Ελλάδα: Επιστροφή στο εξωτερικό ετοιμάζουν οι τράπεζες

Αυξάνουν τα κέρδη τους από τις ξένες αγορές - Τα σχέδια ανά τράπεζα

Προοπτικές ισχυρής κερδοφορίας διαβλέπουν ξανά από τις ξένες αγορές οι ελληνικές τράπεζες, ενώ δεδομένων των κεφαλαιακών τους μαξιλαριών, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος επέκτασής τους εκτός συνόρων.

Alpha Bank και Eurobank διαθέτουν τη μεγαλύτερη παρουσία, καθώς στους δύο τελευταίους γύρους ανακεφαλαιοποίησής τους την προηγούμενη δεκαετία, δεν χρειάστηκε να λάβουν κρατική βοήθεια.

Με άνεση πέρασαν τα stress tests της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό, τα πλάνα μετασχηματισμού που υπέγραψαν με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν προέβλεπαν τη διατήρηση ενός μέρος των θυγατρικών τους.

Από την άλλη, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς υποχρεώθηκαν να πουλήσουν σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων τους στην ευρύτερη ζώνη της ΝΑ Ευρώπης και στην Τουρκία.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται, μετά την εξυγίανση των ισολογισμών τους, την επίτευξη υψηλής κερδοφορίας και την ισχυροποίηση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας, να κινηθούν ξανά προς την κατεύθυνση διεύρυνσης των πηγών κερδοφορίας τους από το εξωτερικό.

Στο α΄ εξάμηνο του 2023 σχεδόν το 20% των καθαρών κερδών των τεσσάρων συστημικών ομίλων προήλθε από τις εκτός Ελλάδος δραστηριότητες, καταγράφοντας σημαντική ενίσχυση σε ετήσια βάση.

Αναλυτικότερα:

Eurobank

Η Eurobank στοχεύει σε αύξηση του μεριδίου της οργανικής της κερδοφορίας από τις αγορές που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό στο 40% έως το 2025.

Με βάση τον συγκεκριμένο σχεδιασμό, το 50% των εκτός Ελλάδος κερδών της θα προέλθει από τη Βουλγαρία, το 40% από την Κύπρο και το 10% από το Λουξεμβούργο.

Μετά την πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία, έχει επικεντρώσει τη στρατηγική αύξησης των μεγεθών της στη βουλγαρική και στην κυπριακή οικονομία, τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω εξαγορών, εφόσον προκύψει κάποια ελκυστική περίπτωση απόκτησης άλλης τράπεζας.

Στη Βουλγαρία απέκτησε πρόσφατα την BNP Paribas Personal Finance, ενώ στην Κύπρο το 29% της Ελληνικής Τράπεζας, ποσοστό που δεν αποκλείεται στο μέλλον να αυξήσει. Πρόσφατα, δε έγινε γνωστό ότι θέλει να παράσχει υπηρεσίες wealth management στη Μέση Ανατολή.

Στο α΄ εξάμηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη της Eurobank από τη βουλγαρική και την κυπριακή αγορά, αλλά και το Λουξεμβούργο, προσέγγισαν τα 200 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 28% του καθαρού αποτελέσματος του ομίλου.

Alpha Bank

Η Alpha Bank μετά τον τελευταίο κύκλο μετασχηματισμού της δραστηριοποιείται σε Ρουμανία και Κύπρο.

Στο α΄ εξάμηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη από το εξωτερικό έφτασαν τα 61 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επίπεδα τριπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το μεγαλύτερο μέρος τους, 33 εκατ. ευρώ, προήλθε από την Κύπρο και ακολούθησε η Ρουμανία με 23 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, μικρή ήταν η συμμετοχή της Alpha Bank London.

Στόχος της διοίκησής της αποτελεί η οργανική ανάπτυξη στο εξωτερικό.

Εθνική

Η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται χωρίς ουσιαστική εκτός Ελλάδος παρουσία μετά την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσής της που εκπονήθηκε το 2015.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η διοίκησή της να αναζητήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης εκτός συνόρων τα επόμενα χρόνια, καθώς διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση που θα επέτρεπε υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιήσει μέρος του αποθέματός της για αυτό το σκοπό.

Πρόσφατα η διοίκησή της ΕΤΕ βρέθηκε στη Βόρεια Μακεδονία, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται από το 2000 μέσω της Stopanska Banka η οποία εν τέλει δεν πωλήθηκε.

Κατά την τράπεζα, η επίσκεψη αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή περαιτέρω ανάπτυξης στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα.

Εξάλλου, πριν περίπου ενάμιση χρόνο, σε συνέχεια της ακύρωσης του deal πώλησης της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου στην Astro Bank, είχαν κυκλοφορήσει σενάρια περί συγχώνευσης με την Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, διαψεύστηκαν κατηγορηματικά και δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο α΄ εξάμηνο του 2023 η καθαρή κερδοφορία από το εξωτερικό έφτασε τα 26 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% περίπου του καθαρού αποτελέσματος του ομίλου.

Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς μετά την αποχώρηση από τις αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Αιγύπτου, διαθέτει μόνο την ουκρανική JSC PIRAEUS BANK ICB στην Ουκρανία, τα μεγέθη της οποίας ωστόσο είναι αμελητέα.

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν τον συστημικό όμιλο, σε αυτή τη φάση προτεραιότητα αποτελεί η μεγέθυνση των μεγεθών της στην Ελλάδα.

Νέο εγχείρημα για την Πειραιώς αποτελεί η δημιουργία μίας αυτόνομης αμιγώς ψηφιακής τράπεζας.

Όπως έχει κάνει γνωστό η διοίκησή της, θα απευθύνεται σε πρώτη φάση στην ελληνική αγορά. Σε δεύτερο χρόνο όμως η νέα digital bank θα μπορούσε να διευρύνει τις εργασίες της στο εξωτερικό, χωρίς φυσικά καταστήματα.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Κόκκινα 3 στα 4 δάνεια που δόθηκαν με εγγύηση Κεντρικού Φορέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ