Σκέφτεσαι να ταξιδέψεις Ελλάδα το καλοκαίρι; PCR, εμβόλιο ή... καραντίνα

Πληροφορίες του Economy Today για το σταδιακό άνοιγμα του Τουρισμού στην Ελλάδα - Σταδιακές χαλαρώσεις που "δεν αποκλείεται να φτάσουν μέχρι το coronapass", αναφορικά με την είσοδο στη χώρα δίχως να χρειάζεται οι επισκέπτες να μπουν σε καραντίνα

του Χρίστου Πέτρου  

 

Έτοιμοι να εισέλθουν και επίσημα στην καλοκαιρινή τουριστική σεζόν είναι το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ που θα παρουσιάσει σχετική επίσημη καμπάνια στις 13 Μαΐου

Όπως ανέφεραν στο Economy Today στενοί συνεργάτες του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, εντός της επόμενης βδομάδας πρόκειται να γίνουν δημοσιογραφικές διασκέψεις από τον κ. Θεοχάρη, όπου θα υπάρξει ενημέρωση αναφορικά με το τι θα ισχύει ακριβώς και τι πιστοποιητικά θα χρειάζονται για να εισέλθουν στην Ελλάδα ταξιδιωτικοί επισκέπτες καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. 

Αυτό που διαμηνύουν από τον ΕΟΤ και το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού στο Economy Today, είναι πως "στόχος είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στα κριτήρια εισόδου. Όλα γίνονται και θα γίνονται με βάση την κατάσταση της πανδημίας. Θα τεθούν αρχικά κάποια κριτήρια τα οποία θα χαλαρώνουν στη πορεία και νοουμένου ότι θα το επιτρέψει η υγειονομική πραγματικότητα". 

Δεδομένο θεωρείται πως με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, τις 15 - 16 Μαΐου και για ολόκληρο τον Μάιο, προκειμένου να εισέλθει κανείς στη Ελλάδα χωρίς να μπει σε περιορισμό καραντίνας θα χρειάζεται να προσκομίσει στις ελληνικές αρχές αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού (και τις δύο δόσεις για τα μη μονοδοσικά εμβόλια) στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθούν επιπλέον διευκολύνσεις και κριτήρια "ελεύθερης εισόδου" σε μεταγενέστερη φάση, "χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί εντός Ιουνίου", με την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κατάσταση θα το επιτρέψει. 

Συγκεκριμένα, δεν αποκλείεται τα "κριτήρια" αυτά να είναι τα ίδια με αυτά που συνιστούν το περιβόητο "coronapass" το οποίο θα μπει στις ζωές μας από την ερχόμενη Δευτέρα με το ξεκλείδωμα της Κύπρου και την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ως εκ τούτου "είναι προς συζήτηση, το να επιτρέπεται να εισέλθει κανείς στην Ελλάδα χωρίς να χρειαστεί να μπει σε καραντίνα αν προσκομίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μια βεβαίωση πως έχει νοσήσει από τον ιό Covid-19, ή ένα αρνητικό τεστ PCR ή rapit εντός 72 ωρών".  

Ωστόσο όπως υπογραμμίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού και όπως προαναφέρεται, εντός της επόμενης βδομάδας στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την έναρξης της τουριστικής καμπάνιας του ΕΟΤ, ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού θα αποσαφηνίσει μεταξύ άλλων και τους όρους "ελεύθερης εισόδου" στη χώρα.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ