Ελλάδα: Άνοδος τιμών στα ακίνητα "λαϊκών" περιοχών ελέω "Χρυσής Βίζας"

Επενδυτές τρίτων χωρών που στοχεύουν στην απόκτηση της Golden Visa αναζητούν ακίνητα σε περιοχές των δυτικών και ανατολικών προαστίων

Νέα άνοδο τιμών στα ακίνητα λαϊκών περιοχών φέρνουν οι αλλαγές στη «Χρυσή Βίζα». Από 1η Αυγούστου αυξήθηκε από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ για όσους επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη, κάτι το οποίο στρέφει αλλού το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι «κοιτούν» προς την πλευρά τόσο των Ανατολικών όσο και των Δυτικών Προαστίων των Αθηνών.

Το ζητούμενο για τους επενδυτές τρίτων χωρών είναι τα ακίνητα που θα αποκτήσουν να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της ζήτησης για ενοικίαση, είτε βραχυχρόνιας είτε μακροχρόνιας. Ήδη, μέρος των επενδυτών τρίτων χωρών που στοχεύουν στην απόκτηση της Golden Visa έχουν στραφεί στην αναζήτηση ακινήτων σε περιοχές των δυτικών προαστίων,  όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον.

Η συσσωρευμένη ζήτηση και οι τιμές

Η συσσωρευμένη ζήτηση στις περιοχές των Δυτικών και Ανατολικών προαστίων, αναμένεται να πιέσουν αυξητικά τις τιμές πώλησης, όπως ακριβώς συνέβη σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως τα  Εξάρχεια, η Νεάπολη και η Κυψέλη. Παράλληλα, παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν πως λίγοι επενδυτές τρίτων χωρών που στοχεύουν στην Golden Visa θα στρέφονται πλέον στις περιοχές όπου το όριο αυξήθηκε στις 500.000 ευρώ, επομένως στις συγκεκριμένες περιοχές θα καταγραφεί σταθερότητα των ζητούμενων τιμών πώλησης.

Σύμφωνα με στελέχη κτηματομεσιτικών εταιρειών, τα δυτικά προάστια εξελίσσονται στο νέο “big thing” της αγοράς κατοικιών. Κι αυτό γιατί οι ζητούμενες τιμές είναι προς το παρόν χαμηλότερες συγκριτικά με άλλες περιοχές στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ σε σχέση με τον όγκο των προσφερόμενων σπιτιών στο κέντρο της Αθήνας (λόγω και του προγράμματος «Σπίτι μου») αποτελούν δυνητικό στόχο των δικαιούχων του προγράμματος. Συνεπώς και το πρόγραμμα φαίνεται ότι οδηγεί σε ενίσχυση των τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου εφέτος, μεταξύ των περιοχών που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με πέρσι είναι το Ίλιον (Δυτικά Προάστια) με αύξηση +32%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), του ομώνυμου δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων.

Την περίοδο Απρίλιος – Ιούνιος 2023, όταν ήταν σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Σπίτι μου», συνολικά στα δυτικά προάστια η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 1.715 ευρώ ανά τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 14,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αυτή η άνοδος ήρθε μετά την ετήσια αύξηση κατά το πρώτο τρίμηνο είχε φθάσει το 11,2%.

Περιοχές που «ακριβαίνουν»

Αναφορικά με τη Golden Visa, αξίζει να σημειωθεί πως το ελάχιστο όριο επένδυσης διπλασιάστηκε στον κεντρικό, νότιο και βόρειο τομέα της Αττικής, όπως επίσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και στον δήμο της Θεσσαλονίκης.

Αυτό σημαίνει ότι «ακριβαίνουν» όλες οι περιοχές των νοτίων προαστίων, ήτοι οι δήμοι Μοσχάτου – Ταύρου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Γλυφάδας.

Το ίδιο θα συμβεί και στο κέντρο της Αθήνας (δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνας), όπως επίσης στο σύνολο των βορείων προαστίων, δηλαδή στους δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Επενδυτική έκρηξη

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται επενδυτική έκρηξη καθώς μετά και την κατάργηση του προγράμματος της «χρυσής βίζας» στην Πορτογαλία, παίρνει τη μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα αυτό.

Οι αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων φέρνουν ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία, ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στα συμβολαιογραφεία της χώρας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους η Golden Visa ενίσχυσε την οικονομία μας κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, υποβλήθηκαν συνολικά 3.900 αιτήματα για αγορά ακινήτου βάσει του προγράμματος για την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο, έναντι 1.444 που καταγράφηκαν το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους. Ταυτόχρονα, εκποιήθηκαν ακίνητα αξίας 975 ευρώ εκατ., αυξημένα συνολικά κατά 170% ή τρεις φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τα περσινά μεγέθη των 361 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί πως η ΕΕ πιέζει εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις να βάλουν φρένο στα προγράμματα χρυσής βίζας, με το σκεπτικό ότι είναι αντιδημοκρατικά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο εισόδου βρώμικου χρήματος στο μπλοκ.

Η Ιρλανδία τερμάτισε το δικό της πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου, το ίδιο και η Πορτογαλία λίγους μήνες αργότερα. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν πρόσφατα στο Bloomberg ότι οι αποφάσεις αυτές αυξάνουν το κύμα ενδιαφέροντος για τέτοια προγράμματα σε Ελλάδα και Ισπανία.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Υψηλό «υδατικό στρες» για 25 χώρες παγκοσμίως - Στη 2η θέση η Κύπρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ