Ελλάδα: Οι πυρκαγιές «τινάζουν στον αέρα» τον προϋπολογισμό

Βαρύς ο «λογαριασμός» που έρχεται - Το αποθεματικό του περίπου €1 δισ. του φετινού προϋπολογισμού έχει εξαντληθεί και απαιτούνται νέοι φόροι

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καίνε τη χώρα «τινάζουν στον αέρα» και τον κρατικό προυπολογισμό.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, εκτός από το τεράστιο πλέον κόστος της στήριξης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών, σε πολλές περιοχές υπέστη μεγάλη ζημιά η παραγωγή (φυτική και ζωική), οι υποδομές και ο τουρισμός (Ρόδος, Κέρκυρα, Σαμοθράκη, ηπειρωτική χώρα) ενώ αναπόφευκτες είναι οι μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις γενικότερα στην οικονομία.

Φορείς εκτιμούν ότι ο «λογαριασμός» από τις φυσικές καταστροφές και γενικότερα τον κλιματικό κίνδυνο θα είναι «βαρύς».

Ανεπηρέαστα από την πύρινη λαίλαπα δεν θα μείνουν ούτε τα φορολογικά έσοδα, καθώς οι πληρωμές πολλών φόρων (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κ.αλ.), ανεστάλησαν για μήνες, για τους φορολογούμενους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) των πληγεισών περιοχών.

Παρότι δεν έχει ακόμη επίσημα τεθεί προς συζήτηση, δεν αποκλείεται να χρειαστεί ένας νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός (θα είναι ο τρίτος κατά σειρά) προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες των πυρκαγιών. Οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ηφθούν σήντομα ενόψει και της ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Ο δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε στη βουλή στις αρχές Ιουλίου, προέβλεπε επιπλέον δαπάνες περίπου 700 εκατ. ευρώ για:
την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, καθώς το αρχικό κονδύλι χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή των δύο βουλευτικών εκλογών στο α΄ εξάμηνο της χρονιάς,200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δαπανών Υγείας και αυξημένων ενεργειακών αναγκών κρατικών φορέων το 2023 και355 εκατ. ευρώ για market pass, youth pass κ.ά.

Το κόστος από τον απρόβλεπτο ενδογενή παράγοντα των πυρκαγιών, αναπόφευκτα, θέτει σε νέα βάση ακόμα και το εύρος και το χρόνο υλοποίησης των όποιων εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η ανάγκη πρόσθετων δαπανών λόγω πυρκαγιών είναι δεδομένη, καθώς το αποθεματικό (περίπου 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του φετινού προϋπολογισμού) έχει εξαντληθεί και απαιτούνται νέοι πόροι για τη συνέχεια.

Πηγή: ΕΡΤ, Huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης: Υπουργός Ενέργειας: Είναι πανάκριβο το ρεύμα στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ