Η ΕΚΤ συγκρότησε νέα task force για απλοποίηση τραπεζικών κανονισμών

Νέα ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή ορισμένων διοικητών κορυφαίων κεντρικών τραπεζών - Η πρωτοβουλία προκαλεί εσωτερικές εντάσεις, καθώς άλλες αρχές φοβούνται για αποδυνάμωση των αυστηρών ευρωπαϊκών προτύπων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκρότησε νέα ομάδα εργασίας (task force), υπό την ηγεσία κορυφαίων διοικητών της, με στόχο την απλοποίηση του τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου, σε μια περίοδο αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με άλλες μεγάλες αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, στην task force συμμετέχουν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, ο οποίος είναι και πρώτος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΚΤ, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, καθώς το εποπτικό της σκέλος – που διαχειρίζεται τους τραπεζικούς κανονισμούς – ανησυχεί για πιθανή αποδυνάμωση των υψηλών ευρωπαϊκών προτύπων, ιδιαίτερα μετά την τάση απορρύθμισης που ξεκίνησε στις ΗΠΑ επί προεδρίας Τραμπ.

Η συγκρότηση της ομάδας ακολουθεί μετά την επιστολή που απέστειλαν στις αρχές του έτους οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας συνολική αναθεώρηση των ευρωπαϊκών τραπεζικών κανόνων για να διασφαλιστεί ισότιμος ανταγωνισμός με άλλες μεγάλες οικονομίες. Το αίτημα αυτό ανησύχησε αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τα οποία εξέφρασαν φόβους ότι η διαδικασία απλοποίησης μπορεί να οδηγηθεί σε πολιτική απορρύθμιση για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Παρά τις προσπάθειες της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών για απλοποίηση διαδικασιών, όπως η έγκριση μοντέλων κεφαλαιακών απαιτήσεων, άλλες αγορές, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν κινηθεί ταχύτερα.

Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Προστασίας Καταναλωτών δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό τις εποπτικές της παρεμβάσεις, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώθηκαν πάνω από 12 αλλαγές υπέρ του κλάδου, μεταξύ αυτών και σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας στους κεφαλαιακούς κανόνες.

Το ακριβές αντικείμενο και το χρονοδιάγραμμα της νέας task force παραμένουν ασαφή.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Οι 100 πρώτες ημέρες Τραμπ στον Λευκό Οίκο - Όσα είδε η JP Morgan

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ