Κρήτης. Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του και τη λειτουργία του και θα καλωσορίζει θερμά εκατομμύρια επισκεπτών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια,» επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην περιοχή του Καστελίου, είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και συνολικά για τον τουρισμό μας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σταθερό σύμμαχο μας όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε άλλες σημαντικές περιπτώσεις: στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, αλλά και σε ένα πρόγραμμα καίριων δράσεων για την οδική ασφάλεια. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και η συνεισφορά της πραγματικά πολύτιμη,» τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ ο Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, επισήμανε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημασία των νέων επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη στήριξη της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Η ΕΤΕπ χαιρετίζει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτή η ανάπλαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου μας».

Καταλήγοντας, τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε αεροδρόμια στη Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Βουδαπέστη, το Ελσίνκι, το Ζάγκρεμπ και το Πεκίνο ανάμεσα σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια. Η ΕΤΕπ έχει επίσης χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου αερολιμένα Αθηνών και την αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανά την Ελλάδα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ