Τα αεροδρόμια της Ελλάδας αλλάζουν πρόσωπο και ανακατασκευάζονται

Ψηλά ο πήχης από την εταιρεία που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια σε όλη των χώρα.

Μετά από 2 χρόνια και ένα μήνα που έχει αναλάβει η Fraport Greece, την ανακατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Ακτιο, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Μύκονος, Σαντορίνη, Κως, Ρόδος, Μυτιλήνη, Σάμος, Σκιάθος, Χανιά), ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με παραδόσεις ανακατασκευασμένων αεροδρομίων και αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αναλάβει τα 14 αεροδρόμια για 40 χρόνια, καταβάλλοντας στο ελληνικό δημόσιο εφάπαξ τίμημα 1,23 δις ευρώ, ενώ κάθε χρόνο θα δίνει το ένα τρίτο των κερδών της (περίπου 20-25 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Υλοποιούμε ένα τετραετές επενδυτικό πλάνο κόστους 415 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του οποίου αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις των 14 αεροδρόμιων. Το 2018 ολοκληρώσαμε εργασίες αναβάθμισης σε τρία αεροδρόμια (Καβάλα, Χανιά, Ζάκυνθος), το 2019 θα έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες σε 6 ακόμα (Ακτιο, Κεφαλονιά, Σκιάθο, Σάμο, Ρόδο και Μυτιλήνη) που θα παραδίδονται σταδιακά, ενώ το 2020 θα παραδώσουμε πλήρως αναβαθμισμένα τα υπόλοιπα αεροδρόμια, με τη μεγαλύτερη επένδυση να είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου κατασκευάζουμε νέο αεροσταθμό (Terminal). Μάλιστα, από τα 200.000 τ.μ. που ήταν οι εγκαταστάσεις σε όλα τα αεροδρόμια, μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες σε όλα, τα τετραγωνικά μέτρα θα αυξηθούν κατά 120.000,» επισήμανε ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής ανάπτυξης της FraportGreece.

«Το 2018 η αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης, σε σχέση με το 2017, ήταν 9%, με κύριο μοχλό ανάπτυξης την κίνηση του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 80% είναι κίνηση εξωτερικού (μεγάλη συμβολή της Θεσσαλονίκης, με 7 νέα δρομολόγια, που ήταν και τον χειμώνα), καθώς προσμετράμε και εκείνους που έρχονται στο αεροδρόμιο της Αθήνας και καταλήγουν σε ένα από τα 14 αεροδρόμια, με μετεπιβίβαση. Γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο εξωτερικό. Όμως και η κίνηση εσωτερικού μας ενδιαφέρει, καθώς για παράδειγμα όταν η Ryanair έφυγε από τα Χανιά, την αναπλήρωσαν επάξια τόσο η Aegean με αύξηση δρομολογίων, όσο και η SkyExpress,» συνέχισε.

Τώρα, όσον αφορά την ταξιδιωτική κίνηση στα 14 αεροδρόμια, το πρώτο τετράμηνο του 2019, επιβάτες έφτασαν τα 3,35 εκατομμύρια, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του προηγούμενου έτους κατά 7,8% (+ 0,24 εκατ.), λόγω της αύξησης των διεθνών πτήσεων κατά 13,1% ενώ και η εγχώρια κυκλοφορία παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%.

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ