Bloomberg: Η Ελλάδα ανάμεσα στις χειρότερες χώρες να ζεις εν μέσω πανδημίας

Η Ελλάδα λόγω της επιδημιολογικής εικόνας και των μέτρων έκανε βουτιά 19 θέσεων από τον Νοέμβριο. Ποιες χώρες είναι στην κορυφή της λίστας;

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και η διαθεσιμότητα των εμβολίων επέφεραν μεγάλες αλλαγές στην κατάταξη του Bloomberg που αφορά τα καλύτερα και τα χειρότερα μέρη να ζει κάποιος την εποχή του κορωνοϊού. 

Για την Κύπρο δεν υπάρχει κάποια αναφορά λόγω του ότι η κατάταξη αφορά οικονομίες που το ΑΕΠ τους ξεπερνά τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, ενώ η Ελλάδα με την έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα έχει κάνει βουτιά 19 θέσεων στον σχετικό πίνακα.

Η Νέα Ζηλανδία  έχοντας εδώ και μήνες εντελώς κλειστά τα σύνορά της, εξασφαλισμένα εμβόλια για ολόκληρο τον πληθυσμό και με τον κορωνοϊό να έχει εξαλειφθεί από την κοινότητα, παραμένει στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης, με την Ταϊβάν να ακολουθεί στη δεύτερη θέση, καθώς ο χειμώνας και το δεύτερο κύμα έχει μετατοπίσει αρκετές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα που βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις κατά τους προηγούμενους μήνες. Την σχετική πεντάδα κλείνουν με την σειρά τους η Αυστραλία, η Νορβηγία και η Σιγκαπούρη.

 

Απεναντίας, από τις 53 χώρες που βρίσκονται στην λίστα του Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται στην πεντηκοστή θέση, πάνω μόνο από Περού, Αργεντινή και Μεξικό. Σημειώνεται, ότι και από τις 53 χώρες του σχετικού πίνακα, η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας , αγγίζοντας το 6,3%.

H επιδημιολογική εικόνα και η ποιότητα ζωής κατά το Bloomberg 

Οι πίνακες του Bloomberg αξιολογούν τόσο την κατάσταση του δεύτερου κύματος σε κάθε χώρα όσο και κατά πόσο είναι εφικτό να ζήσεις αξιοπρεπώς σε αυτή, την συγκεκριμένη περίοδο. Η αξιολόγηση γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τους πιο κάτω παράγοντες:

Στην πρώτη κατηγορία, που αφορά την επιδημιολογική εικόνα υπολογίζονται τα κρούσματα τον τελευταίο μήνα ανά 100.000 άτομα, η θνησιμότητα του ιού στην χώρα, οι συνολικοί θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο πολίτες, τα ποσοστά των θετικών διαγνώσεων προς το σύνολο των τεστ και η πρόσβαση του πληθυσμού σε εμβόλια.

Στην δεύτερη κατηγορία, που αφορά την ποιότητα ζωής, υπολογίζονται η αυστηρότητα των περιοριστικών μέτρων, η ελευθερία στην διακίνηση των πολιτών, η πρόβλεψη για την οικονομική ύφεση του 2020 σε ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ, η δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της υγειονομικής κρίσης και η κατάταξη της χώρας στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (Human Development Index).

 

Η Ελλάδα έχει τρεις αρνητικές πρωτιές, έχοντας τον μεγαλύτερο δείκτη θνησιμότητας ανάμεσα στις 53 χώρες, αλλά και τα αυστηρότερα μέτρα με την λιγότερη δυνατότητα κινητικότητας των πολιτών.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι ΗΠΑ έπεσαν 19 θέσεις από την τελευταία καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου. Σε εκείνη την καταμέτρηση και η Ελλάδα βρισκόταν στην 31η θέση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ