Πλήρη πρόσβαση στην ινδική αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου των 125 δισ. δολαρίων, υπό την απειλή αύξησης των δασμών, ζητούν οι ΗΠΑ από την Ινδία. Ειδικότερα, οι ΗΠΑ ζητούν να δοθεί πλήρης πρόσβαση σε διαδικτυακούς λιανοπωλητές όπως η Amazon και η Walmart.
Όπως αναφέρει το Reuters, στελέχη της βιομηχανίας, λομπίστες και Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι ΗΠΑ πιέζουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι για ίσους όρους ανταγωνισμού στο ηλεκτρονικό εμπόριο και για μια εμπορική συμφωνία που θα καλύπτει και άλλους τομείς, όπως τα τρόφιμα και τα αυτοκίνητα.
ΗΠΑ και Ινδία μιλούν για αμοιβαία επωφελή συμφωνία
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Ντ. Βανς συναντήθηκε με τον Μόντι στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα, όπου και οι δύο «χαιρέτισαν την σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια αμοιβαία επωφελή» εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με δήλωση της ινδικής κυβέρνησης. Σημείωσαν επίσης τις «συνεχείς προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας στην ενέργεια, την άμυνα, τις στρατηγικές τεχνολογίες και άλλους τομείς».
Η Ινδία αντιμετωπίζει δασμό 26% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ ελλείψει συμφωνίας, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να έχει αναστείλει προσωρινά το μέτρο για 90 ημέρες ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, παρευρέθηκε και συνέβαλε στην τελετή ορκωμοσίας του Τραμπ τον Ιανουάριο, ενώ ο επικεφαλής της Walmart, Νταγκ ΜακΜίλον, ήταν μεταξύ των ηγετών του κλάδου που συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν με τον Τραμπ στην έπαυλη Mar-a-Lago πριν την ορκωμοσία.
Ο ΜακΜίλον βρέθηκε επίσης στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα με στελέχη άλλων μεγάλων αμερικανικών λιανοπωλητών για να συζητήσουν το ζήτημα των δασμών με τον πρόεδρο.
Ένα από τα στελέχη που γνωρίζει τις λεπτομέρειες δήλωσε ότι ο ΜακΜίλον έθεσε το θέμα των εμποδίων της Ινδίας ενάντια σε ξένες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου στο Mar-a-Lago. Η Walmart είναι ιδιοκτήτης της ινδικής διαδικτυακής λιανικής εταιρείας Flipkart.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανοίξουν την αγορά της Ινδίας από το 2006
Η πίεση των ΗΠΑ για άνοιγμα του λιανικού εμπορίου στη πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου φέρνει τους Μπέζος και ΜακΜίλον αντιμέτωπους με τον πλουσιότερο άνδρα της Ασίας, Μουκές Αμπάνι, του οποίου ο όμιλος Reliance είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής της Ινδίας και ιδιοκτήτης πολλών πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου.
Η Ινδία επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου να λειτουργούν μόνο ως διαδικτυακές αγορές για να πωλούν άλλοι τα προϊόντα τους. Οι Ινδοί ανταγωνιστές τους μπορούν να παράγουν, να κατέχουν και να πωλούν αγαθά μέσω των δικών τους πλατφορμών. Η Ουάσιγκτον αποκαλεί το «μη δασμολογικό εμπόδιο», μαζί με τον περιορισμό για τις άμεσες ξένες επενδύσεις στο λιανεμπόριο.
«Από το 2006, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανοίξουν την εγχώρια αγορά της Ινδίας, αλλά έχουν συναντήσει αντίσταση», δήλωσε ο Αρβίντ Σινγκάλ, πρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας λιανεμπορίου Technopak Advisors.
Εκτός από τους περιορισμούς αποθεμάτων, οι Αμερικανικές εταιρείες λιανεμπορίου έχουν αντιμετωπίσει επανειλημμένους ελέγχους προϊόντων από το Γραφείο Ινδικών Προτύπων, σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας που δεν κατονομάζονται λόγω της ευαισθησίας των διαπραγματεύσεων.
Δύο στελέχη δήλωσαν στους Financial Times ότι η κυβέρνηση Τραμπ συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
«Η προσπάθεια να πιεστεί η Ινδία να ανοίξει περαιτέρω τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου της για αμερικανικούς γίγαντες όπως η Amazon και η Walmart αντανακλά ένα ευρύτερο μοτίβο οικονομικής διπλωματίας που στοχεύει στην εξασφάλιση κυριαρχίας της αγοράς για τις εταιρείες της», δήλωσε ο Πραβίν Καντελγουάλ, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Όλων των Εμπόρων της Ινδίας και βουλευτής με το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα του Μόντι.
«Ενώ η ξένη επένδυση είναι ευπρόσδεκτη, δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της διαστρέβλωσης του λιανικού οικοσυστήματος της Ινδίας ή της υπονόμευσης των συμφερόντων των 90 εκατομμυρίων μικρών εμπόρων», πρόσθεσε.
Ινδία: Η βασίλισσα των δασμών
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι προστατευτικές πολιτικές της Ινδίας την έχουν κάνει «βασίλισσα των των δασμών». Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας, και οι δύο χώρες θέλουν να αυξήσουν το διμερές εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών στα 500 δισ. δολάρια, περισσότερο από το διπλάσιο του τρέχοντος ποσού.
Η Amazon έχει σταδιακά ενισχύσει την παρουσία της στην Ινδία από τότε που ξεκίνησε τις υπηρεσίες της το 2013, αλλά έχει μείνει πίσω από την Flipkart. Προς το τέλος του περασμένου έτους, η Amazon είχε λιγότερους από 40 εκατομμύρια ενεργούς ημερήσιους χρήστες στην Ινδία, έναντι 50 εκατ. της Flipkart, σύμφωνα με αναλυτές της Bank of America.
Πηγή: ot.gr
- Διαβάστε επίσης: Στην τελική ευθεία η επέκταση της ωριαίας «άδειας» μητρότητας