UBS: Κίνδυνος μηδενικής αύξησης κερδών για τις αμερικανικές επιχειρήσεις το '25

Οι δασμοί Τραμπ απειλούν να μηδενίσουν την αύξηση κερδών των αμερικανικών εταιρειών το 2025, σύμφωνα με την UBS, ενισχύοντας τις ανησυχίες για βαθύτερη ύφεση - Πτωτική αναθεώρηση και της φετινής πορείας του S&P 500

Οι δασμοί Τραμπ απειλούν να πλήξουν σημαντικά τα επίπεδα καταναλωτικής ζήτησης, οδηγώντας πιθανότατα σε μηδενική αύξηση των εταιρικών κερδών για το 2025. Αυτό υποστήριξε σε εκτίμηση του στρατηγικός αναλυτής UBS Investment Bank, Μπάνου Μπαουέτζα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Μπαουέτζα υπογράμμισε ότι κάθε μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο ΑΕΠ συνδέεται ιστορικά με πτώση 6,9 ποσοστιαίων μονάδων στα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του δείκτη S&P 500.

«Αυτό που πρόκειται να συμβεί μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο», προειδοποίησε. «Δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε μηδενική ή ακόμη και αρνητική αύξηση στα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων».

Την ώρα που οι προβλέψεις των αναλυτών για την κερδοφορία του S&P 500 έχουν ήδη περιοριστεί στο 11,2% από 14,4% στις αρχές του έτους, οι επιπτώσεις των δασμών επιφέρουν ραγδαίες αναθεωρήσεις στις στρατηγικές των επενδυτών.

Η ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου έχει προκαλέσει πτώση άνω του 10% στον S&P 500, αναγκάζοντας χρηματοοικονομικούς κολοσσούς όπως η JPMorgan, η Bank of America και η Oppenheimer να μειώσουν δραστικά τους στόχους τους για το τέλος του έτους.

Ο Μπαουέτζα, που ήδη από τα τέλη Μαρτίου είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη «φθίνουσα δυναμική» του Αμερικανού καταναλωτή, αναθεώρησε προς τα κάτω και τη δική του εκτίμηση για το κατώτατο επίπεδο του S&P 500, τοποθετώντας τον δείκτη έως και τις 4.600 μονάδες, δηλαδή μια επιπλέον πτώση της τάξης του 9% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

«Το επενδυτικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό», σχολίασε. «Δεν έχουμε προσεγγίσει ακόμη το κατώτατο όριο στις αποτιμήσεις με βάση τον λόγο τιμής προς κέρδη. Αν υποθέσουμε ότι οι δασμοί παραμείνουν, τότε απέχουμε πολύ από το χειρότερο σενάριο».

Παρά τη ζοφερή εικόνα στην αγορά, ο Μπαουέτζα άφησε ανοιχτό ένα ενδεχόμενο θετικής ανατροπής. Όπως τόνισε, «αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από έναν άνθρωπο, αν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος αλλάξει γνώμη, τότε ολόκληρη η εξίσωση αλλάζει». Πάντως, για την ώρα «δεν φαίνεται να υπάρχει διακόπτης ασφαλείας. Τα πράγματα ίσως γίνουν χειρότερα προτού αρχίσουν να βελτιώνονται».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ και Fed σε ρόλο πυροσβέστη – Καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ