Πρόεδρος Eurogroup: Η Ελλάδα στον σωστό δρόμο

Για να υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους για 3η χρονιά.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να υπερβεί για τρίτη χρονιά στον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων της, δήλωσε σήμερα από το βήμα του εξαμηνιαίου οικονομικού διαλόγου Eurogroup - Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ, ο Πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην Ελλάδα ο κ. Σεντένο δήλωσε ότι «τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, το οποίο ήταν το τελευταίο πρόγραμμα προσαρμογής στη ζώνη του ευρώ».

Αυτά, συνέχισε, «ήταν δύσκολα χρόνια, τουλάχιστον για τους Έλληνες πολίτες, καθώς η χώρα τους πέρασε μια δύσκολη μεταρρυθμιστική διαδικασία» και τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και οι προοπτικές είναι θετικές».

Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο Μάριο Σεντένο, «η δημοσιονομική επίδοση ήταν εξαιρετική. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα θα υπερβεί τους δημοσιονομικούς της στόχους για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συμπεριλαμβανομένου του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%».

Κατά τη σύνοδο τον Ιούνιο, η Ευρωομάδα αποφάσισε ορισμένα στοιχεία που σφράγισαν την ολοκλήρωση του προγράμματος ESM, είπε.

«Αυτά περιλάμβαναν μια τελική δόση που παρείχε στην Ελλάδα ένα αρκετά μεγάλο προσωρινό ταμείο που κάλυπτε τις οικονομικές ανάγκες για 22 μήνες. Περιέγραψε επίσης ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα βοηθήσουν το χρέος της Ελλάδας να είναι οικονομικά προσιτό και βιώσιμο», σημείωσε.

Αυτό το πακέτο δεν υποκαθιστά τις καλές πολιτικές, προειδοποίησε ο Μ. Σεντένο. «Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην πορεία και να συνεχίσει να εφαρμόζει υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «αυτά είναι απαραίτητα για τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των προοπτικών των πολιτών της».

Η Ελλάδα υποσχέθηκε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα προγράμματά της και μέχρι στιγμής το κάνει, τόνισε και ανέφερε ότι η πρόοδος της Ελλάδας θα αξιολογηθεί, στο πλαίσιο της διαδικασίας «ενισχυμένης επιτήρησης». Περιμένουμε την πρώτη έκθεση της Κομισιόν αύριο, είπε.

Η Ευρωομάδα θα αξιολογεί τακτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, βάσει των τριμηνιαίων εκθέσεων που καταρτίζει η Κομισιόν, στις οποίες θα συμμετέχουν κατάλληλα τα άλλα θεσμικά όργανα, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ