Το «παλάτι» που πούλησε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στο Πόρτο Χέλι

Ο τέως βασιλιάς έφυγε από τη ζωή χθες ενώ νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών.

Σε ηλικία 83 ετών, έφυγε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου από τη ζωή, ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Β’ Γκλύξμπουργκ, μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε τις τελευταίες εβδομάδες. Ο τέως βασιλιάς νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου των Αθηνών.

Το τελευταίο επιχειρηματικό deal 

Χτισμένο στον Άγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι, στέκει ένα υπερπολυτελές «παλάτι» που άλλοτε ανήκε στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Πρόκειται για μία βίλα, με ιδιωτική παραλία, τεραστίων διαστάσεων πισίνα, 12 υπνοδωμάτια και έναν κήπο αριστούργημα. Κτήριο, που δύσκολα περνά απαρατήρητο, στους επισκέπτες της ριβιέρας.

Για αρκετά χρόνια η βίλα στο Πόρτο Χέλι φιλοξενούσε την οικογένεια του τέως βασιλιά, την βασιλική «αφρόκρεμα» της Ευρώπης και άλλες μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς τζετ σετ. Ιδιαίτερα τα καλοκαίρια, το Πόρτο Χέλι και η βίλα με τα πλακάκια απ’ ευθείας από το Μαρόκο έσφυζε από ζωή, με τα εγγόνια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ να απολαμβάνουν την ηρεμία της πριβέ παραλίας με φίλους τους και τον τέως βασιλιά να ρεμβάζει το Αιγαίο.

Τα προβλήματα υγείας του Κωνσταντίνου, ωστόσο, και οι τακτικές επισκέψεις στους γιατρούς, ανάγκασαν τον τέως βασιλιά να βάλει πωλητήριο στον «παράδεισό» του το 2022, ώστε να μετακομίσει σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι ενδιαφερόμενοι πολλοί. Άλλωστε το Πόρτο Χέλι βρίθει από βίλες celebrities και επιχειρηματιών. «Τυχερός» στάθηκε ένας Βούλγαρος επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Η τιμή πώλησης της υπερπολυτελούς κατοικίας, φέρεται να άγγιξε το ποσό των 10 εκατ. ευρώ, με τον τέως να βγαίνει κερδισμένος, καθώς την είχε αγοράσει περίπου 5 εκατ. λιγότερα.

Οι αραβικές επιρροές της βίλας

Η βίλα των 12 δωματίων είναι πλούσια σε αραβικά στοιχεία, καθώς ο Λιβανέζος επιχειρηματίας, στην οποία ανήκε πριν την αγοράσει ο Κωνσταντίνος, είχε επενδύσει σε υλικά από το Μαρόκο, όπως τα χειροποίητα πλακάκια που κοσμούν χώρους του σπιτιού.

Εντυπωσιακός είναι και ο εξωτερικός χώρος, όπου δεσπόζει η πισίνα 30 μέτρων μπροστά από το σπίτι.

Άξιοι αναφοράς είναι οι γείτονες που είχε ο τέως πριν την πουλήσει. Η βίλα συνορεύει από τη μία πλευρά με εκείνη του χρηματιστή Νίκου Δεβλέτογλου και από την άλλη με τη βίλα της οικογένειας Παπαθάνου.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα 

Γεννημένος στις 2 Ιουνίου του 1940 στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ, ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ελλάδας στις 6 Μαρτίου του 1964, σε ηλικία 24 ετών διαδεχόμενος τον πατέρα του, Παύλο Α΄ μετά τον θάνατό του την ίδια ημέρα.

Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς παντρεύτηκε την τότε πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία με την οποία απέκτησε τρείς γιούς και δύο κόρες.

Ήταν γιος του βασιλιά Παύλου Α', του οίκου των Γκλύξμπουργκ και της βασίλισσας Φρειδερίκης-Λουίζας του Αννοβέρου, αδελφός της μετέπειτα (και πρώην πλέον) βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας και της πριγκίπισσας Ειρήνης.

Το 1941, η οικογένειά του διέφυγε στην Κρήτη και μετά στην Αίγυπτο. Στη διάρκεια του πολέμου έζησαν για μεγάλα διαστήματα στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Το 1946, μετά την απελευθέρωση η βασιλική οικογένεια επέστρεψε στη χώρα.

Την 1η Απριλίου 1947, ο πατέρας του ανέλαβε το βασιλικό αξίωμα, ύστερα από το θάνατο του Γεωργίου Β', και ο ίδιος ανακηρύχτηκε διάδοχος του θρόνου. Τα πρώτα του γράμματα έμαθε στο δημοτικό σχολείο που λειτούργησε μέσα στα ανάκτορα Ψυχικού. Τις γυμνασιακές του σπουδές έκανε στο εθνικό εκπαιδευτήριο Αναβρύτων και συνέχισε στη Σχολή Ευελπίδων.

Στις 28 Ιουνίου του 1958, ανακηρύχτηκε αξιωματικός και στα τρία όπλα. Ασχολήθηκε ενεργά με τον προσκοπισμό και το 1959, ανακηρύχτηκε αρχιπρόσκοπος. Το 1960, αναδείχτηκε χρυσός ολυμπιονίκης στη Ρώμη, στο αγώνισμα της ιστιοπλοϊας.

Στις 6 Μαρτίου 1964, την επομένη του θανάτου του πατέρα του ανακηρύχτηκε βασιλιάς σε ηλικία 24 ετών. Στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου, παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Αννα Μαρία της Δανίας, τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ'. Από το γάμο του απέκτησε πέντε παιδιά: την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο τη Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

Στις 15 Ιουλίου του 1965, προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης του Γεωργίου Παπανδρέου, αμφισβητώντας το δικαίωμα του πρωθυπουργού να αναλάβει προσωπικά το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Στη συνέχεια διόρισε τις βραχύβιες κυβερνήσεις Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα (15 Ιουλίου) και Ηλία Τσιριμώκου (20 Αυγούστου), οι οποίες δεν συγκέντρωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. Στις 17 Σεπτεμβρίου διόρισε νέα κυβέρνηση υπό το Στέφανο Στεφανόπουλο, η οποία διατηρήθηκε στην εξουσία επί 15 περίπου μήνες.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1966, διόρισε την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Παρασκευόπουλου η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στις 3 Απριλίου 1967, διόρισε πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο με σκοπό τη διεξαγωγή εκλογών. Λίγες ημέρες αργότερα, παρότι αντίθετος με την ομάδα των πραξικοπηματιών που κατέλαβαν την εξουσία την 21η Απριλίου, υπέδειξε για τη θέση του πρωθυπουργού τον Κωνσταντίνο Κόλλια και προσυπέγραψε το διορισμό της υπό αυτόν κυβέρνησης.

Στις 13 Δεκεμβρίου οργάνωσε αντιδικτατορική κίνηση που απέτυχε. Κατέφυγε με την οικογένειά του στη Ρώμη και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.

Την 1η Ιουνίου 1973, το δικτατορικό καθεστώς ανακοίνωσε την κατάλυση της βασιλείας και στις 29 Ιουλίου έκανε "δημοψήφισμα" για να κατοχυρώσει την απόφασή του αυτή.

Το 1974, ύστερα από την πτώση των συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, έγινε το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου για το πολιτειακό, με το οποίο ο Κωνσταντίνος Β' κηρύχτηκε οριστικά έκπτωτος, με ποσοστό ψήφων 69,18 % υπέρ της προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Μετά την έκπτωσή του, διεκδίκησε ακίνητη περιουσία (Κτήμα και ανάκτορα Τατοίου, κτήμα και ανάκτορο Μon Repos Κερκύρας και δασόκτημα Πολυδενδρίου Λαρίσης) και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τελικά η απόφαση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, του επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ.

Ο τόπος ταφής του πάντως είναι στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι. Εκεί όπου βρίσκονται, ο ένας δίπλα στον άλλο, και οι τάφοι του Παύλου και της Φρειδερίκης.

Πηγή: ieidiseis.gr / ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ