Ανοίγει για τους Τουρίστες η Ελλάδα - Τι ισχύει για τους Κύπριους επισκέπτες

Για ένα ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, στις 15 Μαΐου έκανε λόγο ο Χ. Θεοχάρης

Το άνοιγμα του τουρισμού στην Ελλάδα, από το προσεχές Σάββατο 15 Μαΐου ανακοίνωσε, σε ειδική εκδήλωση, ο Χάρης Θεοχάρης. 

Ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για ένα ασφαλές άνοιγμα και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας προκειμένου να διατηρηθεί και να ενισχυθεί του τουριστικό προϊόν. 

Στη συνέχεια, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα, τη συμπλήρωση δηλαδή του plf μία ημέρα πριν από την είσοδο, που είναι το βασικό εργαλείο προκειμένου να ελεγχθούν, όπως είπε, οι εισροές. Αυτό αφορά σε εμβολιασμένους, άτομα με αρνητικό τεστ κορωνοϊού και ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνεχή παρακολούθηση των τουριστών αφού εισέλθουν στη χώρα, με βάση και την εμπειρία του περασμένου καλοκαιριού ενώ εξήγησε ότι έχει συσταθεί ένα πλέγμα ξενοδοχείων απομόνωσης, σε 35 σημεία.

Αναφορικά με την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ο Έλληνας Υπουργός Τουρισμού είπε ότι τα rapid test βοηθούν πολύ, καθώς το αποτέλεσμα βγαίνει πολύ πιο γρήγορα, κάτι που δεν το είχαμε πέρσι.

«Επικαιροποιήσαμε τα πρωτόκολλα για τα λεωφορεία, ξεναγήσεις, μουσεία, γιότινγκ, μαρίνες, ξενοδοχεία, για όλες τις δραστηριότητες του τουρισμού», είπε ο υπουργός, ενώ τόνισε πως πλέον υπάρχει η εμπειρία γιατρών που γνωρίζουν καλύτερα πώς μεταδίδεται ο ιός.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε και στην επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, με αποκορύφωμα τη «Γαλάζια Ελευθερία». «Όλα μας τα νησιά θα είναι πλήρως θωρακισμένα. Το 1/3 είναι ήδη ολοκληρωμένα και το τελευταίο μέρος των νησιών θα ολοκληρωθεί τέλος Ιουνίου». είπε.

Τέλος, ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι θερμό και έντονο.

 

Τι ισχύει για τους Κύπριους επισκέπτες

 Αυτό που διαμηνύουν από τον ΕΟΤ και το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού στο Economy Today, είναι πως "στόχος είναι να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα στα κριτήρια εισόδου. Όλα γίνονται και θα γίνονται με βάση την κατάσταση της πανδημίας. Θα τεθούν αρχικά κάποια κριτήρια τα οποία θα χαλαρώνουν στη πορεία και νοουμένου ότι θα το επιτρέψει η υγειονομική πραγματικότητα". 

Με το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, τις 15 - 16 Μαΐου και για ολόκληρο τον Μάιο, προκειμένου να εισέλθει κανείς στη Ελλάδα χωρίς να μπει σε περιορισμό καραντίνας θα χρειάζεται να προσκομίσει στις ελληνικές αρχές αρνητικό τεστ pcr 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού (και τις δύο δόσεις για τα μη μονοδοσικά εμβόλια) στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, υπό την προϋπόθεση της παρόδου 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα το πρωτόκολλο βάσει του οποίου η χώρα θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της, απαιτεί:

α. Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση

β. Πιστοποιητικό εμβολιασμού

γ. PCR test έως και 72 ώρες πριν

δ. Πιστοποιητικό ανάρρωσης

ε. Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθούν επιπλέον διευκολύνσεις και κριτήρια "ελεύθερης εισόδου" σε μεταγενέστερη φάση, "χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί εντός Ιουνίου", με την προϋπόθεση ότι η υγειονομική κατάσταση θα το επιτρέψει. 

Ωστόσο όπως υπογραμμίζεται από το Ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού, θα γίνονται αν τακτά χρονικά διαστήματα ανακοινώσεις για τα κριτήρια εισόδου στη χώρα, με δεδομένη πάντα την κατάσταση της πανδημίας.  

ΠΗΓΗ: Economy today / ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ