Ην. Βασίλειο: Δέκα οι μνηστήρες της πρωθυπουργίας 

Σε ρυθμούς πολιτικών αναπροσαρμογών κινείται το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Του Γιάννη Ξενοφώντος 

Ο κύβος ερρίφθη!

Δέκα είναι, τελικά, οι μνηστήρες της Τερέζα Μέι, που επιδιώκουν ν' ανέβουν στην ανώτατη βαθμίδα του Συντηρητικού Κόμματος, κι απ' εκεί αυτομάτως στον Πρωθυπουργικό Θώκο. 

Η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε στην αρμόδια ''Επιτροπή 1922'' και η λίστα των υποψηφίων περιλαμβάνει 4 νυν και 5 πρώην Υπουργούς, καθώς και έναν βουλευτή των Τόρις.

Με τις πολιτικές ισορροπίες να διασαλεύονται και τον λαό διχασμένο, ο νέος Πρωθυπουργός θα κληθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό του ''Brexit'', που παραμένει μετέωρο. 

Το ερώτημα, ωστόσο, είναι ο τρόπος που θα το πράξει, καθώς οι θέσεις των διεκδικητών κάθε άλλο παρά συγκλίνουν. Στο φάσμα των επιλογών τους, η άναρχη έξοδος, αλλά και η περαιτέρω παράταση του διαζυγίου. 

Η υποψήφια Άντρεα Λίντσομ, ανέφερε ότι για εκείνην η αποχώρηση απο την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου αποτελεί μια σκληρή κόκκινη γραμμή.

Άλλος υποψήφιος, ο Μαϊκλ Γκόουβ, είπε: ''Θα ήμουν πρόθυμος να καθυστερήσω (το Brexit) για μια μέρα ή για μια βδομάδα ή για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πάρουμε τη συμφωνία πάρα πέρα. Εάν, φυσικά, υπάρχει πρόοδος''. 

Την ίδια στιγμή ο επίσης υποψήφιος για την πρωθυπουργία της χώρας Σάτζιντ Τζάβιντ, ανέφερε ότι θέλει μια συμφωνία και σε αυτό θα εστιάσει. Αλλά τόνισε, εάν φτάσουμε στα τέλη Οκτωβρίου και η επιλογή είναι μεταξύ ''No Deal'' ή καθόλου ''Brexit'', θα επιλέξω το ''No Deal''.

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πλάνα του ενωσιακού μετώπου σε ότι αφορά στη Συμφωνία Αποχώρησης, που συνομολογήθηκε με το Λονδίνο. 

Σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά, Εκπρόσωπο της Κομισιόν, ''Έχει τύχει επιτυχούς διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, έχει εγκριθεί απο όλα τα κράτη μέλη. Η εκλογή του νέου Πρωθυπουργού δεν πρόκειται, φυσικά, να αλλάξει τις παραμέτρους που βρίσκονται στο τραπέζι''. 

Με διαδοχικές ψηφοφορίες απο την ερχόμενη Πέμπτη μέχρι και τις 20 Ιουνίου, η κοινοβουλευτική Ομάδα των Τόρις θα καταλήξει στους δύο τελικούς υποψήφιους, οι οποίοι ακολούθως θα τεθούν στην κρίση των 160 χιλιάδων μελών του κόμματος. 

Ο νικητής αναμένεται ν' ανακοινωθεί περί τα τέλη Ιουλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ