Offcanvas
Offcanvas

Ελλάδα

Handelsblatt: Η Αθήνα ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους - Πώς ξεχώρισε στην ΕΕ

Handelsblatt: Η Αθήνα ξεπερνά τους δημοσιονομικούς στόχους - Πώς ξεχώρισε στην ΕΕ

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα, μείωσε το χρέος και ενίσχυσε τα έσοδα μέσω φοροδιαφυγής - Εξετάζει νέες φοροελαφρύνσεις, με αποφάσεις τον Σεπτέμβριο

Εύσημα στην ελληνική οικονομία αποδίδει η Handelsblatt την ώρα που το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στους κινδύνους από την αποδυνάμωση της γερμανικής οικονομίας που μέχρι πρότινος αποτελούσε την ατμομηχανή της ΕΕ. Σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μια εντυπωσιακή μεταστροφή από την εποχή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε μια περίοδο δημοσιονομικής σταθερότητας και αυξημένων εσόδων. Το 2024, τα κρατικά ταμεία ενισχύθηκαν με 68,8 δισ. ευρώ, ποσό που ξεπέρασε τις προβλέψεις, ενώ αντί για έλλειμμα, η χώρα παρουσίασε πλεόνασμα 369 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία έχει η επιτυχία της Ελλάδας στη μείωση του δημόσιου χρέους, με τον δείκτη να υποχωρεί από το 209,4% στο 154% του ΑΕΠ μέσα σε τέσσερα χρόνια, ταχύτερα από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, αναφέρει η  Handelsblatt.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή θέση, την οποία οι περισσότεροι ομόλογοί του στην ευρωζώνη πιθανόν να ζηλεύουν. Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με το 2024 να φέρνει 68,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, ποσό σχεδόν 2 δισ. ευρώ υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Παράλληλα, τονίζεται ότι ο υπουργός ξόδεψε λιγότερα από τα προβλεπόμενα, με αποτέλεσμα να καταγραφεί πλεόνασμα 369 εκατ. ευρώ, αντί για το αναμενόμενο έλλειμμα των 3,6 δισ. ευρώ.

Η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε στα 8,7 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από την αρχική πρόβλεψη. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει αυτή την εξέλιξη ως εντυπωσιακή μεταστροφή, από μια χώρα που υπήρξε «παραβάτης» δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε «μαθητή – υπόδειγμα». Υπενθυμίζει, μάλιστα, ότι το 2009, η Ελλάδα κατείχε το μεγαλύτερο έλλειμμα στη ζώνη του ευρώ, φτάνοντας το 15,2% του ΑΕΠ, γεγονός που αποτέλεσε το προοίμιο της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με την ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας, η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, από το 2020, η χώρα έχει μειώσει το δημόσιο χρέος της κατά περισσότερες από 55 ποσοστιαίες μονάδες, από 209,4% στο 154% του ΑΕΠ, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη, τη συνετή δημοσιονομική διαχείριση και τις έγκαιρες αποπληρωμές. Στο ίδιο πλαίσιο, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Χατζηδάκης αποπλήρωσε 7,93 δισ. ευρώ δανείων τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ για το 2024 σχεδιάζει να αποπληρώσει επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ, ποσό που, βάσει προγραμματισμού, δεν θα ήταν απαιτητό πριν από το 2031-2042.

Η Handelsblatt αποδίδει μέρος της οικονομικής επιτυχίας της Ελλάδας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει συμβάλει σημαντικά στη δημοσιονομική βελτίωση. Η ψηφιοποίηση της φορολογικής διοίκησης, επισημαίνεται, αποδίδει καρπούς, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει κίνητρα για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως η φορολοταρία, στην οποία κάθε πληρωμή με κάρτα προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου βραβείου ύψους 50.000 ευρώ κάθε μήνα.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή ως κοινωνικοπολιτικό στοίχημα, δηλώνοντας ότι τα πρόσθετα έσοδα θα επιστραφούν στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη μειώσει φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης από το 2019. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι το 2021, ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε από 24% σε 22%, ενώ υπήρξε μείωση και του ΕΝΦΙΑ.

Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω φορολογικές μειώσεις, οι οποίες θα κυμαίνονται μεταξύ 10.000 και 40.000 ευρώ ετησίως και θα αφορούν κυρίως χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Υπολογίζεται ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα επηρεαστούν θετικά από τις νέες ελαφρύνσεις. Παράλληλα, αναφέρεται ότι βρίσκεται υπό εξέταση και μια νέα μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών επιλέγει να είναι προσεκτικός στις επόμενες κινήσεις του. Όπως αναφέρεται, το οικονομικό επιτελείο θα περιμένει να αξιολογήσει τη βιωσιμότητα των πρόσθετων εσόδων τους επόμενους μήνες, προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τις φοροελαφρύνσεις.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η απόφαση για τις μειώσεις φόρων αναμένεται να ληφθεί τον Σεπτέμβριο, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η Handelsblatt υπογραμμίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δύσκολα θα απογοητεύσει τους φορολογούμενους, καθώς το 2027 είναι χρονιά εκλογών στην Ελλάδα.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Το σχέδιο για ποσοστώσεις σε «made in Europe» προϊόντα

Τελευταία Νέα

Τελευταία νέα

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Οι τιμές καθορίζουν την επιλογή παρόχου κινητής στην Κύπρο

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές επιλέγει εταιρεία με βάση τις προσφορές - Στο 8,4/10 η συνολική ικανοποίηση από τις υπηρεσίες

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

34.787 νέες εγγραφές οχημάτων στο επτάμηνο - Άνοδος 11,5% σε σχέση με πέρσι

Τα υβριδικά διατηρούν την πρωτιά με μερίδιο 51,9%, ενώ σχεδόν επτά στα δέκα επιβατηγά που εγγράφηκαν ήταν μεταχειρισμένα

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Αιφνιδιάστηκε από την πώληση ευρώ από τις ΗΠΑ

Η ΕΚΤ ενημερώθηκε μετά την συναλλαγή - Χωρίς ιστορικό προηγούμενο η κίνηση των ΗΠΑ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Χορηγία €10.000 για υποτροφίες σε φοιτητές του ΤΕΠΑΚ

Το «Ταμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού» χρηματοδοτεί 10 υποτροφίες των €1.000 για φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Επαναλειτουργεί η οδική πρόσβαση στις αφίξεις του αεροδρομίου Λάρνακας

Το μέτρο αποφασίστηκε μετά τα προβλήματα συμφόρησης που παρατηρούνταν στο αεροδρόμιο

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Χρυσός: Καλπάζει προς την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιανουάριο – Μια ανάσα από τα $4.300

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται σχεδόν 6% στην εβδομάδα, με τους επενδυτές να αξιοποιούν τις διορθώσεις των τιμών, παρά τη…

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Συντεχνία της Cyta ζητά να ανακληθεί διορισμός στο νέο ΔΣ

Κάνει λόγο για σύγκρουση συμφερόντων και ζητά να διερευνηθεί η διαδικασία επιλογής

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Τραμπ: Νέοι δασμοί 15% στο πολυπυρίτιο για ημιαγωγούς και φωτοβολταϊκά με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλλει δασμούς 15% και κατώτατες τιμές στο εισαγόμενο πολυπυρίτιο, ενισχύοντας την αμερικανική παραγωγή…

CLOSE X
CLOSE X
CLOSE X