Πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2023 με 10ετές ομόλογο

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αναζητά ποσό έως 3 δισ. ευρώ

Στην πρώτη κοινοπρακτική έκδοση 10ετούς ομολόγου για το 2023 προχωρά το ελληνικό δημόσιο. Το βιβλίο προσφορών ανοίγει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να αναζητά ποσό έως 3 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή σε Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Societe Generale να «τρέξουν» τη συγκεκριμένη έκδοση.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει την πρόσφατη μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, λόγω της επιβράδυνσης του πληθωρισμού και της προοπτικής μικρότερων αυξήσεων στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. 

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει φέτος για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες σε 15,4 δισ. ευρώ -οι οποίες περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν- περίπου 7,2 δισ. ευρώ, και την πληρωμή τόκων 4,5 δισ. ευρώ, για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει το απόθεμα των Εντόκων Γραμματίων που κυκλοφορεί στην αγορά κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με τις εκδόσεις νέων ομολόγων, ενώ τα 4,2 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από άλλες πηγές, όπως η EIB το RRF κτλ. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου, προκειμένου να υποστηρίξει την υλοποίηση της ατζέντας βιωσιμότητας και να ενισχύσει τη στρατηγική χρηματοδότησης του ΟΔΔΗΧ. Σημειώνεται ότι οι δανειακές ανάγκες για φέτος περιορίζονται, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Οι αγορές τιμολογούν με αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 2 Φεβρουαρίου. Οι αυξήσεις στα επιτόκια, που ήταν αρνητικά πριν από μερικούς μήνες, ανέβασαν το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 2% τον Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: newmoney
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίωρη στάση εργασίας στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ