Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανεβάζουν κατακόρυφα τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, με τον συντελεστή να φτάνει το 104% από τα μεσάνυχτα, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNBC.
Η απόφαση έρχεται μετά την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα, ότι θα αυξήσει τους υπάρχοντες δασμούς κατά 50%, εάν το Πεκίνο δεν άρει έως την Τρίτη τα αντίποινα σε βάρος των αμερικανικών προϊόντων.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τότε θέσει σαφές τελεσίγραφο στην Κίνα, με διορία έως «12 η ώρα» – χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί μεσημέρι ή μεσάνυχτα – για την κατάργηση των κινεζικών δασμών.
Ωστόσο, το Πεκίνο απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τους δικούς του δασμούς ύψους 34% που έχουν επιβληθεί ως αντίποινα στις αμερικανικές εμπορικές πολιτικές.
Από τη μεριά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει σε κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ως «μεγάλο λάθος», υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο διαπραγματεύεται από θέση αδυναμίας.
Όπως υποστήριξε, η Κίνα εξάγει στις ΗΠΑ πέντε φορές περισσότερα από ό,τι εισάγει, γεγονός που – κατά τον Μπέσεντ – καθιστά ατελέσφορη τη στρατηγική των αντίποινων: «Αν η Κίνα αυξήσει τους δασμούς σε εμάς, τι πραγματικά χάνουμε; Εξάγουμε το ένα πέμπτο από ό,τι εξάγουν σε εμάς εκείνοι – είναι χαμένη παρτίδα για αυτούς».
Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στους νέους δασμούς που τίθενται σε ισχύ τις επόμενες ώρες, τόσο για την Κίνα όσο και για δεκάδες άλλες χώρες, στο πλαίσιο της στρατηγικής «ανταποδοτικών δασμών». Στόχος, όπως είπε, είναι να επιστρέψουν οι εμπορικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – και παράλληλα να επιστρέψουν δουλειές στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία, έχουν ήδη δείξει διάθεση να διαπραγματευτούν», ανέφερε, προβλέποντας ότι «πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες, μεγάλες οικονομίες με σημαντικά εμπορικά ελλείμματα». Εάν φέρουν ουσιαστικές προτάσεις, «μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ καλές συμφωνίες», είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι δασμοί λειτουργούν και ως προσωρινή πηγή εσόδων: «Αν χτίσουμε ένα τείχος δασμών, ο τελικός στόχος είναι να επαναφέρουμε τη μεταποίηση στην Αμερική. Αλλά στο μεταξύ, θα εισπράττουμε σημαντικά έσοδα. Αν πετύχουμε, οι δασμοί θα λιώσουν σαν παγάκι: θα μαζεύουμε έσοδα όσο κατασκευάζονται νέες μονάδες, και αυτά θα αντικαθίστανται σταδιακά από έσοδα από μισθούς και φόρους των εργαζομένων».
Ο Μπέσεντ σημείωσε ότι περισσότερες από 70 χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Λευκό Οίκο για να ξεκινήσουν συνομιλίες. Αντιθέτως, η Κίνα έχει διαμηνύσει ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» και επέβαλε δασμούς 34% στα αμερικανικά προϊόντα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ανακοίνωσε επίσης χθες πως αντίστοιχες συνομιλίες με άλλες χώρες που έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον για διαπραγματεύσεις αναφορικά με τους δασμούς θα ξεκινήσουν άμεσα.
Πηγή: newmoney.gr