Ελλάδα: Ξεκίνησε το «κυνήγι» των Ρώσων ολιγαρχών

Οι ελεγκτικές αρχές της Ελλάδας προχώρησαν στο πρώτο πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Ρώσων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα

Σφίγγει ο κλοιός για τους Ρώσους ολιγάρχες που υπόκεινται στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που επικαλείται ο οικονομικός ταχυδρόμος, οι ελληνικές ελεγκτικές Αρχές προχώρησαν στις πρώτες δεσμεύσεις (πάγωμα) περιουσιακών στοιχείων Ρώσων επιχειρηματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και βρίσκονται στην περίφημη λίστα των περίπου 890 προσώπων που έχουν μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πηγές με καλή γνώση της υπόθεσης υπογραμμίζουν ότι αυτοί δεν υπερβαίνουν σε αριθμό τους πέντε, διευκρινίζοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν αφορούν κυρίως ακίνητα και τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι ιδιωτικά τζετ ή σκάφη. Η διαδικασία του ελέγχου ήταν εξονυχιστική ενώ η διασταύρωση των στοιχείων διενεργήθηκε με ταχύτατες διαδικασίες από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η οποία είναι καθ’ ύλην αρμόδια για τέτοιες υποθέσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 5 άτομα της υπηρεσίας ανέλαβαν την ευθύνη του ελέγχου της λίστας, έχοντας στη φαρέτρα τους τις αυξημένες δυνατότητες που παρέχονται στην Αρχή για ανεμπόδιστη πρόσβαση. Πληροφορίες αναφέρουν πως πολύ σύντομα θα σταλεί νέα λίστα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα είναι εμπλουτισμένη με περισσότερα ονόματα ρώσων πολιτών που θα ελεγχθούν για διασύνδεση με το καθεστώς Πούτιν. Το κυνήγι της Ευρώπης στους ρώσους ολιγάρχες ξεκίνησε ως αντίποινα για την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη και την έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων. Στην αρχική λίστα των κυρώσεων της ΕΕ περιλαμβάνονται 893 φυσικά πρόσωπα από Ρωσία και Λευκορωσία καθώς και 60 εταιρείες και οργανώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για λίστα που καταρτίζεται μετά το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και έκτοτε επικαιροποιείται με την τελευταία επικαιροποίηση να γίνεται στις 15 Μαρτίου του 2022 οπότε και καταχωρίσθηκαν στη λίστα μεταξύ άλλων το όνομα του Ρώσου ολιγάρχη Ρόμαν Αμπραμόβιτς για τον οποίον αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι είχε προνομιακή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία τον βοήθησε να διατηρήσει τον πλούτο του.

Την ίδια ημέρα καταχωρήθηκε το όνομα του Αλεξάντερ Μικεέφ ο οποίος είναι πρόεδρος της Rosobonoexport, μιας κρατικής εταιρείας εξαγωγών στρατιωτικών προϊόντων. Είναι μια από τις τρεις καταχωρήσεις με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία έχει συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο ενώ οι άλλες καταχωρήσεις αφορούν δυο Ρώσους ιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία.

Υπό τις πιέσεις των κυρώσεων και οι Ρώσοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, πέρα απ’ όσους αναφέρονται στην παραπάνω λίστα, επιπτώσεις φέρονται να υφίστανται και οι Ρώσοι υπήκοοι που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Ελλάδα καθώς καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως και σε αυτούς έχουν παγώσει οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους. Με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ακόμη και για τις καθημερινές συναλλαγές τους. Κάποιοι μάλιστα λέγεται πως αναγκάζονται να δανειστούν χρήματα από φίλους και γνωστούς, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και βρεθεί μια λύση. Αλλες πληροφορίες θέλουν επιχείρηση ρωσικών συμφερόντων που ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα να αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο κατάρρευσης και εξόδου από τη χώρα. Όπως ισχυρίζονται οι ίδιες πληροφορίες, υπό αυτές τις συνθήκες θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες στην εξόφληση των υπαλλήλων που απασχολεί σε μεγάλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας.

 Χοντραίνει το παιχνίδι

 Από την πλευρά της και η Ρωσία σκληραίνει τη στάση της απέναντι στις ξένες εταιρείες που φεύγουν ή παγώνουν την παρουσία τους στη χώρα στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», εισαγγελείς της Ρωσίας παρέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τις προειδοποιήσεις σε εταιρείες στις οποίες περιλαμβάνονται οι Coca-Cola, McDonald’s, Procter & Gamble, ΙΒΜ και η μητρική εταιρεία της KFC, η Yum Brands.

ΠΗΓΗ: Οικονομικός Ταχυδρόμος 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ