Τo Success Story της CYFIELD στην Ελλάδα

21 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στην Ελλάδα συμπληρώνει φέτος ο Όμιλος Cyfield, o οποίoς έχει εδραιωθεί ως ένας σημαντικός παίκτης του κατασκευαστικού τομέα της χώρας.

Ο CEO της εταιρείας Cyfield AE, Κυριάκος Χρυσοχός, αποκαλύπτει στο Capital Today τα μυστικά της επιτυχίας της εταιρείας, σχολιάζει τις προοπτικές της αγοράς ακινήτων της Ελλάδος και αναφέρεται στους μελλοντικούς σχεδιασμούς της εταιρείας.

Τον συναντήσαμε στο γραφείο του ένα βροχερό απόγευμα του Φεβρουαρίου και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του.

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Πότε ιδρύθηκε η Cyfield AE στην Ελλάδα και ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα;

Η Cyfield AE ιδρύθηκε το 1997 και δραστηριοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία στην αγορά της Ελλάδος για πέραν των 20 ετών. Στη ναυαρχίδα των έργων που αποπερατώθηκαν από την εταιρεία μας βρίσκονται ένα σύγχρονο γραφειακό συγκρότημα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας 5,500 τ.μ., ένα γραφειακό συγκρότημα στη λεωφόρο Κηφισίας και δύο δημόσια σχολεία στην Αθήνα. Σημαντικό έργο για εμάς αποτελεί και η κατασκευή του έργου όμβριων υδάτων στην περιοχή της Παιανίας Αττικής. Κατασκευάσαμε, επίσης, 60 περίπου πολυκατοικίες στην κεντρική Αθήνα, δίνοντας έμφαση στις περιοχές των Αμπελοκήπων, της Αγίας Παρασκευής και του Ζωγράφου.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Κλειδί για την επιτυχία της εταιρείας θεωρείτε πως ήταν η απόφασή της το 2011 να επεκταθεί στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής για τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα της Ελλάδος;

Όχι. Για εμάς το κλειδί της επιτυχίας ήταν η συνέπεια που επιδεικνύουμε όλα αυτά τα χρόνια στους πελάτες μας, οι προσεκτικές επιλογές των περιοχών που αναπτύσσουμε, ο σωστός σχεδιασμός και η ποιότητα των κατασκευών μας, καθώς και η εξυπηρέτηση που παρέχουμε στη διαχείριση της περιουσίας των πελατών μας. Συγκεκριμένα, το γραφείο μας αναλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ετοιμασία των φορολογικών δηλώσεων των πελατών μας, τη συντήρηση των διαμερισμάτων τους, την εξεύρεση ενοικιαστών, κ.ά.

Η απόφασή μας για επέκταση στην κατασκευή έργων για τον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα της Ελλάδος οφείλεται και στην ανάγκη για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η ζήτηση για αγορά διαμερισμάτων μειώθηκε σημαντικά και η εταιρεία προσάρμοσε τον υπάρχοντα μηχανισμό της στην εκτέλεση έργων υποδομής. Στην περίπτωσή μας επαληθεύτηκε η ρήση του Δαρβίνου ότι «εκείνος που επιβιώνει δεν είναι ούτε ο πιο δυνατός ούτε ο πιο έξυπνος. Επιβιώνει εκείνος που προσαρμόζεται καλύτερα στην αλλαγή των συνθηκών».

Η ΚΡΙΣΗ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΠΙΟ ΣΟΦΟΥΣ

Πολλές κυπριακές εταιρείες λόγω της ύφεσης της οικονομίας της Ελλάδος τα τελευταία χρόνια, αποχώρησαν από τη χώρα. Εσάς δεν σας επηρέασε η οικονομική κρίση;

Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν μας επηρέασε καθόλου η οικονομική κρίση. Αναγκαστήκαμε να μειώσουμε την κατασκευαστική μας δραστηριότητα, να μειώσουμε το προσωπικό και να επαναπροσδιορίσουμε τη μισθοδοσία του με αντικειμενικά κριτήρια. Τα ακίνητα, τα οποία δεν μπορούσαμε να τα πωλήσουμε, αποφασίσαμε να τα ενοικιάσουμε και να στραφούμε και σε άλλους τομείς, όπως στην κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής για τον δημόσιο και τον ευρύτερα δημόσιο τομέα της Ελλάδος. Η αγορά της Ελλάδος είναι δύσκολη για κάποιον που δεν τη γνωρίζει καλά, λόγω και των διαφορετικών νομοθεσιών σε σύγκριση με την Κύπρο. Εμείς είμαστε καλοί γνώστες της αγοράς λόγω του ότι δραστηριοποιούμαστε αρκετά χρόνια στη χώρα και μπορώ να σας πω ότι η περίοδος της κρίσης μας έκανε πιο σοφούς. Ως Cyfield νιώθουμε ότι κερδίσαμε περισσότερα από όσα χάσαμε μέσα στην κρίση. Το βασικό δίδαγμα από αυτήν την περίοδο είναι ότι η προετοιμασία, οι σωστές και άμεσες αποφάσεις, η στοχευμένη στρατηγική και τα συνετά βήματα μάς οδήγησαν σε πρόοδο και μάς έκαναν να βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί, πιο υγιείς και πιο ανταγωνιστικοί.

Διεγνώσατε έγκαιρα την οικονομική κρίση;

Το 2007, όταν άρχισε να εκδηλώνεται η κρίση και παρατηρήθηκε μείωση της ζήτησης και σταδιακή πτώση των τιμών, με την έγκαιρη διάγνωση και αποδοχή της νέας κατάστασης, οδηγηθήκαμε σε αποφάσεις, όπως η άμεση μείωση των τιμών, ώστε να πωλούμε τα προϊόντα μας χαμηλότερα από τους ανταγωνιστές μας και να τα πωλήσουμε πρώτοι. Ενοικιάσαμε διαμερίσματα που δεν είχαν πωληθεί, για να δημιουργήσουμε εισόδημα στην εταιρεία, έστω και με χαμηλότερα για την εποχή ενοίκια, και προσαρμόσαμε τον ρυθμό της ανάπτυξής μας στα νέα δεδομένα. Θέλω να στείλω μήνυμα σε όλους να παραμείνουμε ορθολογιστές στις πράξεις μας, ώστε να μη χρειαστεί να βιώσουμε τις ίδιες τραυματικές εμπειρίες που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΥΟΙΩΝΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Πώς βλέπετε το μέλλον της αγοράς ακινήτων της Ελλάδος;

Προσωπικά δηλώνω αισιόδοξος για το μέλλον της αγοράς ακινήτων. Οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά και μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι έχουμε δει τον πάτο. Επιπρόσθετα, και οι τράπεζες στην Ελλάδα άρχισαν τώρα να δίνουν στεγαστικά δάνεια, καθώς αναθερμάνθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον, κυρίως από νεαρά ζευγάρια και ξένους επενδυτές, ενώ και το κράτος προχωρά σε προσφορές για την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής.

Ποιο είναι το προφίλ των αγοραστών ακινήτων στην αγορά της Ελλάδος;

Η Ελλάδα ανέκαθεν προσέλκυε το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών. Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα της Cyfield AE, για τα οποία μπορώ να σας μιλήσω, εκτός από Ελλαδίτες και Κύπριους, σημαντικό είναι το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν Λιβανέζοι, Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι επενδυτές, όπως και επενδυτές από τον Αραβικό Κόλπο.

Δεν υπάρχει δηλαδή ενδιαφέρον από Ευρωπαίους επενδυτές;

Yπάρχει ενδιαφέρον, αλλά είναι μικρότερο σε σύγκριση με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ξένοι επενδυτές που ανέφερα πιο πάνω.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ

Τι περιλαμβάνουν οι μελλοντικοί σχεδιασμοί της εταιρείας σας;

H βασική φιλοσοφία μας θα παραμείνει αναλλοίωτη. Από την ίδρυση της εταιρείας μας, δημιουργούσαμε σταθερά εισοδήματα, κτίζοντας ακίνητα προς ενοικίαση με καλούς όρους σε φερέγγυους ενοικιαστές. Θέσαμε τις βάσεις και δημιουργήσαμε τη δυνατότητα να επιβιώσουμε, ακόμη και στην περίπτωση που για μια περίοδο θα είχαμε μηδενικές πωλήσεις. Από το 2001 και εντεύθεν, έπειτα από προσεκτική αξιολόγηση των επιχειρηματικών κινδύνων, αποφασίσαμε ότι η ανάπτυξή μας δεν θα ξεπερνούσε το 10% ετησίως και αυτό γιατί έπρεπε πάντα η δυνατότητα πώλησης να εξισώνεται με τη δυνατότητα κατασκευής και σωστής χρηματοδότησης. Τηρούμε ως Ευαγγέλιο την αρχή ότι ο δανεισμός μας δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% των κεφαλαίων μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε πάντα εξασφαλισμένη τη ρευστότητά μας.

Στο ερώτημά σας, τώρα, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα συνεχίσουμε με τη δημιουργία νέων προϊόντων, με τη νέα γενιά των διαμερισμάτων, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στον νέο τρόπο ζωής, αξιοποιώντας την τεχνολογία, ώστε να είναι ενεργειακά και φιλικά προς το περιβάλλον. Ήδη κάνουμε πραγματικότητα τους σχεδιασμούς μας με τον σχεδιασμό και την ανέγερση δύο κτηρίων με νέας γενιάς διαμερίσματα στην παραλία της Γλυφάδας και ενός τρίτου στο κέντρο της Αθήνας, στους Αμπελόκηπους.

Μας ενδιαφέρει, επίσης, και η αγορά των μεγάλων έργων υποδομής που προκηρύσσει το ελληνικό κράτος και οι οργανισμοί της χώρας, καθώς συμμετέχουμε ως εταιρεία σε αρκετές προσφορές για την κατασκευή τέτοιων έργων.

10 TIPS ΑΠΟ ΤΗ CYFIELD AE

-Δημιουργήστε σταθερά εισοδήματα

-Απευθυνθείτε σε φερέγγυους αγοραστές

-Το developing δεν είναι ευκαιριακή επένδυση

-Χρειάζεται να οικοδομηθούν τοπικές σχέσεις με κάθε αγορά

-Διαφυλάξτε οικονομικά αποθέματα για διαχείριση απρόβλεπτων καταστάσεων

-Το after sales service δεν τελειώνει ποτέ

-Οι πελάτες σας είναι οι καλύτεροι διαφημιστές σας

-Οι σωστές σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τράπεζες αποτελούν βασικό πυλώνα της επιτυχίας σας

-Σε εποχές μεγάλης ρευστότητας προχωρήστε σε διασπορά των κεφαλαίων σας, επενδύοντας σε παραγωγικές μονάδες

-Η δυνατότητα πώλησης πρέπει να εξισώνεται με τη δυνατότητα κατασκευής και σωστής χρηματοδότησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ