Ευρωζώνη: Στάσιμη η επιχειρηματική δραστηριότητα - Οι δασμοί πλήττουν τις υπηρεσίες

Συρρίκνωση στη Γερμανία όπου ο PMI υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες - Σε χαμηλό πενταετίας η εμπιστοσύνη στον κλάδο των υπηρεσιών

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη σημείωσε ήπια ανάπτυξη τον Απρίλιο, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από τους εμπορικούς δασμούς οδήγησε την εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 50,1 μονάδες από 50,9 τον Μάρτιο, παραμένοντας οριακά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση, στις 50,2 μονάδες.

Η επιδείνωση οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, της οποίας ο βασικός δείκτης PMI έπεσε κάτω από το όριο των 50 για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες. Αντίστοιχα, η Γαλλία παρέμεινε σε αρνητική τροχιά, με τα στοιχεία να απογοητεύουν τις προβλέψεις. Και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, ο τομέας των υπηρεσιών εμφάνισε απρόσμενη αδυναμία.

«Αυτό έχει οδηγήσει ολόκληρη την οικονομία σε τροχιά στασιμότητας», δήλωσε ο οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, Cyrus de la Rubia. «Η ταχύτερη μείωση των νέων παραγγελιών δείχνει ότι η αδυναμία αυτή μπορεί να διαρκέσει. Ωστόσο, οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα -ειδικά στη Γερμανία- ενδέχεται να στηρίξουν μακροπρόθεσμα όχι μόνο τη βιομηχανία, αλλά και τις υπηρεσίες».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πρόσφατο «κύμα» αισιοδοξίας λόγω των αυξημένων κρατικών δαπανών δίνει τώρα τη θέση του στις ανησυχίες πως οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να «εξανεμίσουν» την ήδη περιορισμένη αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2025, στο 0,8% από 1%. Η πρόβλεψη για τη Γερμανία ήταν ακόμη πιο απογοητευτική, με την οικονομία να προβλέπεται ότι θα παραμείνει στάσιμη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κάτι χωρίς προηγούμενο.

Ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προχώρησε σε έβδομη διαδοχική μείωση επιτοκίων από τον Ιούνιο του 2024. Οι αγορές προεξοφλούν δύο έως τρεις ακόμη μειώσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη διατήρηση του πληθωρισμού κοντά στο 2%. Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Τρίτη ότι ο στόχος της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% είναι «πλέον κοντά».

Παράλληλα, οι τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, σύμφωνα με τον de la Rubia, παρέχουν «ήπια στήριξη» στη στρατηγική νομισματικής χαλάρωσης. Αν και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε με ρυθμό αντίστοιχο του Μαρτίου, οι τιμές πώλησης σημείωσαν αισθητή επιβράδυνση.

Στον τομέα των αγαθών, οι τιμές εισροών υποχώρησαν, αντιστρέφοντας την πληθωριστική τάση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ οι τιμές εκροών αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας όμως σε μέτρια επίπεδα.

Ο PMI αποτελεί έναν από τους πρώτους οικονομικούς δείκτες που δημοσιεύονται κάθε μήνα και είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για την ανίχνευση των τάσεων στην οικονομία. Σε παρόμοια τροχιά, αναμένονται ελαφρώς πτωτικές τάσεις και στους σύνθετους δείκτες PMI του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, αν και παραμένουν πάνω από το όριο των 50 μονάδων.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: ΠΟΥ: Οι περικοπές χρηματοδότησης των ΗΠΑ οδηγούν σε αναδιοργάνωση και απολύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ