Εurogroup: Τη Δευτέρα «κλείνει» οριστικά η ενισχυμένη εποπτεία για την Ελλάδα

Το πρώτο βήμα έγινε με την πρώτη μεταπρογραμματική έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν, η οποία καταλήγει σε θετικό συμπέρασμα

Μια ακόμα θετική είδηση για την Ελλάδα αναμένει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τη Δευτέρα, οπότε και συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup). Πρόκειται για την έγκριση εκταμίευσης της όγδοης και τελευταίας δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ που αφορά την επιστροφή κερδών (SNP’s & ANFA’s) από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες και κυρίως την απαλλαγή από το επιτοκιακό περιθώριο (step up margin) 2% το οποίο είχε επιβληθεί σε δάνειο που είχε λάβει η Ελλάδα από τον EFSF για επαναγορά χρέους, η καταβολή του οποίου θα ξεκινούσε από το 2023 και θα ολοκληρώνονταν το 2049. Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ.

Το πρώτο βήμα έγινε με την πρώτη μεταπρογραμματική έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν, η οποία καταλήγει σε θετικό συμπέρασμα. Ωστόσο, για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να ανάψουν το «πράσινο φως». Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η θετική εισήγηση της Κομισιόν που, παρά τις ανησυχίες, καταγράφει επίτευξη των στόχων της Ελλάδας θα πείσει τους υπουργούς να πουν το τελικό «ναι» για την εκταμίευση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι, αν δεν υπάρξει κάποια αντίρρηση, θα μηδενιστεί και το επιτοκιακό περιθώριο 2%, δίνοντας έτσι στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εξοικονομήσει τόκους.

Λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράουχ μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» την Παρασκευή, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα κατέγραψε μια ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία πέρυσι και έχει επίσης αντέξει το σοκ στις τιμές της ενέργειας φέτος, καλύτερα από άλλα ομόλογα κράτη της ευρωζώνης. Οι σταθερές οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας τα τελευταία δύο χρόνια μαρτυρούν την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων που προώθησαν οι ελληνικές αρχές τα προηγούμενα χρόνια».

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, συμπλήρωσε: «Ελπίζω ότι θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα της έκθεσης. Αυτό σηματοδοτεί μια καμπή στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας με το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς… Αυτό το επιτοκιακό περιθώριο τέθηκε σε εφαρμογή για να δώσει στην Ελλάδα ένα κίνητρο να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αυτήν την πρόκληση».

Με τον τρόπο αυτόν τη Δευτέρα θα έχουμε και το τελευταίο ειδικό ανακοινωθέν για τη χώρα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται «λόγια εκτίμησης και αναγνώρισης της προσπάθειας της Ελλάδας, μιας χώρας που δικαιούται σεβασμό», σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο.

Με βάση την ατζέντα του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν «την πρώτη έκθεση εποπτείας για την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος. Το Eurogroup αναμένεται επίσης να συζητήσει εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την πολιτική, καθώς και η κατάργηση του περιθωρίου του κυμαινόμενου επιτοκίου από το 2023». Μάλιστα, στη συζήτηση για την Ελλάδα θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ.

Στην ατζέντα του Eurogroup περιλαμβάνονται, επίσης, η οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και η ενεργειακή κρίση, αλλά και η εκλογή, για δεύτερη φορά, του Πασκάλ Ντόναχιου στην προεδρία του Eurogroup, αν δεν θα είναι πλέον υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιμέτωπη με τις αμερικανικές επιδοτήσεις η Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ