Ελλάδα: Ώρα αποφάσεων για κρίσιμα ασφαλιστικά θέματα

Κυβερνητική κινητικότητα για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων και τις συντάξεις χηρείας – Κρίσιμη σύσκεψη για ασφαλιστικά θέματα

Ώρα αποφάσεων στην ελληνική κυβέρνηση για κρίσιμα ασφαλιστικά θέματα που ενδιαφέρουν χιλιάδες ασφαλισμένους, με κυριότερα εξ αυτών την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και τις συντάξεις χηρείας. Για το λόγο αυτό, προγραμματίζεται σύσκεψη έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Για την ΕΑΣ, ζητούμενο αποτελεί η μείωση της επιβάρυνσης για τουλάχιστον 750.000 δικαιούχους και η πιο δίκαιη κατανομή της, καθώς πρόκειται για εισφορά που καταβάλλεται από το 2012 και μετά, δηλαδή επιβλήθηκε κατά την μνημονιακή περίοδο.

Για τις συντάξεις χηρείας, η εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2020, σχετίζεται με δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και στους οποίους δεν έχουν εφαρμοστεί οι περικοπές που προσδιόριζε ο «νόμος Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16). Ταυτόχρονα βέβαια, στην σύσκεψη θα υπάρχει διευρυμένη θεματική ατζέντα, αφού αναμένεται να συζητηθούν και άλλα θέματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος, όπως είναι το πλαφόν στις ασφαλιστέες αποδοχές (7.373,53 ευρώ για φέτος), ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών σε χρήμα, η λίστα αναπηρίας για τις αξιολογήσεις που λαμβάνουν τα ΚΕΠΑ, ακόμα και η πορεία εκκαθάρισης των συντάξεων (κύριων και επικουρικών).

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ΕΑΣ, καλά πληροφορημένες πηγές θέλουν να υπάρχει έτοιμη πρόταση που θα παρουσιαστεί στο Μαξίμου και θα ορίζει ότι θα διατηρηθεί το όριο των 1.400 ευρώ. Όμως, είναι πιθανό να αλλάξουν οι συντελεστές καταβολής εισφοράς, έτσι ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση για τους συνταξιούχους.

Επίσης, θα πρέπει να αποφασιστεί εάν η παρακράτηση θα γίνεται από το πρώτο ευρώ, όπως σήμερα, ή από το ποσό έναρξης της εισφοράς και άνω. Υπέρ των αλλαγών, έχει ταχθεί και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος έχει αναφέρει ότι «υπάρχουν προβληματικά σημεία, που χρίζουν βελτίωσης». Για παράδειγμα έχει εντοπιστεί ότι είναι επιβαρυντικό πως η εισφορά διπλασιάζεται από 3%, σε 6%, από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο, δηλαδή από τα 1.400 στα 1.700 ευρώ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης κυμαίνεται από 3% έως 14% και καταβάλλεται για εισόδημα από συντάξεις που είναι μεγαλύτερο από 1.400 ευρώ. Χρηματοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και εκτιμάται ότι έως τώρα έχει δημιουργήσει «μαξιλάρι» για το Ασφαλιστικό Σύστημα, ύψους 14 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από την ΕΑΣ, στον προϋπολογισμό έχει εκτιμηθεί έσοδο, που για φέτος φτάνει στα 555 εκατ. ευρώ (435 εκατ. ευρώ από τις κύριες και 120 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές συντάξεις). Επίσης, όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν υπάρχουν περιθώρια παροχών, σε σχέση με όσα έχουν καταγραφεί στον προϋπολογισμό.

Δύο σενάρια

Αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας, το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως από τον Οκτώβριο του 2020, εφαρμόζεται παλαιότερη διάταξη νόμου για τους δικαιούχους του δημοσίου τομέα, όχι όμως και για εκείνους του ιδιωτικού. Σύμφωνα με την εν λόγω διάταξη, μετά την πάροδο τριετίας που καταβάλλεται η συγκεκριμένη σύνταξη, υποχωρεί κατά 50% το ποσό που αποδίδεται στον δικαιούχο.

Στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχουν συσσωρευτεί πάνω από 34.000 τέτοιες περιπτώσεις δικαιούχων, για τους οποίους αν εφαρμοστεί η ίδια διάταξη από την ίδια χρονική περίοδο, θα πρέπει να επιστραφούν προς το Δημόσιο Ταμείο, αναδρομικά ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Έτσι, καλείται το Μαξίμου να αποφασίσει εάν η περικοπή θα πραγματοποιηθεί από το 2020, ή από τούδε και στο εξής, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι δεδομένες αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Στη δεύτερη περίπτωση βέβαια, πρέπει να υπάρξει νέα ειδική διάταξη νόμου. Επίσης, πρέπει να αποφασιστεί, στο ενδεχόμενο που αναζητηθούν ποσά, σε πόσες δόσεις θα επιστραφούν, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ειδική ρύθμιση, γι’ αυτές τις περιπτώσεις δικαιούχων.

Ως προς το σκέλος του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών σε χρήμα, η κωδικοποίηση του συνόλου των παροχών που χορηγούν όλα τα πρώην Ασφαλιστικά Ταμεία (νυν διευθύνσεις του ΕΦΚΑ), βαίνει προς ολοκλήρωση. Πρόκειται για εκκρεμότητα που υπάρχει από το 2017, όταν και τέθηκε σε ισχύ το υπερ-Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ. Τώρα, πρέπει να αποφασιστεί σε ποια βάση θα εναρμονιστούν όλες οι παροχές, με επικρατέστερο το σενάριο του πρώην ΙΚΑ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο βέβαια, θα υπάρξουν περικοπές σε παροχές που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους από τα λεγόμενα πρώην «ευγενή Ταμεία», όπως είναι εκείνα των ΔΕΚΟ, αλλά και των Τραπεζών, ενώ θα υπάρξουν και περικοπές και σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες), αλλά και του πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι – νομικοί, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, γιατροί).

Στον τομέα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στη νέα λίστα που πρέπει να ετοιμάσει η αρμόδια επιτροπή του ΕΦΚΑ, σχετικά με τα ποσοστά και τις ασθένειες. Αναμένεται να υπάρξει προσθήκη σε συγκεκριμένες ασθένειες που έως τώρα ήταν εκτός λίστας, με στόχο να περιοριστεί η ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους και να μην χρειάζεται στο μέλλον, για προφανείς παθήσεις αναπηρίας, να γίνεται επανέλεγχος. Ειδικά στο σκέλος της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, επιχειρείται συνολική αναμόρφωση και, μετά την αύξηση κατά 50% στις αποδοχές των γιατρών και των γραμματέων, επίκειται η προκήρυξη για να αυξηθούν οι γιατροί στους 1.200 από τους 500 που είναι έως τώρα. Πρόκειται για διαδικασία που έχει αναλάβει να προωθήσει ο ΕΦΚΑ και έως τις αρχές του καλοκαιριού, εκτιμάται ότι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, θα προστεθούν και ειδικότητες γιατρών, που έλειπαν από την έως τώρα λειτουργία των ΚΕΠΑ και διαπιστώθηκε, όπως παιδίατροι.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ο νέος «χάρτης» της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ